Technical Computer Science

Stappenplan studiekeuze

Een studiekeuze maken is een belangrijke en spannende beslissing. Oriënteer je daarom goed voordat je je verdiept in de opleidingen waarin je interesse hebt. 

Dit handige stappenplan helpt je in jouw zoektocht. Met als resultaat: een studie die goed bij je past.

Het stappenplan

Stap 1: Ontdek je talenten

Verzamel informatie over jezelf. Waar word je enthousiast van? Wat vind je leuk? Wat kun je goed? Waar heb je talent voor? Bedenk goed wat je moet doen om zo veel mogelijk te weten te komen.

 • Zet op papier waar je interesses liggen en wat je talenten zijn.
 • Doe een studiekeuzetest, bijvoorbeeld studiekeuze123.
 • Praat met je decaan op school.
 • Vraag je leraar om een scholenvoorlichting van de Universiteit Twente. Onze studenten bezoeken jouw school en delen hun ervaringen over de opleidingen en het studentenleven.
 • Is Pre-U iets voor je? Het pre-university programma voor van de Universiteit Twente. Een uitgebreid onderwijsprogramma voor ijverige leerlingen van basis- en middelbare scholen.
Stap 2: Orienteer je op jouw ideale opleiding/universiteit

In deze stap ga je zoveel mogelijk informatie over opleidingen verzamelen.

Na deze verzamelronde beantwoord je deze drie vragen:

 1. Wat is de ideale opleiding voor jou?
 2. Wat vind jij belangrijk aan een opleiding?
 3. En welke universiteit past goed bij jou?

Zet dit voor jezelf op een rijtje. Kijk naar de inhoud van de opleiding, de manier van lesgeven en beroepsperspectieven. Neem ook de sfeer mee van de opleiding en universiteit. Bezoek daarom onze onze Open Dagen om je goed te oriënteren. Wil je extra uitdaging? Bekijk onze excellentieprogramma's

een bachelor in het hbo of aan de universiteit. Wat is het verschil?

Een hbo-opleiding is een toegepaste, beroepsgerichte opleiding van vier jaar. En dan ben je (hbo-)bachelor: ‘Bachelor of Professional studies’. Een hbo-bachelor is praktijkgericht, na afronding ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Of je studeert door met een hbo-master (voltijd of deeltijd). Wil je een master aan de universiteit doen, dan volg je eerst een pre-master. Dat is een schakelprogramma voor hbo- of wo-bachelors die een universitaire master willen behalen, maar niet rechtstreeks toelaatbaar zijn. 

Bij de universiteit ben je na 3 jaar (wo-)bachelor: ‘Bachelors of Science’. De meeste studenten die een bachelorstudie aan de universiteit volgen, kiezen daarna een verdiepende master. Je wordt dan ‘Master of Science’. Pas in de masterfase specialiseer je je en word je voorbereid op de arbeidsmarkt of een wetenschappelijke carrière. Deze bachelor-masterstructuur is in heel Europa gebruikelijk. 


Het is een misvatting dat je onderzoeker wordt als je aan de universiteit studeert. Dat hoeft niet. Ook met een wetenschappelijke opleiding kan je terechtkomen in beroepen als ontwerper of project manager. 
Stap 3: Kijk en vergelijk

Heb je opleidingen gevonden die bij jouw interesse en capaciteiten passen? Nu ga je ze met elkaar vergelijken door je erin te verdiepen. In deze stap ga je ontdekken bij welke universiteit je je echt thuis voelt. Hoe doe je dat?

 • Beleef de campus tijdens onze mind-blowing Open Dagen. Ervaar de sfeer op onze universiteit, spreek met studenten en docenten en laat je informeren over studieprogramma's, afstudeerrichtingen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
 • Voor meiden uit 4 en 5 vwo: kom naar de High Tech High Tea.
 • Boek een meeloopdag en ervaar hoe het werkelijk is om de opleiding van jouw keuze te studeren. Dat ga je doen door een dagje met een student op pad te gaan. 
 • Kom proefstuderen aan de University of Twente en volg masterclasses bij Pre-U.
 • Wil je een extra uitdaging, zowel voor of tijdens je studie? Kijk dan eens bij het Pre-U Honoursprogramma of de andere excellentieprogramma's van de UT.
Tip voor meiden in 4 en 5 vwo:
Kom naar de High Tech High Tea. een infomiddag over studeren aan de Universiteit Twente.
 
Stap 4: Neem je beslissing

Heb je de vorige drie stappen doorlopen en voldoende informatie verzameld? Bepaal nu welke opleiding het best bij je past. Ga vooral af op je eigen gevoel, het is tenslotte jouw keuze. Voordat je je voor 1 mei aanmeldt voor een opleiding, stel je jezelf eerst nog deze vragen:

 • Heb ik me voldoende goed voorbereid?
 • Is er een loting voor mijn opleiding?
 • Is er een decentrale selectie (selectie door opleiding)?
 • Heb ik het juiste profiel?

Heb je de antwoorden? Schrijf je dan vóór 1 mei in via Studielink. Het is belangrijk om je op tijd aan te melden. Niet alleen omdat de Universiteit Twente je aanmelding dan tijdig kan verwerken, maar ook omdat je mee kunt doen aan de laatste studiekeuzeactiviteiten. Zo kun je je ervan verzekeren dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Stap 5: De uiteindelijke match

Heb je je voor 1 mei via Studielink ingeschreven voor een opleiding aan de Universiteit Twente? Dan krijg je een uitnodiging om mee te doen aan bepaalde studiekeuzeactiviteiten. Zie het als een finale studiekeuzecheck.

Voor sommige opleidingen is de studiekeuzecheck verplicht. De opleidingen Technische Geneeskunde en Technology and Liberal Arts & Sciences (ATLAS) van University College Twente (Engels) kennen geen studiekeuzecheck. Zij hebben een andere procedure. Kijk op de pagina Studiekeuzecheck voor meer info en check de desbetreffende opleidingspagina voor specifieke studiekeuzeactiviteiten.

Chat offline (info)