Laura, Eva, Maxime en Iris

Studiekeuze gemaakt?

Je voegt als student technische geneeskunde al veel toe aan de zorgsector

Als afgestudeerd Technische Geneeskundige help je de gezondheidszorg verbeteren. Dat je dat als student al doet, bewijzen TG-studenten Laura, Eva, Maxime en Iris. Zij hebben tijdens hun afsluitende bacheloropdracht waardevol multidisciplinair onderzoek verricht waarmee ze voor de onderzoeksprijs 2019 van Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) waren genomineerd. Hun onderzoek mochten ze verdedigen tijdens de Wetenschapsdag van ZGT. Ze delen hier hun verhaal over deze opdracht.

Multidisciplinaire opdracht

De MultiDisciplinaire Opdracht (MDO) (nu: Technisch Geneeskundige Opdracht, TGO) is een 10 weken durende eindopdracht van de bacheloropleiding Technische Geneeskunde. Je werkt daarvoor als student in een groep met andere studenten en deskundigen met uiteenlopende achtergronden. Je gaat met een technisch-geneeskundige vraag aan de slag en zet daarvoor je veelzijdige kennis in. Zo moet je kennis hebben van zowel de anatomie, fysiologie en pathologie als van de techniek met achterliggende natuur- en wiskunde. De onderwerpen voor een MDO of TGO kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van artsen, docenten, wetenschappers en ondernemers. 

MDO van Laura, Eva, Maxime en Iris

Laura, Eva, Maxime en Iris werkten voor hun opdracht samen met Erik Cornel (uroloog) en Jeroen Veltman (radioloog) van ZGT en werden verder door Anique Bellos-Grob van de UT begeleid, research-coördinator bij de vakgroep Multimodality Medical Imaging (M3i) en Technisch Geneeskundige. Ze hebben een nieuw nomogram (statistisch berekeningsdiagram) ontwikkeld dat het risico op lymfeklieruitzaaiingen bij prostaatkanker voor een nieuwe biopsie-techniek kan voorspellen. Zoals Iris zelf zegt, hebben ze de toegevoegde waarde van de Technisch Geneeskundige tijdens hun MDO in de praktijk meegemaakt.  

We hebben tijdens de opdracht echt ervaren wat de meerwaarde van de Technisch Geneeskundige is in het ziekenhuis.

Iris Matser, student Technische Geneeskunde

Wat is het resultaat?

We hebben Laura, Eva, Maxime en Iris gevraagd wat het uiteindelijke resultaat is van hun onderzoek. "Als er bij een man verdenking is op prostaatkanker, worden er 12 biopten genomen die onderzocht kunnen worden. Het nomogram berekent aan de hand van de uitslagen de kans op lymfeklieruitzaaiingen. De 12 biopsies zijn willekeurig, waardoor het mogelijk is dat de tumor wordt gemist. Nu is er een nieuwe techniek, echo-MR-fusie, waarmee je gerichter de biopten kunt nemen en het aantal mogelijk kunt reduceren naar 2. Voor deze nieuwe techniek bestaat nog geen nomogram dat de kans op lymfeklieruitzaaiingen voorspelt. Deze hebben wij ontwikkeld."

(lees verder na de foto)

Laura, Eva, Maxime, Iris: studenten Technische Geneeskunde

Van links naar rechts: Laura, Eva, Maxime, Iris

Eigen initiatief

De groep MDO-studenten heeft mede op aanraden van hun begeleider Anique het initiatief genomen en het onderzoek ingestuurd voor de wetenschapsdag die ZGT elk jaar organiseert. Tijdens deze dag krijgen wetenschappers en onderzoekers een platform en reikt ZGT een onderzoeksprijs uit. Het werk dat gepresenteerd wordt betreft onderzoek vanuit PhD-trajecten, afstudeerders, WO-bachelor-projecten en HBO-trajecten. Naast het feit dat Laura, Eva, Maxime en Iris hun MDO-onderzoek 16 oktober 2019 mochten presenteren, waren ze genomineerd voor de onderzoeksprijs 2019 van ZGT en mochten ze hun onderzoek verdedigen, waarbij ze het opnamen tegen 4 andere genomineerden. Helaas hebben ze de onderzoeksprijs niet gewonnen. Het was desondanks een bijzondere ervaring voor de studenten: "Het was ontzettend leuk en leerzaam!"

Je hebt als technisch geneeskundige allerlei praktische vaardigheden nodig om patiënten goed zelfstandig te kunnen behandelen. Deze vaardigheden doe je op tijdens stages en projecten én met behulp van simulaties in het TechMed Centre.

Lees ook meer over de opbouw en het curriculum.

Universiteit Twente en Ziekenhuisgroep Twente

Vanuit het TechMed Centre wordt er hard gewerkt aan een versterkte onderlinge wetenschapsuitwisseling tussen de Universiteit Twente (UT) en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT). Zo werkt radiologie en gynaecologie van ZGT samen aan onderzoeken met bachelor- en masterstudenten Gezondheidswetenschappen en Technische Geneeskunde van de UT. Initiatieven zoals de multidisciplinaire opdracht van Laura, Eva, Maxime en Iris weerspiegelen goed de latere multidisciplinaire werkomgeving van de Technisch Geneeskundige. Sterker nog: het resultaat van hun opdracht die ze als student hebben uitgevoerd is van concrete toegevoegde waarde voor de gezondheidszorg. 

Dr. Anique Bellos-Grob, onderzoeker en docent Universiteit Twente, TechMed

Deze bachelorgroep heeft echt iets heel moois bereikt.

Dr. Anique Bellos-Grob, onderzoeker en docent Universiteit Twente, TechMed

De gezondheidsopleidingen van de Universiteit Twente bieden baanbrekend onderwijs waarin de studenten goed voorbereid worden op een carrière in de gezondheidssector. Dit alles vindt plaats in het TechMed Centre, een toonaangevend, innovatief centrum waarin high-tech-faciliteiten beschikbaar zijn en waarin onder meer onderwijs en onderzoek écht samenkomen.

Nominatie onderzoeksprijs

De nominatie van de onderzoeksprijs is een hele eer voor Laura, Eva, Maxime en Iris. Zoals de studenten zelf aangeven: "Wij vinden dit erg bijzonder, aangezien we nog studenten zijn. Het blijkt maar weer dat ook bachelorstudenten enorm veel kunnen betekenen voor een ziekenhuis."

De Universiteit Twente is natuurlijk trots op het resultaat. Heleen Miedema, opleidingsdirecteur Technische Geneeskunde geeft deze groep studenten een welverdiend compliment: "Heel erg leuk en fijn dat jullie nu al ervaren wat de meerwaarde van Technische Geneeskunde in het ziekenhuis is, maar vooral ook dat jullie dit zelf hebben uitgewerkt."

Inspiratie & meer informatie

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van deze groep studenten en wil je meer weten? Lees een ander ervaringsverhaal van een student of doe mee aan één van onze voorlichtingsactiviteiten waarin je alles te weten komt over de studie Technische Geneeskunde en andere UT-opleidingen.

Meer weten over Technische Geneeskunde of de Universiteit Twente?
Neem contact op!
Wil je ervaren welke opleiding het beste bij je past? Meld je dan aan voor een open dag of meeloopdag.
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies