Bachelor

STUDENTENLEVEN

Studeren, cultuur snuiven, presteren, sporten, richting kiezen, vriendschappen ontwikkelen, groeien, je plek innemen – De Universiteit Twente biedt je er de perfecte omgeving voor.

Vanaf het prille begin, wanneer je aftastend de campus betreedt als eerstejaars student, tot het afstuderen en toetreden tot de alumni, biedt de Universiteit Twente je een veilige, prettige, uitdagende basis. Een schets van hoe jouw studentenleven in Enschede eruit kan komen te zien.

Introductieperiode: De Kick-In 

Je studentenleven in Enschede begint met de Kick-In. Met acht tot twaalf medestudenten vorm je een introductiegroep waarmee je in negen dagen de universiteit, de campus, Enschede en Hengelo leert kennen. Deze introductieperiode ga je niet snel vergeten. Ouderejaarsstudenten begeleiden jouw groep en maken je wegwijs in het studentenleven en het studeren. Met je groep trek je ook tijdens je studie veel op. Je gaat samen naar colleges en doet studieopdrachten, maar wellicht ook stappen, uit eten of naar de film.

Alleen maar studeren? Vergeet het maar…

Tijdens je studie kun je lid worden van een studievereniging of een studentenvereniging. Een studievereniging is voor studenten van een specifieke opleiding en wordt doorgaans door studenten van die opleiding gerund. Een studentenvereniging is niet gebonden aan een bepaalde opleiding. Deze verenigingen variëren van cultuur- tot sportverenigingen, en van internationale verenigingen tot gezelligheidsverenigingen.

De Student Union

De Student Union is de overkoepelende organisatie voor alle studentenverenigingen die verbonden zijn aan de Universiteit Twente. Deze koepelorganisatie is er om jouw studententijd optimaal te laten verlopen. De Student Union staat in nauw contact met allerlei partijen, variërend van de kleinste vereniging tot het College van Bestuur van de universiteit. Ze ondersteunt de verenigingen met diverse samenwerkingsverbanden en probeert zo veel mogelijk kansen voor studenten te creëren. Als je een evenement wilt organiseren of een bedrijf wilt opstarten, kan de Student Union je helpen met de juiste contacten of met goedkope bedrijfsruimte. De Union verstrekt ook subsidies en heeft daarnaast sponsorfondsen voor interessante projecten.

De Union Card voor sport, cultuur en korting

Je hebt een UnionCard nodig om gebruik te kunnen maken van het uitgebreide aanbod aan sport- en cultuurmogelijkheden op de Universiteit Twente. Naast toegang tot deze sport- en cultuurfaciliteiten geeft de kaart je ook diverse studentenkortingen.

Studieverenigingen

Aan elke opleiding is een studievereniging verbonden. Deze vereniging organiseert activiteiten die te maken hebben met je opleiding. Dat varieert van de verkoop van studieboeken (als lid krijg je korting) tot het organiseren van symposia, excursies of studiereizen. De vereniging organiseert ook feesten en borrels.

Als je vragen hebt over je opleiding, of problemen met de faculteit, kun je eveneens bij de vereniging terecht. Op dit moment zijn er zeventien studieverenigingen waarvan je lid kunt worden. Een overzicht hiervan vind je op de website van de Student Union.

Studentenverenigingen

Een studentenvereniging biedt je de ideale omgeving om nieuwe mensen te leren kennen en ervaring op te doen naast je studie. Hieronder lees je welke soorten verenigingen er zijn in Twente.

Gezelligheidsverenigingen

Dit zijn jaarclubs, disputen en meer. De gezelligheidsverenigingen doen hun naam eer aan: ze zorgen voor veel gezelligheid en voor bijzondere ontmoetingen. Vier verenigingen hebben samen het karakteristieke pand De Pakkerij, een statig wit gebouw aan de Oude Markt in het centrum van Enschede. In de omgeving zijn verder de meest uiteenlopende kroegen te vinden. Op de campus vind je veel gezelligheid bij de Vestingbar.

De vier verenigingen in De Pakkerij zijn:

Er zal er vast een zijn waar jij je thuis bij voelt. Kom daarom eens langs in De Pakkerij om te kijken wat deze verenigingen jou kunnen bieden. Buiten de Pakkerij heb je nog de Navigators en de Reformatorische Studentenkring, beide christelijke verenigingen.

Internationale verenigingen

Een aantal verenigingen is gericht op de internationale gemeenschap binnen de Universiteit Twente. Sommige verenigingen richten zich op bepaalde landen of regio’s, zoals China (ACSSNL), India (ISA), Indonesië (PPIE), Latijns-Amerika (L.A.Voz), Pakistan (PSA) en Turkije (TUSAT). Andere richten zich op internationale stages en uitwisselingen (AIESEC), zijn verbonden met of richten zich op internationale mobiliteit (ESN Twente). Unite is hier de overkoepelende vereniging. Bekijk ook de website voor International Students.

Overige verenigingen

Naast alle sport-, cultuur-, studie- en gezelligheidsverenigingen zijn er nog meer verenigingen en stichtingen die zorgen voor een leuk en bijzonder studentenleven in Enschede. De belangen en doelen van deze verenigingen en stichtingen zijn heel uiteenlopend. Zo zijn er verenigingen die veel contacten hebben met het bedrijfsleven, is er een debatclub, een beleggingsclub en een academisch adviesbureau.

Heb je zelf een idee voor een nieuwe vereniging? Dan kan de Student Union je helpen die op te zetten.

Chat offline (info)