Ervaringen

Student Femke

Studentervaring

Femke van der putten

Hoe heb je je studiekeuze gemaakt?

Mijn studiekeuzeproces begon in 3VWO toen ik mijn vakkenpakket moest kiezen. Hier bleek dat ik de bèta kant erg leuk vond, vandaar de keuze voor NG&NT. Vooral wiskunde sprak me erg aan.

In de bovenbouw heb ik me verdiept in de vervolgstudie. Ik begon met wegstrepen op een lijst van alle universitaire studies. Diverse studiekeuzetests hebben me geholpen. Van deze verzameling studies heb ik een selectie gemaakt door naar studiekeusbeurzen en open dagen te gaan op verschillende universiteiten. Ook gesprekken met mijn vader hebben me in mijn keuze geholpen. Je persoonlijkheid en interesses zijn belangrijk in de studiekeuze, en wie kennen jou nu beter dan je ouders? Het werd duidelijk dat wiskunde, techniek en geneeskunde me het meest aanspraken.

Uiteindelijk is mijn oog gevallen op Technische Bedrijfskunde. Deze studie combineert wiskunde en techniek en heeft een menselijke factor. Ik wilde een meeloopdag volgen om de keus definitief te maken. Uiteindelijk heb ik op zowel de TU Eindhoven als Universiteit Twente een dag meegelopen met een Technische Bedrijfskunde student: ik was overtuigd en enthousiast!

Waarom heb je voor de UT gekozen?

Vanaf mijn ouders ben ik met 20 minuten fietsen in het centrum van Eindhoven. Mijn hele studiekeuzeproces heb ik dan ook doorlopen aan de TU Eindhoven. In eerste instantie wilde ik daarom ook TBK gaan studeren in Eindhoven.

Maar toen hoorde ik dat TBK ook in Enschede onderwezen wordt. Toen ik in de herfstvakantie met mijn familie een rondleiding over de campus kreeg, was ik meteen verkocht. De faciliteiten van de campus zijn uniek voor Nederland en ik voelde me er meteen thuis. Wonen, studeren en recreëren op hetzelfde terrein, ideaal!

Hoe bevalt TBK aan de UT?

De studie aan de UT bevalt me prima. Ik heb in mijn eerste jaar al mijn modules gehaald. Het eerste jaar bevat redelijk veel wiskunde, maar ik heb ook veel projectwerk gedaan.

De studie kent in het eerste jaar veel contacturen op de universiteit. Een jaar bestaat uit vier modules van ieder tien weken. Deze tien weken zitten volgepland met colleges en projecturen rondom één thema. Dit heb ik als prettig ervaren omdat je zo niet alles puur op zelfstudie hoeft te doen. Soms boden docenten werkcolleges aan. Ook dit helpt met het bijhouden van de stof, zodat het niet allemaal tegelijk op je bord komt. Zo wordt de studielast redelijk verdeeld.

Hoe ziet je week eruit?

Doordeweeks zit ik vijf dagen op de Universiteit aan de studie. Van 9 tot 5 ben ik aanwezig om te studeren, colleges te volgen en om koffie te drinken bij studievereniging Stress. In de pauzes heb ik vaak vergaderingen of werk ik door met mijn projectgroepje.

Mijn avonden zijn altijd goed gevuld. Elke maandag- en donderdagavond ben ik in het sportcentrum aan het trainen voor badminton, waarna ik in de kantine vaak nog een drankje drink met mijn teamgenoten. Woensdag borrel ik met mijn dispuut in de stad. De dinsdagavond breng ik vaak door met vrienden van de studie, of gebruik ik om studie bij te werken.

Eens per maand ga ik een weekend naar mijn ouders in Brabant. Vier uur reistijd van deur tot deur; je moet er wat voor over hebben.

In het algemeen ben ik overdag hard aan het studeren, waarna er ’s avonds altijd ruimte is voor training of leuke activiteiten.

Hoe is het studentenleven in Enschede?

Het studentenleven hier is echt geweldig. Ik heb in mijn eerste jaar mijn ogen uitgekeken en heb me laten overweldigen door al het moois wat hier wordt georganiseerd. Elke week was ik op woensdag of donderdagnacht in de stad aan het feesten met studiegenoten. Soms zelfs twee keer per week. Enschede is een relatief kleine studentenstad, wat maakt dat je ’s nachts in de kroeg allemaal bekenden tegenkomt, dat vind ik erg leuk. Enschede is echt een bruisende studentenstad, al zou je dat in eerste instantie niet verwachten.

In mijn eerste jaar ben ik gevraagd om lid te worden van dispuut Xoun. Deze vriendengroep maakte het studentenleven alleen nog maar mooier. We borrelen om de week. Daarnaast gaan we ook zeilen, een weekend naar de Ardennen, samen lunchen of sporten.

Wat doe je naast je studie?

Stilzitten doe ik nooit hier in Enschede. Ik woon met dertien andere studenten in studentenhuis ‘Funest’ op de campus.

Daarnaast badminton ik bij DIOK, ‘drank is onze kracht’. Hier speel ik competitie en dit jaar ben ik voorzitter van de vereniging. Zo’n ervaring vind ik een zeer waardevolle aanvulling op mijn studie.

Ik ben ook actief bij mijn studievereniging Stress. Hier heb ik de eerstejaarscommissie gedaan. Tegenwoordig zit ik in de tapcommissie en organiseerde ik de studiereis naar Vietnam.

Sinds dit jaar ben ik ook bezig met Enactus. Samen met een groep TBK-studenten hebben we dit opgezet in Enschede, en nu vormen we het eerste bestuur. De bedoeling is dat we hiermee sociale ondernemingen gaan opzetten middels een landelijk netwerk van studenten, universiteiten en het bedrijfsleven. Hier kan ik wat ik tijdens de studie leer al in praktijk brengen, erg leuk.

Geld verdien ik bij het voorlichtingsteam van TBK. In mijn eerste jaar heb ik meeloopdagen verzorgd. Ook werk ik als student-assistent, dus ben ik werkzaam voor de Universiteit. Zo begeleid ik eerstejaars TBK-studenten met het vak ‘Academic Skills Programm’. Ook help ik docenten met het voorbereiden van de opdrachten voor de eerstejaars studenten.

Al met al ben ik naast studie dus met heel veel dingen actief. Dit betekent hard werken, maar hiermee ontwikkel jezelf ook op persoonlijk gebied, iets wat ik erg belangrijk vind. Daarnaast is het erg gezellig en een echte aanvulling op je studentenleven.

Chat offline (info)