HomeOnderwijsMasterUT lanceert MOOC Supply Chain Innovation

UT lanceert MOOC Supply Chain Innovation

Op 11 januari 2016 lanceert de Universiteit Twente de MOOCSupply Chain Innovation. Binnen deze gratis cursus leren cursisten overal ter wereld hoe ze de keten waarin ze werkzaam zijn met relatief eenvoudige middelen kunnen verbeteren en verduurzamen. De praktijk, de laatste wetenschappelijke kennis en relevante innovaties uit de ICT-wereld staan centraal. Supply chain innoveren vergt denken over grenzen heen. Grenzen tussen disciplines, afdelingen, bedrijven en landen moeten worden overbrugd om de keten te verbeteren. De cursus richt zich dan ook op professionals en studenten die verder willen kijken dan vakgebieden als productie, distributie, marketing en financiën. De MOOC geeft inzicht in het netwerk van activiteiten van productie tot klant. In dit supply chain perspectief liggen de meeste kansen voor innovatie.  

Elk product dat we gebruiken is het resultaat van een (soms lange) productieketen. In nagenoeg alle productieketens valt voor alle partijen extra winst te behalen – zowel financieel als op het gebied van duurzaamheid – door beter met andere spelers in de keten samen te werken en door relevante informatie met ze te delen. De opkomst van allerhande laagdrempelige technologie, zoals cloud computing of goedkope sensortechnologie, zorgt dat het voor steeds meer bedrijven mogelijk wordt om de juiste informatie te vergaren, te analyseren en te delen. De online cursus Supply Chain Innovation van de Universiteit Twente zorgt dat cursisten helemaal up-to-date zijn en de verworven inzichten toe kunnen passen. 

Verbeterslag

Een van de belangrijkste dingen die cursisten tijdens de cursus leren is inzicht krijgen in de rol zij of hun bedrijf, innemen binnen het grote geheel. De tijd dat supply chain innovation alleen was weggelegd voor grote spelers, die in staat waren dure ICT-systemen aan te schaffen, ligt ver achter ons. Met relatief laagdrempelige technologie kun je al een enorme verbeterslag maken en knelpunten binnen (delen van) supply chains oplossen. Hierdoor is de online cursus van de UT interessant voor werknemers van zowel grote als zeer kleine ondernemingen. “Unilever is er bijvoorbeeld in geslaagd om binnen Europa het vrachtwagentransport met 200 miljoen kilometer terug te dringen door zaken slimmer te organiseren,” vertelt prof. dr. Jos van Hillegersberg, coördinerend docent van de cursus. “Terwijl we tegelijkertijd zien dat ook kleine en middelgrote bedrijven enorm kunnen profiteren van ICT innovaties. Denk bijvoorbeeld aan het afstemmen van het werk van de vele bouwbedrijven die betrokken zijn bij de stationsvernieuwing in de binnenstad van Utrecht. Via het delen van informatie over het bouwproject en de planning kunnen de efficiëntie worden verhoogd en fouten worden vermeden.“ Voorbeelden zoals deze uit meerdere industrieën komen aan bod in de cursus. 

MOOC

De online cursus supply chain innovation gaat op 11 januari 2016 van start, duurt 6 weken en vraagt een tijdbesteding van enkele uren per week. De cursus biedt ook voldoende mogelijkheden voor mensen die zich nog verder willen verdiepen op specifieke onderdelen. Wat de online cursus over supply chains van de Universiteit Twente uniek maakt, is dat deze erg toegankelijk is, maar wel de laatste wetenschappelijke inzichten en innovaties uit de ICT-wereld behandelt. Verder ligt de focus sterk op de praktijk, waardoor deelnemers opgedane kennis rechtstreeks kunnen toepassen. De cursus wordt verzorgd door wetenschappers vanuit verschillende disciplines van de Universiteit Twente en door experts uit het bedrijfsleven. Zo leveren medewerkers van Unilever, logistiekreus Kuehne + Nagel en GS1 (de internationale organisatie achter standaarden zoals de streepjescode) een belangrijke bijdrage aan het programma.

Inschrijven 

Inschrijven is vanaf vandaag mogelijk via de website van FutureLearn.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies