Joannet's ervaring

Studiekeuze gemaakt?

Naam: Joannet Onvlee
Bacheloropleiding: Technische Geneeskunde, UT, NL
Masteropleiding: Technical Medicine - specialisatie Medical Sensing and Stimulation, UT, NL
Werk: Technische Geneeskundige, Interne Geneeskunde, diabetes sectie bij het Radboud Universitair Medisch Centrum, Nijmegen, NL

“Binnen Technische Geneeskunde komen mijn interesses omtrent het menselijk lichaam en hoe je met techniek een betere behandeling kunt geven bij elkaar.”

Mijn interesse in het menselijk lichaam en technische medische innovaties brachten mij tot de studie Technische Geneeskunde. Ik heb altijd de wens gehad om in een ziekenhuis te werken. Ik vind het interessant om te zien wat er mis kan gaan in een menselijk lichaam en hoe je het weer beter kunt maken.

Als Technisch Geneeskundige heb ik spreekuren met patiënten, geef ik adviezen over de inzet en instellingen van medische technologieën.

Ik werk als technisch geneeskundige op de afdeling Interne Geneeskunde, binnen de sectie diabetes. Mijn focus ligt bij patiënten met diabetes type 1. Mijn werk bestaat uit patiëntenzorg en onderzoek doen naar het verbeteren van gezondheidszorg door toepassing van (innovatieve) technieken.

Diabetestechnologieën

Patiënten met diabetes type 1 maken gebruik van diabetestechnologieën, waaronder sensoren en insuline pompen. Deze sensoren en pompen kunnen tegenwoordig met een algoritme, die de insuline dosering bepaalt, gekoppeld worden. Hierdoor verminderen ze (gedeeltelijk) de ziektelast van de patiënt.

Ik vind het begeleiden van patiënten met zo’n combisysteem erg interessant. Om met deze systemen zo optimaal mogelijk resultaat te behalen, moeten patiënten nog steeds input geven aan het systeem. Dit heeft impact op hun dagelijks leven omdat zij hiervoor de koolhydraten die ze eten moeten tellen. Ik kan meekijken met de data van deze systemen en hierop het algoritme bijstellen. Door gesprekken te voeren met patiënten verifieer ik deze gegevens. Soms kom ik erachter dat de gegevens niet corresponderen met de werkelijkheid, dan geeft de patiënt bijvoorbeeld meer koolhydraten op aan het systeem dan in werkelijkheid in een boterham met kaas zitten om zo voldoende insuline te krijgen. Door het verhaal van de patiënt te koppelen aan de gegevens in het dataplatform verneem ik of de aanpassingen die ik van tevoren bedacht nog moet bijstellen. De ziektelast die diabetes met zich meebrengt heeft een grote indruk op mij gemaakt en ik weet dat technologie de last van de ziekte van patiënten kan verlichten. Dit is de reden waarom ik graag met patiënten in het ziekenhuis werk.

Ik gebruik mijn vaardigheden als technisch arts om de patiënten in gewone taal uit te leggen hoe ze de apparaten moeten gebruiken waarop ze zijn aangesloten.

Pompinstellingen worden steeds ingewikkelder. Dit is waar de kracht van een technisch geneeskundige om de hoek komt kijken. Je kunt uitleggen hoe het systeem werkt. Artsen stellen dat diabetespatiënten door het gebruik van technologie 70% van de tijd de juiste bloedglucosewaardes hebben, al een hele verbetering. Technische geneeskundigen kijken daarentegen hoe ze de technologie nog beter kunnen gebruiken om dit te verhogen naar wel 80-90%.

Een bruggenbouwer

Tijdens mijn opleiding heb ik basiskennis opgedaan van anatomie, fysiologie, pathofysiologie, en op technisch gebied onder andere signaalverwerving en regelsystemen (wiskunde). Hierdoor kan ik verschillende vakgebieden samenbrengen en gemakkelijk schakelen tussen specialismen. Ik ben een bruggenbouwer tussen collega's van verschillende afdelingen, zorg ervoor dat iedereen elkaar begrijpt en hoe we technologie optimaal kunnen gebruiken.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies