FAQ Selectieprocedure

Studiekeuze gemaakt?
  • Kan ik me voor meerdere opleidingen met een fixus inschrijven?

    Het is mogelijk om deel te nemen aan de selectieprocedure van twee opleidingen met een fixus. Als aankomend student kan je per jaar aan twee selectieprocedures mee doen:

    -      twee bij dezelfde universiteit of bij twee verschillende universiteiten, 
    -      voor verschillende studierichtingen of twee keer voor dezelfde studierichting.

    Op dat laatste gelden een paar uitzonderingen. Voor de studies Geneeskunde (WO), Tandheelkunde (WO), Mondzorgkunde (HBO) en Fysiotherapie (HBO) geldt dat je je voor elk studiejaar maar bij één onderwijsinstelling kunt aanmelden. Voor Technische Geneeskunde/Klinische Technologie geldt die uitzondering niet; je kunt in hetzelfde studiejaar aan de selectie van beide studies meedoen.

    Uiteindelijk kan je je maar bij één opleiding met een selectieprocedure inschrijven.

  • Hoe vaak mag je deelnemen aan de selectie van Technische Geneeskunde?

    Je mag maximaal twee keer deelnemen aan de selectie van Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente. NB. Het aantal deelnames aan loting/selectie vanaf 2000-2001 wordt hierin meegeteld. Op Studielink staat hoeveel selectiepogingen je hebt gedaan.

  • Wordt er ook een Curriculum Vitae meegewogen in de selectie?

    In de selectieprocedure worden nevenactiviteiten en werkervaring niet meegewogen.  

  • Hoe komt de ranking precies tot stand?

    Op basis van de resultaten van beide rondes wordt een rangorde gemaakt. Het rangnummer wordt bepaald op basis van de aangeleverde (VWO)cijfers (90%) en de huiswerkopdracht (10%).

  • Welke waarde kan ik toekennen aan het rangnummer dat ik heb ontvangen?

    Het rangnummer geeft een beeld van je positie ten opzichte van de andere kandidaten. Hoe lager je rangnummer, hoe groter de kans dat je kunt instromen in de opleiding. Er worden in totaal 150 studenten geplaatst.

    Je dient een aangeboden plaats binnen twee weken na de dag van ontvangst via Studielink te accepteren. Een plaats die niet binnen twee weken na de dag van ontvangst is geaccepteerd, vervalt. Een vervallen plaats wordt vervolgens aangeboden aan de eerstvolgende kandidaat op de ranglijst die nog geen plaats aangeboden heeft gekregen. Je kunt dus op een later moment (tot eind augustus) alsnog een bewijs van toelating aangeboden krijgen. Vanaf 1 september worden er geen plaatsen meer aangeboden.

    Rangnummer 1-150 leidt zeker tot toelating, mits je ook aan de overige toelatingseisen voldoet, zoals bijvoorbeeld het behalen van je VWO diploma. Omdat kandidaten zich voor twee selectiestudies kunnen inschrijven is de kans om met een rangnummer boven de 150 (bijvoorbeeld 170) alsnog een plaats te krijgen relatief groot.

  • Wanneer dien ik te voldoen aan de toelatingseisen van de opleiding?

    Indien je vóór 15 juli 2024 van de opleiding Technische Geneeskunde een bewijs van toelating hebt ontvangen en geaccepteerd, dien je uiterlijk 15 juli 2024 aan te tonen dat je voldoet aan de vooropleidingseisen. Indien je op deze datum niet voldoet, vervalt het bewijs van toelating.

    Indien je na 15 juli 2024 een bewijs van toelating hebt ontvangen, dien je binnen twee weken aan te tonen dat je voldoet aan de vooropleidingseisen.

  • Wat moet ik doen als ik op 15 juli nog niet voldoe aan de toelatingseisen?

    Als een kandidaat niet uiterlijk 15 juli kan voldoen aan de verplichting om aan te tonen dat hij voldoet aan de vooropleidingseisen en nadere vooropleidingseisen, omdat hij/zij bijvoorbeeld eind juli nog een toets moet doen om een deelcertificaat te halen, kan hij bij het hoofd van de afdeling SAS een gemotiveerd verzoek tot uitstel indienen. Dit verzoek moet uiterlijk op 15 juli zijn gedaan. Dit verzoek wordt per e-mail gedaan via request-selection-and-placement-ces@utwente.nl.
    Het hoofd van SAS kan de kandidaat tot uiterlijk 31 augustus uitstel verlenen. Indien de kandidaat binnen de gestelde termijn niet aantoont te voldoen aan de vooropleidingseisen en nadere vooropleidingseisen, vervalt het bewijs van toelating.

  • Wat doe ik als ik twee bewijzen van toelating ontvang?

    Als je aan de selectieprocedure van twee opleidingen hebt meegedaan, kun je ook voor beide opleidingen een bewijs van toelating ontvangen. Je accepteert dan de ene en weigert de andere. Je kunt het accepteren van een bewijs van toelating ongedaan maken, bijvoorbeeld als je na acceptatie ervan een bewijs van toelating voor de opleiding van je voorkeur krijgt.

  • Wat gebeurt er met mijn deelnamekans als ik mijn VWO diploma niet heb gehaald?

    De kandidaat die er niet in slaagt diens diploma of getuigschrift te behalen, kan voor 1 september 2024, bij het hoofd van SAS een verzoek indienen om de verbruikte deelnamekans aan een selectieprocedure ongedaan te maken. Dit verzoek dient per e-mail te worden gedaan via request-selection-and-placement-ces@utwente.nl.

  • Stel dat ik definitief niet wordt geplaatst, wat dan?

    Helaas kan het gebeuren dat je niet wordt geplaatst voor de opleiding. Bij Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente kun je in totaal twee keer meedoen aan de selectieprocedure (deelname aan de loting van voorgaande studiejaren vanaf 2000-2001 wordt daarin meegeteld). Indien je bij de eerste keer meedoen niet geplaatst wordt, mag je volgend jaar nog een keer mee doen met onze selectieprocedure.

    NB. Indien je niet geplaatst wordt, kun je je natuurlijk nog wel aanmelden voor een andere opleiding (zonder loting of selectie). Of je kan op termijn met de juiste bachelor via een pre-mastertraject instromen in de master Technical Medicine. Meer informatie over de bachelor opleidingen die kans geven op toelating bij deze master is te vinden op de webpagina over het premastertraject.

  • Aan welke regels houden jullie je bij de selectie?

    In de regeling Selectie en Plaatsing kan je nalezen aan welke regels de opleiding Technische Geneeskunde zich tijdens de selectie en plaatsing moet houden. 

  • Waar kan ik terecht als ik een klacht heb?

    Als je vragen hebt over of het niet eens bent met (een onderdeel van) de selectieprocedure, dan kan je natuurlijk altijd contact opnemen met de opleiding door een e-mail te sturen aan selectie-tg@utwente.nl . Wij zullen dan contact met je opnemen en een toelichting geven. Wil je vervolgens over gaan tot een formele klacht, een formeel beroep of een formeel bezwaar? Kijk dan op de website van het klachtenloket van de Universiteit Twente om te zien waar je terecht kunt.

  • Waar kan ik terecht als mijn vragen over de selectie niet (helemaal) worden beantwoord in de FAQ?

    Als je vragen hebt over of het niet eens bent met (een onderdeel van) de selectieprocedure, dan kan je natuurlijk altijd contact opnemen met de opleiding door een e-mail te sturen aan selectie-tg@utwente.nl.  Wij zullen dan contact met je opnemen en een toelichting geven. Wil je vervolgens over gaan tot een formele klacht, een formeel beroep of een formeel bezwaar? Kijk dan op de website van het klachtenloket van de Universiteit Twente om te zien waar je terecht kunt.

Indien je vraag niet wordt beantwoord door één van de antwoorden in de FAQ, kan je je vraag mailen naar: selectie-tg@utwente.nl

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies