Scheikundige Technologie

Waarom Scheikundige Technologie aan de Universiteit Twente?

Wil je meer weten over hoe je door chemie de wereld om je heen kunt veranderen? Dan is Scheikundige Technologie studeren iets voor jou! De bacheloropleiding aan de Universiteit Twente onderscheidt zich door verschillende aspecten van andere opleidingen Scheikundige Technologie in Nederland, waaronder het projectgerichte onderwijs, de informele en persoonlijke sfeer en de hoge kwaliteit van het onderwijs. Wat maakt deze topopleiding verder zo uniek?

PERSOONLIJK EN INFORMEEL

De bacheloropleiding Scheikundige Technologie aan de Universiteit Twente is een kleinschalige opleiding. Dat heeft als voordeel dat je niet alleen al je studiegenoten goed leert kennen, maar ook goed contact hebt met je docenten. Het persoonlijke karakter en de informele sfeer zijn kenmerkend voor ons onderwijs. Je loopt hier makkelijk bij docenten naar binnen. En je mentor of studieadviseur kan je altijd helpen als je ergens niet uitkomt. Wil je de sfeer een keer komen proeven? Dat kan tijdens onze Groepsmeeloopdagen.

Uitdagende, hoogwaardige topopleiding met goede baankansen

Scheikundige Technologie aan de Universiteit Twente is een opleiding van hoog niveau. In de Keuzegids Universiteiten 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017 werd deze opleiding beoordeeld als een van de beste in Nederland in de categorie ‘Scheikunde en Scheikundige Technologie’. Daarom mag de opleiding voor de vijfde keer op rij het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’ dragen.

Deze opleiding behoort al 5 jaar tot de beste van Nederland!Keuzegids 2017

Ook de docenten krijgen een goede beoordeling van de studenten. In Elsevier (‘De beste studies’, 29 september 2016) werden de docenten van de Universiteit Twente het best gewaardeerd van alle opleidingen Scheikundige Technologie en Scheikunde in Nederland en scoren boven gemiddeld goed. Bovendien werd de opleiding in Twente als beste in de categorie gewaardeerd. Tevens worden onze faciliteiten erg goed beoordeeld, zij scoren significant boven het gemiddeld. 

Daarnaast zijn volgens de Elsevier ('Beste banen', 1 juni 2016) de baankansen erg goed met een opleiding Scheikundige Technologie. Binnen minder dan 6 maanden hebben bijna alle afgestudeerden een baan gevonden!

Projectonderwijs

Een ander kenmerk van de opleiding Scheikundige Technologie aan de Universiteit Twente is het projectonderwijs. Bij projectonderwijs pas je de kennis die je tijdens het ene vak leert, meteen toe tijdens het practicum dat je volgt en in het project waaraan je samen met medestudenten werkt. Elke module staat in het teken van een bepaald thema, en het project waaraan je werkt is een toepassing en verdieping van de theorie. Lees hier meer informatie over het Twents Onderwijsmodel en over het studieprogramma van de opleiding.

Breed vakgebied

De Universiteit Twente heeft een grote naam opgebouwd in de natuurwetenschappen. De Universiteit Twente doet onderzoek op wereldniveau op het gebied van

  • nanotechnologie, waar het gaat om de allerkleinste structuren die op nanometerschaal kwantitatief maar ook kwalitatief anders zijn dan op macroschaal,
  • procestechnologie, waar het allemaal draait om het ontwikkelen en ontwerpen van processen voor de chemische industrie en duurzame energie, en
  • materiaalkunde, waar het gaat om het verbeteren van eigenschappen van materialen of het ontwikkelen van nieuwe materialen met geheel nieuwe eigenschappen.

De opleiding Scheikundige Technologie werkt nauw samen met wetenschappers van de gerenommeerde onderzoeksinstituten van de Universiteit Twente, zoals MESA+ (Institute for Nanotechnology) en MIRA (Institute for Biomedical Technology and Technical Medicine), en met de wetenschappers van het procestechnologisch onderzoek van de universiteit. Deze wetenschappers houden zich bezig met bijvoorbeeld onderzoek op het gebied van duurzame energie en grondstoffen, supermaterialen en gezondheid. En juist déze onderzoekers zullen jou opleiden tot scheikundig technoloog.

Stimulans voor talentvolle studenten

De opleiding Scheikundige Technologie en de onderzoeksgroepen van Scheikundige Technologie waarderen goede studieresultaten en willen talentvolle studenten stimuleren hun 1e jaar nominaal te af te ronden. Dit doen de onderzoeksgroepen door jaarlijks een fiks bedrag beschikbaar te stellen, dat wordt verdeeld onder studenten die hun eerste jaar nominaal afsluiten.

Voor wie is de opleiding interessant?

Creativiteit en nieuwsgierigheid zijn typische eigenschappen van een chemisch technoloog. Jij hebt niet alleen een brede interesse in natuurwetenschappen, maar bent ook technisch aangelegd. Omdat de opleiding sterk georiënteerd is op de technologische toepassing van de chemie, zijn naast scheikunde ook natuur- en wiskunde essentieel. Daarom is het belangrijk dat je al deze vakken leuk vindt en er ook goed in bent. Scheikundige Technologie is een uitdagende opleiding, daarom is het ook belangrijk dat je niet bang bent om hard te werken.

Bij een meeloopdag kon ik nog meer van de sfeer proeven en was ik gelijk om.Esther Slouwerhof

Ervaar hoe het is om student te zijn

Wil je ervaren hoe het is om Scheikundige Technologie aan de Universiteit Twente te studeren? Schrijf je dan in voor een van onze groepsmeeloopdagen en volg samen met eerstejaarsstudenten en andere meelopers een aantal colleges en een speciaal voor de meeloopdagen ontwikkeld practicum.

Chat offline (info)