Scheikundige Technologie

Veelgestelde vragen

Hoe groot is de opleiding?

De instroom in het eerste jaar ligt de laatste jaren rond de veertig studenten. Werkcolleges, practica en projecten doe je in kleine groepjes, meestal met vier of vijf studenten.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Is Scheikundige Technologie een moeilijke opleiding?

Als je exacte vakken leuk vindt en je hebt het vwo gehaald, kun je in principe de opleiding aan. Hierbij is je eigen motivatie uiteraard wel van belang. Je moet niet bang zijn om een beetje te worden uitgedaagd. Als je met een 6 voor een aantal exacte vakken van het vwo komt, moet je er waarschijnlijk iets meer tijd en moeite in steken dan anderen.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Hoe groot is de slagingskans bij deze opleiding?

Ongeveer 90 procent van onze eerstejaars stroomt door naar het tweede jaar. De andere 10 procent van de studenten stopt ergens in het eerste jaar van de opleiding. De redenen hiervoor verschillen. Voor sommigen blijkt Scheikundige Technologie toch niet de goede keuze. Anderen stappen over naar het hbo omdat dat beter bij ze past. De ervaring leert dat wanneer je op het vwo voor Scheikunde, Natuur- en Wiskunde minimaal een 7 hebt, je een grotere kans hebt om voor de studie Scheikundige Technologie te slagen. De meeste studenten die stoppen doen dit vrij snel, meestal al in het eerste jaar. De Universiteit Twente helpt je bij het maken van je keuze voor een andere opleiding. Twijfel je nog of Scheikundige Technologie de juiste studie voor je is? Bekijk hier onze matchingsactiviteit.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Waar kan ik Scheikundige Technologie studeren en wat is het verschil tussen de opleidingen?

Behalve aan de Universiteit Twente kun je ook Scheikundige Technologie studeren aan de Technische Universiteit Delft, de Technische Universiteit Eindhoven en de Rijksuniversiteit Groningen. Fundamentele verschillen zijn er niet tussen de bacheloropleiding Scheikundige Technologie van de Universiteit Twente en die van andere universiteiten. Met name de accenten van het onderwijs liggen iets anders, afhankelijk van het onderzoek dat aan een bepaalde universiteit wordt gedaan. Veel studenten die voor de Universiteit Twente kiezen, doen dat vanwege de persoonlijke en gezellige sfeer op de universiteit, de campus en in de stad.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Wat is de man-vrouwverhouding bij deze opleiding?

Ongeveer 20 procent van onze studenten is vrouw. Daarnaast krijg je les van een aantal vrouwelijke docenten. Bekijk hier bijvoorbeeld een film van een van onze vrouwelijke docenten, Nathalie Katsonis, over het winnen van de Professor De Winter- prijs.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Waar vind ik informatie over vakken die ik straks krijg?

Bekijk hier ons studieprogramma. Hier kun je meer lezen over de inhoud van de opleiding.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Hoeveel wiskunde krijg ik in het eerste jaar?

Om scheikundige problemen op te lossen, moet je ook iets weten van wiskunde. In het eerste jaar heb je daarom ongeveer 20 procent wiskunde.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Zijn er veel colleges en boeken in het Engels?

In het begin van je studie schaf je een aantal algemene boeken aan die je de rest van de opleiding gebruikt. Deze zijn in het Engels. Bijna elk vak heeft daarnaast aanvullende leerstof (dictaat) in het Nederlands. Tijdens de bacheloropleiding is het grootste deel van de colleges in het Nederlands, maar sommige hoorcolleges zijn in het Engels, omdat je die samen met studenten van Engelstalige opleidingen volgt. De ervaring leert dat de meeste studenten hiermee geen probleem hebben en dat Engels op vwo-niveau voldoende is. De masteropleiding is wel volledig in het Engels, maar dit levert doorgaans geen problemen op. Tijdens de bachelor wen je al snel aan de Engelse vaktermen. Bovendien is het een goede voorbereiding op de internationale arbeidsmarkt.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Is mijn Engels kennis voldoende?

Scheikundige Technologie is een Nederlandstalige opleiding. Wel kan het dat je een aantal hoorcolleges samen met Engelstalige opleidingen zult gaan volgen. Hier zijn dan de hoorcolleges in het Engels, werkcolleges zijn wel weer in het Nederlands. De ervaring leert dat de meeste studenten hiermee geen probleem hebben en Engels op VWO niveau voldoende is.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Hoeveel geld ben ik kwijt aan boeken?

Het eerste jaar ongeveer 500 euro, daarna veel minder. De boeken uit het eerste jaar gebruik je namelijk je hele opleiding. Bovendien werken we veel met dictaten. Een dictaat is een bundel leerstof die speciaal wordt samengesteld en stukken goedkoper is dan een boek. Bij een aantal projecten heb je wel weer boeken nodig, maar de Universiteit Twente biedt je de mogelijkheid om deze te lenen.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Zijn er nog andere kosten aan de opleiding naast collegegeld en studieboeken?

Naast collegegeld en studieboeken zijn er andere kosten die je moet maken om te gaan studeren. Je hebt bijvoorbeeld een laptop nodig. Verder heb je misschien reiskosten, en als je op kamers gaat moet je ook denken aan onkosten als huur en boodschappen. Op deze website kun je een financieel studieplan maken. En hier lees je meer over wonen en leven op onze campus.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan studeren?

Scheikundige Technologie is een fulltime universitaire opleiding. Wij gaan ervan uit dat je ongeveer veertig uur per week bezig bent met het volgen van colleges, werkcolleges, practica en zelfstudie. Lees hier het verhaal van onze studenten om meer hierover te ervaren.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Moet ik een laptop aanschaffen?

Een laptop is officieel niet verplicht, maar in feite kun je niet zonder. Iedereen gaat ervan uit dat je er een hebt. Het overgrote deel van de studenten werkt met een laptop en het onderwijs is hierop afgestemd. Voor het analyseren van processen tijdens practica is het bijvoorbeeld heel handig om de gegevens direct digitaal te hebben.

De Universiteit Twente heeft uitstekende voorzieningen voor laptops. De hele campus beschikt over een gratis draadloos netwerk. Ook kun je gebruikmaken van een aantrekkelijke laptopregeling, waardoor je niet al te veel op kosten wordt gejaagd en bovendien altijd gebruik kunt maken van goede service. Voor meer informatie over de laptopregeling, zie de website van het Notebook Service Center.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

In welke taal worden de colleges gegeven?

Tijdens de bacheloropleiding wordt het grootste deel van de colleges in het Nederlands gegeven. Een deel van de modules volg je echter wel samen met andere (soms Engelstalige) opleidingen. In deze module zullen de hoorcolleges in het Engels gegeven worden, de werkcolleges volg je dan wel weer met alleen Scheikundige Technologie studenten en zijn dan dus in het Nederlands.

De masteropleiding is wel volledig in het Engels, maar dit levert doorgaans geen problemen op. Tijdens de bachelor wen je al snel aan de Engelse vaktermen. Bovendien is het een goede voorbereiding op de internationale arbeidsmarkt.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Is er studiebegeleiding?

Wij vinden een goede studiebegeleiding tijdens de bachelor belangrijk. De opleiding Scheikundige Technologie heeft een doorlopend mentoraat. Jouw mentor helpt je niet alleen maar als je tegen problemen aanloopt, maar ondersteunt je ook bij de juiste masterkeuze of laat je zien wat voor kansen er zijn om het beste uit je studietijd te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een honoursprogramma. Daarnaast kun je altijd terecht bij onze studieadviseur.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Kan ik tijdens mijn opleiding ook naar het buitenland?

In het derde jaar, tijdens je vrije keuzeruimte, kun je naar het buitenland gaan. Ook een bacheloropdracht in het buitenland is mogelijk. Bovendien organiseert de studievereniging Alembic elk jaar een studiereis van drie weken. Met een groep van ongeveer twintig studenten en enkele professoren bezoek je dan universiteiten en bedrijven. Daarnaast zijn er verschillende culturele uitstapjes. Bestemmingen zijn onder andere Zuid-Afrika, Argentinië en dit jaar Vietnam en Dubai. Voor meer informatie over studiereizen en fotoverslagen, zie https://alembic.utwente.nl/buco/. Vervolgens zijn er tijdens de master ook nog verschillende mogelijkheden om naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld tijdens de masterstage.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Moet ik per se een N&T-profiel hebben?

Nee, ook met een profiel Natuur & Gezondheid kun je direct beginnen met Scheikundige Technologie. De voorwaarde is wel dat je ook de vakken Natuurkunde en Wiskunde B hebt gekozen.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Heeft Scheikundige Technologie een een- of tweejarige masteropleiding?

Scheikundige Technologie is een technische opleiding en heeft dus een tweejarige masteropleiding.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Wat zijn de masterspecialisaties van Scheikundige Technologie aan de Universiteit Twente?

Binnen de masteropleiding Chemical Engineering aan de Universiteit Twente kun je kiezen uit twee specialisaties: Chemical & Process Engineering en Molecular & Materials Engineering.

Chemical & Process Engineering richt zich op industriële processen. Voorbeelden van industriële processen zijn het kraken van olie tot benzine en chemicaliën, het brouwen van bier en het maken van parfums of grondstoffen voor medicijnen. De master richt zich vooral op de thema’s duurzame energie en geavanceerde reactoren en scheidingen.

Molecular & Materials Engineering houdt zich vooral bezig met het ontwerpen van nieuwe materialen met heel bijzondere eigenschappen. Bijvoorbeeld supersterke vezels voor kogelvrije vesten, of materialen die makkelijk worden geaccepteerd in het lichaam om kunstmatige bloedvaten of botweefsel te maken.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Waar werken afgestudeerde scheikundig technologen?

De meeste ingenieurs zijn werkzaam in het bedrijfsleven. Dat kan zijn in de chemische industrie (bij AkzoNobel of DSM), de olie-industrie (bij ExxonMobil, Shell of de Gasunie) of de metaalindustrie (bij TATAsteel). Verder is er ook binnen de voedingsmiddelenindustrie (bij Heineken, Grolsch, Unilever en Friesche Vlag), de farmaceutische industrie (bij Organon) en de energiesector (bij Nuon en Essent) vraag naar afgestudeerde studenten Scheikundige Technologie. Je kunt ook kiezen voor een loopbaan bij ontwerpbureaus, onderzoeksinstellingen, het onderwijs, ministeries of provinciale en gemeentelijke overheden. Sommigen worden zelfstandig ondernemer, al dan niet met financiële steun van de universiteit.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Vinden afgestudeerden op dit moment snel een baan?

Afgestudeerden in de Scheikundige Technologie vinden meestal binnen enkele maanden een baan. En de arbeidsmarkt lijkt alleen maar rooskleuriger te worden. Er studeren veel minder mensen Scheikundige Technologie dan tien jaar geleden. Tegelijkertijd gaat een grote groep chemisch ingenieurs binnenkort met pensioen. Multinationals als Shell en DSM nemen nu al op grote schaal jonge ingenieurs aan. Maar ook buiten de industrie zijn chemisch technici gewild. Zij kunnen problemen snel analyseren en komen met creatieve oplossingen.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Wat is het salaris van een startend scheikundig technoloog?

Afgestudeerden in de Scheikundige Technologie die in het bedrijfsleven gaan werken, verdienen gemiddeld 3000 euro per maand. Dat blijkt uit recent onderzoek onder afgestudeerden die inmiddels twee jaar aan de slag waren. Dat bedrag is veruit het hoogst van alle opleidingen aan de Universiteit Twente. Als je ervoor kiest om te gaan promoveren (PhD), komt je maandsalaris lager uit. Daar staat tegenover dat je je na vier jaar doctor (dr.) mag noemen. En met die titel ben je weer meer waard.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Hoe vind ik een kamer?

Enschede is een echte studentenstad. Vaak is het niet moeilijk een kamer te vinden. Op deze website vind je meer informatie over ‘op kamers gaan’.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag
Chat offline (info)