Bachelor

STUDENTENLEVEN

DE INTRODUCTIEPERIODE: DE KICK-IN 

Je studentenleven begint met de Kick-In. Met acht tot twaalf medestudenten vorm je een introductiegroep waarmee je in negen dagen de universiteit, de campus, Enschede en Hengelo leert kennen. En die introductieperiode zul je niet snel vergeten! Ouderejaarsstudenten begeleiden jouw groep en maken je wegwijs in het studentenleven en het studeren. Met de groep trek je ook tijdens je studie veel op. Je gaat samen naar colleges en doet studieopdrachten, maar ook ga je samen stappen, uit eten of naar de film.

Naast je studie

Tijdens je studie kun je lid worden van een studievereniging of een studentenvereniging. Een studievereniging is gericht op studenten van een specifieke opleiding. Doorgaans runnen studenten van die opleiding zo’n vereniging. Een studentenvereniging is niet gebonden aan een bepaalde opleiding. Deze verenigingen variëren van cultuur- tot sportverenigingen, en van internationale verenigingen tot gezelligheidsverenigingen. De Student Union is de overkoepelende organisatie.

WAT IS DE STUDENT UNION?

Alle verenigingen die verbonden zijn aan de Universiteit Twente zijn onderdeel van de Student Union. De Student Union is er om jouw studententijd optimaal te laten verlopen. De Student Union staat nauw in contact met allerlei partijen, variërend van de kleinste vereniging tot het College van Bestuur van de universiteit. De Student Union ondersteunt de verenigingen met diverse samenwerkingsverbanden en probeert zo veel mogelijk kansen voor studenten te creëren. Als je een evenement wilt organiseren of een bedrijf wilt opstarten, kan de Student Union je bijvoorbeeld helpen met de juiste contacten of met goedkope bedrijfsruimte. De Union verstrekt ook subsidies en heeft daarnaast sponsorfondsen voor interessante projecten.

DE UNIONCARD VOOR SPORT, CULTUUR EN KORTING

Je hebt een UnionCard nodig om gebruik te kunnen maken van het uitgebreide aanbod aan sport- en cultuurmogelijkheden op de Universiteit Twente. Naast de sport- en cultuurfaciliteiten geeft de kaart je ook diverse studentenkortingen! Meer weten over de UnionCard en hoe je die kunt bestellen? Kijk op www.unioncard.nl.

STUDIEVERENIGINGEN

Aan elke opleiding is een studievereniging verbonden. Deze vereniging organiseert activiteiten die te maken hebben met de opleiding. Dat varieert van de verkoop van studieboeken tot symposia, en van excursies tot studiereizen. En de vereniging organiseert feesten en borrels. Maar ook als je vragen hebt over je opleiding of problemen met de faculteit kun je bij de vereniging terecht. En als je lid bent van een studievereniging, krijg je ook nog eens korting op je studieboeken. Dat scheelt al snel heel veel geld. Op dit moment zijn er zeventien studieverenigingen waarvan je lid kunt worden. 

Welke studieverenigingen zijn er?

Op dit moment zijn er zeventien studieverenigingen waarvan je lid kunt worden. Zie hieronder de lijst van studieverenigingen per opleiding aan de Unviersiteit Twente.

STUDENTENVERENIGINGEN

Een studentenvereniging is de ideale omgeving om nieuwe mensen te leren kennen en ervaring op te doen naast je studie. Hier vind je welke soorten verenigingen er zijn.

Gezelligheidsverenigingen

Jaarclubs, disputen en meer ... De gezelligheidsverenigingen doen hun naam eer aan: ze zorgen voor veel gezelligheid en voor bijzondere ontmoetingen. Vier verenigingen hebben samen het karakteristieke pand De Pakkerij, een statig wit gebouw aan de Oude Markt in het centrum van Enschede. Daar zijn verder de meest uiteenlopende kroegen te vinden. Op de Campus vind je gezelligheid bij de Vestingbar. De vier verenigingen in De Pakkerij zijn:

Er zal er vast een zijn waar jij je thuis bij voelt. Kom daarom eens langs in De Pakkerij om te kijken wat deze verenigingen jou kunnen bieden. Buiten de Pakkerij heb je nog de Navigators en Reformatorische Studentenkring, beide christelijke verenigingen.

Internationale verenigingen

Een aantal verenigingen is gericht op de internationale gemeenschap van de Universiteit Twente. Sommige verenigingen richten zich op bepaalde landen of regio’s, zoals China (ACSSNL), India (ISA), Indonesië (PPIE), Latijns-Amerika (L.A.Voz), Pakistan (PSA) en Turkije (TUSAT). Andere richten zich op internationale stages en uitwisselingen (AIESEC), zijn verbonden met of richten zich op internationale mobiliteit (ESN Twente). Unite is hier de overkoepelende vereniging. Bekijk ook de website voor International Students

Overige verenigingen

Naast alle sport-, cultuur-, studie- en gezelligheidsverenigingen zijn er nog meer verenigingen en stichtingen die zorgen voor een leuk en bijzonder studentenleven in Enschede. De belangen en doelen van deze verenigingen en stichtingen zijn heel uiteenlopend. Zo zijn er verenigingen die veel contacten hebben met het bedrijfsleven, is er een debatclub, een beleggingsclub en een academisch adviesbureau. Heb je zelf een idee voor een nieuwe vereniging? Dan kan de Student Union je helpen die op te zetten.

Chat offline (info)