Joep's ervaring

Studiekeuze gemaakt?

Naam: Joep Kraeima
Bacheloropleiding: Technische Geneeskunde, UT, NL
Masteropleiding: Technical Medicine – specialisatie Medical Imaging and Intervention UT, NL
Tweede Master in Health Sciences UT, en PhD in 3D virtual surgical planning and patientspecific osteosynthesis and devices, Rijksuniversiteit Groningen, afdeling MKA-chirurgie UMCG, NL
Werk: Technical Physician Specialist, afdeling Oral and Maxillofacial Surgery at Universitair Medisch Centrum Groningen

'Ik ben een technische dokter en vertaal technische kennis naar een zorgbehandeling.'

“Omdat ik niet alleen in anatomie of het menselijk lichaam interesse had, maar ook in de technologie achter chirurgische zorgvragen, koos ik voor de Bachelor en Master Technische Geneeskunde. In de bachelor stond je al snel in de snijzaal anatomie te bestuderen en in mijn master leerde ik de andere vaardigheden qua inzet van chirurgie en technologie.

In deze opleiding bestudeer je niet alleen het systeem van het menselijk lichaam, maar je achterhaalt ook de werkingsprincipes en de mogelijkheden tot inzet van technologie daarbij. Dat is wat Technische Geneeskunde ook zo speciaal maakt. Ik ben eigenlijk een technische dokter met chirurgische en consultvaardigheden. Door de combinatie van complexe beeldvorming vanuit de anatomie en de technische vakken, zoals natuurkunde en de wiskunde erachter, doe je de nieuwste kennis op binnen de medische wereld. Wat ik tijdens mijn studie heb geleerd was zo nieuw, dat het nog steeds actueel is. Maar uiteraard blijf ik me technisch én medisch ontwikkelen in de klinische praktijk.

Door middel van 3D virtuele planning, obv MRI of CT beelden en mbv A.I. kun je digitaal opereren en diagnosen stellen. Dit kan operaties schelen, is veiliger en geeft beter resultaat voor patiënt én behandelaar.

Ik heb voor de mastertrack Medical Imaging and Interventions gekozen omdat ik geïnteresseerd was in wat je, zonder operatie, al op scans en mri’s kunt aflezen. Door Medical imaging kun je betere afwegingen en een adequater operatieplan maken. Vaak is er nog een operatie nodig, maar die is dan veiliger, sneller en geeft een beter resultaat.

Erg boeiend waren de gastcolleges van artsen uit het klinische werkveld, zoals cardiologen, pathologen en chirurgen. Zij waren vanaf het begin betrokken bij de opleiding en stonden open om samen te werken met de UT om een verandering van werkwijze te bewerkstellingen. Ik vond dit zeer inspirerend en tot de verbeelding spreken. Ik draag graag een steentje bij en ben regelmatig op de UT te vinden als stagebegeleider of gastcollegedocent. En ik onderhoud contacten met TG-medewerkers om te bekijken hoe ik mijn werk in de praktijk kan verbeteren.

Kaakchirurgie

Bij het UMCG werk ik binnen de afdeling kaakchirurgie. Door mijn stage  kwam ik met hen in aanraking en omdat ik me er thuis voelde besloot ik een fellowship te volgen. Op die manier leerde ik hoe kaakchirurgen werken en kon ik daarna zelfstandig handelen en consultaties doen. Ik deed dit omdat ik mij wilde specialiseren in de kaakchirurgie om met chirurgen te bekijken welke technieken er bij behandelingen mogelijk zijn.

Het 3D-Lab perfectioneert implantaten voor aangezichtsreconstructie.

3D-Lab Groningen

Vanuit de afdeling kaakchirurgie heb ik meegewerkt aan het opzetten van een 3D-Lab. Met 11 collega’s werken we aan de technische mogelijkheden om chirurgen en patiënten te helpen. Chirurgen hebben natuurlijk te maken met lichaamsvreemde materialen zoals titanium, staal en kunststof waarvan implantaten gemaakt worden die bijvoorbeeld bij een aangezichtsreconstructie ingezet worden. Hierbij moet je op de millimeter kunnen werken en door zo’n product te printen scheelt dit tijd en kun je het perfectioneren waardoor je na de operatie een beter resultaat hebt voor de patiënt.

Het 3D-lab leunt erg op de Technische Geneeskunde expertise omdat er vele personen werken met een technisch geneeskundige achtergrond, maar dan vanuit verschillende afdelingen. Ik coördineer vanuit de kaakschirurgie dit lab en werk samen met collega’s vanuit traumatologie of neurochirurgie. Dagelijks bespreken we wat er voor bepaalde situaties technisch mogelijk is.”

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies