Veelgestelde vragen

Studiekeuze gemaakt?
  • Hoe groot is de opleiding?

    De instroom in het eerste jaar ligt de laatste jaren rond de veertig studenten. Werkcolleges, practica en projecten doe je in kleine groepjes, meestal met vier of vijf studenten.

  • Is Chemical Science & Engineering een moeilijke opleiding?

    Als je exacte vakken leuk vindt en je hebt het vwo gehaald, kun je in principe de opleiding aan. Hierbij is je eigen motivatie uiteraard wel van belang. Je moet niet bang zijn om een beetje te worden uitgedaagd en 40 uur per week aan je studie te besteden. Omdat de opleiding sterk georiënteerd is op de technologische toepassing van de chemie, zijn naast scheikunde ook natuur- en wiskunde essentieel. Daarom is het belangrijk dat je al deze vakken leuk vindt en dat je ze vakken beheerst (cijfer ≥ 7). Als je met een 6 voor een aantal exacte vakken van het vwo komt, moet je er waarschijnlijk meer tijd en moeite in steken dan anderen.

  • Hoe groot is de slagingskans bij deze opleiding?

    Ongeveer 70-75 procent van onze eerstejaars stroomt door naar het tweede jaar. De studenten die stoppen doen dat over het algemeen tijdens/vlak na het eerste half jaar van de opleiding. De redenen hiervoor verschillen. Voor sommigen blijkt Chemical Science & Engineering toch niet de goede keuze. Anderen stappen over naar het hbo omdat dat beter bij ze past. De ervaring leert dat wanneer je op het vwo voor Scheikunde, Natuur- en Wiskunde minimaal een 7 hebt, je een grotere kans hebt om voor de studie Chemical Science & Engineering te slagen. De Universiteit Twente helpt je bij het maken van je keuze voor een andere opleiding. Twijfel je nog of Chemical Science & Engineering de juiste studie voor je is? Bekijk hier onze matchingsactiviteit.

  • Wat is de man-vrouwverhouding bij deze opleiding?

    Gemiddeld is 35-40% van onze studenten vrouw. 

  • Waar vind ik informatie over vakken die ik straks krijg?

    Bekijk hier ons studieprogramma. Hier kun je meer lezen over de inhoud van de opleiding.

  • Hoeveel wiskunde krijg ik in het eerste jaar?

    Om scheikundige problemen op te lossen, moet je ook iets weten van wiskunde. In het eerste jaar heb je daarom ongeveer 20 procent wiskunde.

  • In welke taal wordt de opleiding aangeboden?

    Chemical Science & Engineering is een Engelstalige bacheloropleiding. Dat wil zeggen dat al het onderwijs in het Engels gegeven wordt. Nederlandse eerstejaarsstudenten mogen er nog wel voor kiezen om bij tentamens in het Nederlands te antwoorden. De masteropleiding Chemical Engineering is ook volledig in het Engels.

  • Is mijn Engels kennis voldoende?

    Engels op VWO-niveau is voldoende voorbereiding voor een Engelstalige opleiding. Je zult merken dat je snel genoeg went aan alle Engelse vaktermen.

  • Hoeveel geld ben ik kwijt aan boeken?

    Het eerste jaar ongeveer 500 euro, daarna veel minder. De boeken uit het eerste jaar gebruik je namelijk gedurende je hele opleiding. Bovendien werken we veel met dictaten. Een dictaat is een bundel leerstof die speciaal wordt samengesteld en stukken goedkoper is dan een boek. Bij een aantal projecten heb je wel weer boeken nodig, maar de Universiteit Twente biedt je de mogelijkheid om deze te lenen.

  • Zijn er nog andere kosten aan de opleiding naast collegegeld en studieboeken?

    Naast collegegeld en studieboeken zijn er andere kosten die je moet maken om te gaan studeren. Je hebt bijvoorbeeld een laptop nodig. Verder heb je misschien reiskosten, en als je op kamers gaat moet je ook denken aan onkosten als huur en boodschappen. Op deze website kun je een financieel studieplan maken. En hier lees je meer over wonen en leven op onze campus.

  • Hoeveel tijd ben ik kwijt aan studeren?

    Chemical Science & Engineering is een fulltime universitaire opleiding. Wij gaan ervan uit dat je ongeveer veertig uur per week bezig bent met het volgen van colleges, werkcolleges, practica en zelfstudie. Lees hier het verhaal van onze studenten om meer hierover te ervaren.

  • Moet ik een laptop aanschaffen?

    Een laptop is officieel niet verplicht, maar in feite kun je niet zonder. Iedereen gaat ervan uit dat je er een hebt. Het overgrote deel van de studenten werkt met een laptop en het onderwijs is hierop afgestemd. Voor het analyseren van processen tijdens practica is het bijvoorbeeld heel handig om de gegevens direct digitaal te hebben.

    De Universiteit Twente heeft uitstekende voorzieningen voor laptops. De hele campus beschikt over een gratis draadloos netwerk. Ook kun je gebruikmaken van een aantrekkelijke laptopregeling, waardoor je niet al te veel op kosten wordt gejaagd en bovendien altijd gebruik kunt maken van goede service. Voor meer informatie over de laptopregeling, zie de website van het Notebook Service Center.

  • Is er studiebegeleiding?

    Wij vinden een goede studiebegeleiding tijdens de bachelor belangrijk. De opleiding Chemical Science & Engineering heeft een doorlopend mentoraat. Jouw mentor helpt je niet alleen maar als je tegen problemen aanloopt, maar ondersteunt je ook bij de juiste masterkeuze of laat je zien wat voor kansen er zijn om het beste uit je studietijd te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een honoursprogramma. Daarnaast kun je altijd terecht bij onze studieadviseur.

  • Kan ik tijdens mijn opleiding ook naar het buitenland?

    In het derde jaar, tijdens je vrije keuzeruimte, kun je naar het buitenland gaan. Ook een bacheloropdracht in het buitenland is mogelijk. Bovendien organiseert de studievereniging Alembic elk jaar een intercontinentale studiereis van drie weken. Met een groep van ongeveer twintig studenten en enkele professoren bezoek je dan universiteiten en bedrijven. Daarnaast zijn er verschillende culturele uitstapjes. Bestemmingen zijn onder andere Zuid-Afrika, Argentinië en dit jaar Japan. Voor meer informatie over studiereizen en fotoverslagen, zie https://alembic.utwente.nl/buco/ Vervolgens zijn er tijdens de master ook nog verschillende mogelijkheden om naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld tijdens de masterstage.

  • Moet ik per se een N&T-profiel hebben?

    Nee, ook met een profiel Natuur & Gezondheid kun je direct beginnen met Chemical Science & Engineering. De voorwaarde is wel dat je ook de vakken Natuurkunde en Wiskunde B hebt gekozen.

  • Heeft Chemical Science & Engineering een een- of tweejarige masteropleiding?

    Chemical Science & Engineering is een technische opleiding en heeft dus een tweejarige masteropleiding.

  • Wat zijn de masterspecialisaties van Chemical Engineering aan de Universiteit Twente?

    Binnen de masteropleiding Chemical Engineering aan de Universiteit Twente kun je kiezen uit twee specialisaties: Chemical and Process Engineering en Molecular and Materials Engineering.

    Chemical and Process Engineering richt zich op industriële processen. Voorbeelden van industriële processen zijn het kraken van olie tot benzine en chemicaliën, het brouwen van bier en het maken van parfums of grondstoffen voor medicijnen. De master richt zich vooral op de thema’s duurzame energie en geavanceerde reactoren en scheidingen.

    Molecular and Materials Engineering houdt zich vooral bezig met het ontwerpen van nieuwe materialen en moleculaire structuren met heel bijzondere eigenschappen. Bijvoorbeeld supersterke vezels voor kogelvrije vesten, of materialen die makkelijk worden geaccepteerd in het lichaam om kunstmatige bloedvaten of botweefsel te maken.

  • Waar werken afgestudeerde scheikundig technologen?

    De meeste ingenieurs zijn werkzaam in het bedrijfsleven. Dat kan zijn in de chemische industrie (bij AkzoNobel of DSM), de olie-industrie (bij ExxonMobil, Shell of de Gasunie) of de metaalindustrie (bij TATAsteel). Verder is er ook binnen de voedingsmiddelenindustrie (bij Heineken, Grolsch, Unilever en Friesche Vlag), de farmaceutische industrie (bij Organon) en de energiesector (bij Nuon en Essent) vraag naar afgestudeerde studenten Chemical Science & Engineering. Je kunt ook kiezen voor een loopbaan bij ontwerpbureaus, onderzoeksinstellingen, het onderwijs, ministeries of provinciale en gemeentelijke overheden. Sommigen worden zelfstandig ondernemer, al dan niet met financiële steun van de universiteit.

  • Vinden afgestudeerden op dit moment snel een baan?

    Afgestudeerden vinden meestal binnen enkele maanden een baan. En de arbeidsmarkt lijkt alleen maar rooskleuriger te worden. Er studeren veel minder mensen scheikundige technologie dan tien jaar geleden. Tegelijkertijd gaat een grote groep chemisch ingenieurs binnenkort met pensioen. Multinationals als Shell en DSM nemen nu al op grote schaal jonge ingenieurs aan. Maar ook buiten de industrie zijn chemisch technici gewild. Zij kunnen problemen snel analyseren en komen met creatieve oplossingen.

  • Hoe vind ik een kamer?

    Enschede is een echte studentenstad. Vaak is het niet moeilijk een kamer te vinden. Op deze website vind je meer informatie over ‘op kamers gaan’.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies