Veelgestelde vragen

Studiekeuze gemaakt?
  • Hoeveel eerstejaarsstudenten heeft deze opleiding?

    Gemiddeld beginnen we elk studiejaar met ongeveer 300 eerstejaarsstudenten.

  • Wat is de man-vrouwverhouding bij deze opleiding?

    Per honderd studenten zijn er ongeveer tien vrouwen. We zouden wel graag meer meisjes in de opleiding verwelkomen. De dames doen het namelijk altijd erg goed. Lees hier het verhaal van Mirjam maar eens.

  • Hoe groot is de slagingskans bij deze opleiding?

    Ongeveer 1/3e van de eerstejaars gaat zonder vertraging door naar het tweede jaar.

  • Als ik ben toegelaten tot de bacheloropleiding Mechanical Engineering, kan ik dan automatisch ook doorstromen naar het tweede jaar?  

    Nee, niet automatisch. We kennen voor deze opleiding een bindend studieadvies. Dit houdt in dat je aan het einde van het eerste studiejaar minimaal 75% van de 60EC gehaald moet hebben om door te kunnen stromen naar het tweede jaar. 

  •  Moet ik veel studieuren in deze opleiding steken om deze succesvol af te ronden?

    Voor de gemiddelde student is de opleiding een uitdaging. We adviseren daarom om in ieder geval 40 uur per week in de opleiding te steken voor zowel de contacturen als zelfstudie. 

  • Wat is het verschil tussen deze opleiding hier en elders?

    De opleiding Mechanical Engineering in Twente onderscheidt zich door projectonderwijs, persoonlijke benadering en toepassingsgerichtheid, aandacht voor ontwerpen, productiemethoden en materialen, lees meer.

  • Wat is het verschil tussen deze opleiding en aanverwante opleidingen op de University of Twente?

    Er zit - zoals meerdere technische opleidingen - relatief veel wiskunde in het programma. En natuurlijk zijn er veel technische vakken, zoals mechanica, stromingsleer, materiaalkunde en technische thermodynamica.

  • Wat is het verschil tussen Mechanical Engineering bij de University of Twente en een werktuigbouwkundige opleiding op hbo-niveau?

    Het verschil tussen Mechanical Engineering op een universiteit en op het hbo is voornamelijk het niveau. De universitaire opleiding is abstracter en het tempo van lesgeven is hoger. Bovendien leer je in het wetenschappelijk onderwijs (wo) om na te denken over de oplossingen die je hebt gevonden. Je leert na te denken over vragen als: Waarom is dit de beste oplossing? Is er een alternatief? Kan het beter? Efficiënter?

  • Hoeveel internationale studenten zitten in deze opleiding?

    Ongeveer 40 procent zijn internationale studenten. 

  • Waar vind ik informatie over vakken die ik straks krijg?

    Je kunt altijd even een kijkje nemen op de website voor de huidige studenten, de zogenaamde opleidingssite.

    Heb je een specifieke vraag over een vak? Neem dan even contact met ons, we helpen je graag!

  • Hoeveel wiskunde krijg ik in het eerst jaar?

    Mechanical Engineering is een technische studie. Dat betekent eigenlijk automatisch dat wiskunde een belangrijke rol speelt bij alle vakken.

  • In welke taal zijn de boeken geschreven?

    De opleiding is volledig Engelstalig en er zijn ook veel internationale studenten in het programma. Een degelijke kennis van het Engels is bij aanvang van de studie dus wel een pre.

  • Zijn er nog andere kosten aan de opleiding naast collegegeld en studieboeken?

    Naast collegegeld en studieboeken zijn er andere kosten die je moet maken om te gaan studeren. Je hebt bijvoorbeeld een laptop nodig. Soms moet je projectverslagen en posters afdrukken voor bepaalde vakken. Verder heb je misschien reiskosten, en als je op kamers gaat moet je ook denken aan onkosten als huur en boodschappen. Op deze website kun je een financieel studieplan maken. En hier lees je meer over wonen en leven op onze campus.

  • Heb ik een laptop nodig?

    Eigenlijk is al het onderwijs aan de universiteit zo ingericht dat een laptop onmisbaar is. Voor Mechanical Engineering raden we je zelfs aan om een laptop aan te schaffen in het topsegment. Van deze laptops mag je hoge rekenkracht en grafische performance verwachten. We hebben een aantrekkelijke regeling voor studenten die via de University of Twente een laptop aanschaffen. Lees meer.

  • In welke taal worden de colleges gegeven?

    De opleiding is volledig Engelstalig. Een degelijke kennis van het Engels is bij aanvang van de studie dus wel een pre.

  • Is er studiebegeleiding?

    Jazeker! Op de universiteit wordt van je verwacht dat je zelfstandig bent en veel zaken zelf regelt. Maar zeker als je net aan een opleiding begint, is lang niet alles vanzelfsprekend. Je kunt met vragen altijd terecht bij een studieadviseur. Daarnaast krijgen alle eerstejaarsstudenten bij Mechanical Engineering een docentmentor toegewezen. Je mentor is het eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen.

  • Kan ik tijdens mijn studie naar het buitenland?

    Ja dat kan. Er zijn verschillende manieren om je studie een internationale kleur te geven. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met internationale ontwerpwedstrijden of een zomercursus volgen aan een universiteit in het buitenland. Maar het is ook mogelijk om het eerste halfjaar van het derde studiejaar in het buitenland door te brengen. Je volgt dan bijvoorbeeld vakken aan een universiteit in het buitenland. Meestal is dat een universiteit waar de opleiding Mechanical Engineering een overeenkomst voor de uitwisseling van studenten mee heeft.

  • Waar vind ik de veelgestelde vragen over aanmelding, het betalen van collegegeld, etc?

    Bezoek de FAQ's op de webpagina van Student Services.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies