Omdat werktuigbouwkunde alles te maken heeft met de praktijk, staat op de Universiteit Twente de afstemming van theorie op praktijk in deze bacheloropleiding centraal. Student Yke de Vlugt vertelt zijn ervaring met de opleiding, de universiteit en de stad Enschede.

Hoe heb je je studiekeuze gemaakt?

Toen ik in de zesde klas van het vwo zat wist ik nog niet zo goed wat ik wilde gaan doen. Ik was goed in natuurkunde en wiskunde en koos daarom voor een technische studie. Ook was ik altijd al geïnteresseerd in hoe dingen in elkaar zitten en hoe ze werken of gemaakt worden (How It’s Made was één van mijn favoriete tv-programma’s). Daarom heb ik er voor gekozen om Werktuigbouwkunde te gaan studeren. Ik heb op internet gezocht naar technische studies. Ik heb een aantal opties onderzocht en ben op open dagen geweest. Uiteindelijk heb ik een meeloop dag gedaan bij Werktuigbouwkunde en zo mijn keuze gemaakt.

Waarom heb je voor de UT gekozen?

Wat ik zo prettig vind aan de Universiteit Twente is de ontspannen sfeer en de kleinschaligheid. Door de verschillende projecten leer je al snel veel mensen kennen en als je vragen hebt kun je vaak zo bij een docent binnenstappen. Ook de sfeer in de stad Enschede sprak me erg aan.

Hoe bevalt je studie aan de UT?

Werktuigbouwkunde is een hele brede studie. Bij bijna elk apparaat dat je ziet is wel een werktuigbouwkundige aan te pas gekomen. Bijvoorbeeld in de manier waarop apparaten worden ontworpen en hoe ze worden geproduceerd. In het eerste project van onze studie moesten we direct zelf een apparaat ontwerpen: een volleybalkanon. Deze mochten we ook nog echt gaan bouwen! Ons tweede project ging over een stalen constructie en ons derde project over het opwekken van elektrische energie met behulp van een zonnetoren. Allemaal leuke projecten waarbij je veel leert over Werktuigbouwkunde. Ik vind de studie wel vrij zwaar. Het reguliere programma vraagt wel 40 uur per week van je. Verder ligt het niveau hoog en je moet uitkijken dat je geen vertraging oploopt.

Hoe ziet je week er uit?

Het reguliere studieprogramma is zeker 40 uur per week werken/studeren. Ik denk dat ongeveer 50% van die tijd zit in projecten en de andere 50% van de tijd ben je bezig met hoor- en werkcolleges en zelfstudie. Het leukste project tot nu toe vond ik het ontwerpen van een volleybalkanon omdat we dit ook echt mochten maken. Het ontwerpen van een gecombineerde energie- en drinkwatervoorziening op Aruba sprak mij ook erg aan! Het leukste tot nu toe vond ik dynamica, dat gaat over bewegingen en snelheden van objecten ten opzichte van elkaar.

Hoe is het studentenleven in Enschede?

In de stad Enschede is voor ieder wat wils. Er zijn een aantal grote studentenverenigingen, maar ook veel disputen. Er zijn ook genoeg gelegenheden waar je met je vrienden een biertje kunt gaan drinken. Verder worden er regelmatig grote feesten gegeven.

Wat doe je naast je studie?

In de winter doe ik aan ijshockey. In de zomer heb ik een weekendbaan en vakantiewerk. Daarnaast ben ik voorzitter van FSST Tsjerk Hiddes, een vereniging voor Friese jongeren die in Enschede studeren. De vereniging is opgericht met het idee Friese jongeren zich thuis te laten voelen in Enschede maar toch hun Friese identiteit kunnen behouden. We organiseren één keer in de twee weken een borrel en één keer per maand een activiteit. We hebben al veel leuke dingen gedaan zoals een Beerenburgproeverij en een kerstcongres met andere Friese studentenverenigingen.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies