Zie Psychology

Waarom Psychology aan de Universiteit twente?

De Universiteit Twente staat vooral bekend om haar hightech opleidingen. Maar wist je dat de UT ook sociaalwetenschappelijke opleidingen zoals Psychologie aanbiedt? Net als de technische opleidingen onderscheidt onze opleiding Psychology zich door de unieke ‘ingenieursaanpak’. Hierdoor leer je concrete oplossingen te ontwerpen voor actuele maatschappelijke problemen. Je werkt toepassingsgericht en vindt tegelijkertijd de benodigde academische diepgang. Studeren in een high tech omgeving geeft jou dus een voorsprong!

Lees hier de 6 redenen om Psychology aan de Universiteit Twente te studeren: 

 1. In Twente volg je een toegepaste psychologie opleiding en leer je oplossingen te ontwerpen voor psychologische problemen;
 2. Unieke combinatie van psychologie en technologie;
 3. Veel keuzevrijheid in het studieprogramma;
 4. Kleinschalig en projectonderwijs;
 5. Goede voorbereiding op de arbeidsmarkt. 
 6. Aan de Universiteit Twente studeer je aan een campus universiteit.

1. Toepassen van psychologische kennis

De opleiding Psychology aan de Universiteit Twente valt op door de combinatie van onderzoeken en ontwerpen. Anders dan veel andere psychologie opleidingen in Nederland richt de opleiding aan de Universiteit Twente zich ook op het toepassen van kennis. Een slimme keuze dus, voor als je zowel de theoretische als de toegepaste kant van de Psychologie interessant vindt. Met ‘psychologisch ontwerpen’ leer je om een psychologisch probleem te analyseren en vervolgens een toepassing te ontwerpen om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Kunnen ‘serious games’ bijvoorbeeld helpen om kinderen te leren omgaan met diabetes? 

2. Unieke combinatie van psychologie en technologie

Technologie speelt een steeds belangrijkere rol in het alledaagse leven. Maar hoe kun je technologie ontwerpen die past bij de vaardigheden en waarden van mensen? En hoe kun je beter inzicht krijgen in het gedrag van mensen door technologie? Welke rol kan technologie spelen bij het beïnvloeden van gedrag, bijvoorbeeld in de hulpverlening? Op de Universiteit Twente maken we veel gebruik van digitale media en innovatieve technologische toepassingen voor dit soort psychologische vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan slimme apps waarmee je mensen kunt waarschuwen voor gevaarlijke situaties. 

3. Veel keuzevrijheid

In de bacheloropleiding heb je veel keuzevrijheid. Je kunt in het tweede jaar van de bacheloropleiding kiezen uit vijf keuzemodules, die aansluiten bij de masterspecialisaties die kenmerkend zijn voor Psychology aan de Universiteit Twente:

 • Positive Psychology & Technology (klinische psychologie)
 • Human Factors & Engineering Psychology 
 • Health Psychology 
 • Conflict, Risk & Safety 
 • Learning Sciences 

Daarnaast heb je in het derde jaar een half jaar vrije keuzeruimte waarin je ook modules van andere opleidingen kunt volgen of kunt studeren in het buitenland. Meer weten? Bekijk het studieprogramma

4. Kleinschalig & projecten

Vergeleken met andere Psychology-opleidingen in Nederland is de opleiding Psychology aan de Universiteit Twente aangenaam kleinschalig. In plaats van de gemiddeld 500 eerstejaars, starten er in Twente ongeveer 300 studenten. De sfeer onder docenten en studenten is prettig en informeel. Het onderwijs is ingericht in kleine groepen. Naast hoorcolleges worden er werkgroepen en practica aangeboden voor 25 a 30 studenten. Je werkt in projectgroepen van gemiddeld 5 studenten intensief samen aan actuele psychologische problemen uit de praktijk. Op die manier leer je tijdens je opleiding het werkveld van een psycholoog al kennen. En wie weet bedenken jullie wel de oplossing die een bedrijf echt gaat inzetten.  

5. Goede voorbereiding op de arbeidsmarkt

Psychologie studeren aan een technische universiteit is een goede voorbereiding op de toekomst. Jij hebt niet alleen kennis van de psychologie, maar kunt die ook toepassen in de praktijk en verbinden met slimme technologische toepassingen. Dat onderscheidt jou van andere psychologie-afgestudeerden en geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Meer weten? Bekijk de mogelijkheden op de arbeidsmarkt.  

6. Studeren aan een campus universiteit

De Universiteit Twente is de enige echte campusuniversiteit in Nederland. Op de groene campus is alles wat je nodig hebt op loopafstand: woonruimte, onderwijsfaciliteiten, sport- en culturele voorzieningen. Dankzij de vele studentenverenigingen die regelmatig activiteiten organiseren valt er altijd wat te beleven. Doe mee aan onze digitale campustour

De Universiteit Twente bevindt zich in de studentenstad Enschede. Het levendige centrum is erg populair bij studenten: in de vele restaurants, cafés of kroegen rond de Oude Markt kom je altijd wel bekenden tegen. In Enschede kom je bovendien veel gemakkelijker aan woonruimte dan in andere universiteitssteden.

Chat offline (info)