Scheikundige Technologie

Na de bachelor Scheikundige Technologie

Uiteindelijk draait het studeren allemaal om je toekomst en dus je carrière. Na het behalen van je bachelordiploma Scheikundige Technologie heb je (direct) toegang tot verschillende masteropleidingen van de Universiteit Twente en als afgestudeerde scheikundig technoloog kun je kiezen voor een loopbaan bij tal van bedrijven, ontwerp- en ingenieursbureaus. Nederland heeft een grote chemische industrie; denk bijvoorbeeld aan Shell, ExxonMobil, Unilever, AkzoNobel, DSM, DOW Chemicals, FrieslandCampina en BTG, een van de vele spin-offbedrijven van de Universiteit Twente. Bij dergelijke bedrijven is een grote behoefte aan talentvolle en goedgeschoolde chemische technologen. Lees hier meer over de verschillende functies waarin scheikundige technologen aan de slag gaan.

Doorstuderen na de bachelor Scheikundige Technologie

Met je brede bachelor Scheikundige Technologie kun je alle kanten op. De meeste studenten gaan na de bacheloropleiding direct door met de tweejarige masteropleiding Chemical Engineering en specialiseren zich in materiaalkunde of procestechnologie. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een andere master, zoals Nanotechnology. Dat kan aan de Universiteit Twente maar ook in het buitenland of op een andere Nederlandse universiteit. Let er dan wel op dat je niet altijd direct kunt instromen. Soms moet je eerst een schakelprogramma volgen. Elke master wordt afgesloten met een afstudeeronderzoek, waarna je jezelf Master of Science mag noemen.

De masteropleiding Chemical Engineering

Tijdens de masteropleiding Chemical Engineering aan de Universiteit Twente leer je om je kennis te combineren om op die manier (nieuwe en duurzame) processen, producten en materialen te ontwikkelen en deze ook werkelijk in te voeren. Dit kan op verschillende gebieden, zoals de (petro)chemie, duurzame energie, waterzuivering, voeding, cosmetica, farmacie, biomedische technologie of de overheid. Daar kun je terecht als technoloog, onderzoeker, ontwerper, organisator (bijvoorbeeld projectmanager) of adviseur. Deze beroepen bieden enorme mogelijkheden om je creativiteit te gebruiken.

Masterspecialisaties

Bij de masteropleiding Chemical Engineering kun je kiezen uit twee specialisaties:

  • Chemical & Process Engineering, waarbij je je richt op het ontwerpen van processen die in technologisch, economisch, ecologisch en sociaal opzicht optimaal functioneren;
  • Molecular & Materials Engineering, waar het ontwerpen, vervaardigen, toepassen en analyseren van nieuwe materialen met hightech-eigenschappen centraal staat.

Ook is het mogelijk om gedurende je master Chemical Engineering de eerstegraadsbevoegdheid halen, mits je tijdens je bachelor de tweedegraadsbevoegdheid hebt behaald.

Ben je benieuwd in wat voor functies je na het behalen van je master Chemical Engineering terecht kunt komen? Lees dan hier meer over de verschillende functies of lees hier de testimonials van onze alumni.

De masteropleiding Nanotechnology

Fysische en chemische eigenschappen van materialen op de nanometerschaal zijn kwantitatief maar ook kwalitatief anders dan op macroschaal. Nanotechnologie is een interdisciplinair onderzoeksveld dat zich bezighoudt met de bestudering van deze eigenschappen op een lengteschaal van 1 tot 100 nanometer.

Tijdens de multidisciplinaire master Nanotechnology leer je alles over de verschillende onderzoeksvelden binnen de nanotechnologie, zoals nano-elektronica, nano-optica, nanogeneeskunde of nanofysica, en heb je de kans je in een van deze onderzoeksvelden te verdiepen. MESA+ is het onderzoeksinstituut waarbij deze master is aangesloten.

De masteropleiding Biomedical Engineering

De opleiding Biomedical Engineering richt zich op technologische innovatie binnen de gezondheidszorg en de klinische praktijk. De Twentse opleiding is Engelstalig en combineert biologie en geneeskunde met de technische disciplines chemische technologie, technische natuurkunde, werktuigbouwkunde of elektrotechniek. 

Biomedical Engineering biedt je drie mogelijke specialisaties:

  • Imaging & Diagnostics: Wetenschappers in de Imaging & Diagnostics specialisatie houden zich bezig met het visualiseren en begrijpen van de biologische processen in cellen en organismen.
  • Neural & Motor Systems: Bij Neural & Motor Systems gebruik je een wetenschappelijke benadering om de interactie tussen brein, zenuwen, spieren en het skelet te bestuderen.
  • Bionanotechnology & Advanced Biomanufacturing: De specialisatie Bionanotechnology & Advanced Biomanufacturing ontwikkelt technologieën die de functies herstellen van overleden en beschadigde organen en materialen, zoals bot, kraakbeen, bloedvaten en de alvleesklier.
De Masteropleiding Sustainable Energy Technology

Wereldwijd groeit het besef dat we dringend oplossingen moeten vinden voor problemen op het gebeid van energieverbruik en klimaatverandering. Onze voorraad fossiele brandstoffen raakt uitgeput, terwijl de uitstoot van broeikasgassen snel moet worden teruggedrongen. Dit zijn uitdagingen die vragen om fundamentele innovaties. Duurzame energie is hierbij cruciaal, vooral omdat we als mensen graag onze levensstandaard willen behouden: we hebben evenveel energie nodig, maar met meer oog voor het milieu. Hiervoor is een nieuwe generatie experts nodig die specialistische kennis combineren met breed maatschappelijk bewustzijn. Ingenieurs die hightech oplossingen kunnen leveren met gevoel voor de menselijke maat.

De master Sustainable Energy Technology richt zich op baanbrekend onderzoek naar de ontwikkeling, optimalisatie en integratie van duurzame energiebronnen, zoals zon, wind, water en biomassa. In deze opleiding komen ook innovatieve technologieën aan bod, zoals bijvoorbeeld brandstofcellen.

Scheikundige Technologie is een vrij brede opleiding waarin scheikunde op verschillende manieren naar voren komt.Mirjam Bosman

De arbeidsmarkt

Na het behalen van je masterdiploma in Chemical Engineering zijn de kansen op de arbeidsmarkt erg goed. Volgens een onderzoek van de Elsevier ('Beste banen', 1 juni 2016) hebben bijna alle afgestudeerden binnen 6 maanden een baan gevonden. Meer dan de helft van de afgestudeerden van de Universiteit Twente kiest voor een carrière in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld bij een van de vele spin-offbedrijven van de Universiteit Twente. Ze gaan dan bijvoorbeeld aan de slag in een van de volgende functies:

Productiemanager

Als productiemanager ben je verantwoordelijk voor de fabricage en de kwaliteit van een product en geef je leiding. Vaak doe je dit in een omgeving met kostbare installaties.

Ontwerper

Als ontwerper ben je in dienst van een bedrijf of ingenieursbureau. Je ontwerpt apparaten, installaties of zelfs complete fabrieken.

Onderzoeker

Je kunt toepassingsgericht onderzoek verrichten in dienst van een Research & Development-afdeling van een groot bedrijf. Of je kunt meer wetenschappelijk onderzoek doen bij universiteiten en instellingen als TNO.

Bedrijfsconsultant

Als consultant adviseer je bedrijven vanuit een technische en bedrijfskundige invalshoek. Al tijdens je studie kun je kiezen voor meer bedrijfskundige vakken.

Procestechnoloog

In deze functie optimaliseer je bedrijfs- en productieprocessen en houd je daarbij rekening met veranderende wetgeving en milieuaspecten.

Onderwijs

Vind je het leuk om anderen uit te leggen hoe scheikunde in elkaar zit? Dan kun je na je bacheloropleiding de master kiezen die je opleidt tot docent Scheikunde. Wedden dat jij je klas gemotiveerd krijgt voor scheikunde?

Meer weten over de masteropleiding? Kijk dan eens op de masterwebsite van Science Education and Communication of lees hier het ervaringsverhaal van een student

Promotieonderzoek

Na de masteropleiding kiest bijna 40 procent van de afgestudeerden ervoor zich verder te specialiseren en te promoveren. Dit doe je aan een universiteit onder het toeziend oog van een hoogleraar. Na vier jaar zelfstandig onderzoek te hebben gedaan, lever je een proefschrift in en krijg je, na een openbare verdediging, de titel doctor (dr.).

Benieuwd?

Ben je benieuwd naar onze alumni? Lees dan hier ervaringsberichten van onze alumni.

Chat offline (info)