Ervaringen van een studente

Dat Werktuigbouwkunde niet alleen voor jongens is, lees je hieronder in het verhaal van Mirjam.

In VWO 5 begon mijn zoektocht naar een studie. In het begin vond ik het een rare gedachte dat ik naar de Universiteit zou gaan en dat ik dan ergens anders zou gaan wonen. Maar na het bezoeken van verschillende open dagen kreeg ik meer inzicht in en zekerheid over de toekomst. Ik wist dat ik graag een technische studie wilde doen met veel natuurkunde en wiskunde. De eerste keer dat ik iets over Werktuigbouwkunde/Mechanical Engineering hoorde, was op de Open dag van de Universiteit in Eindhoven. Ik heb nooit uitzonderlijk veel interesse gehad voor techniek. Met LEGO bouwde ik huisjes met bloembakken in plaats van grote hijskranen. Ik had nog nooit aan mijn fiets geklust of apparaten uit elkaar gehaald. Dit leek mij dus niet de geschikte studie. 

Een jaar later had ik bij een Open dag van Universiteit Twente nog tijd om een extra opleiding te bezoeken. Uit nieuwsgierigheid nam ik nog een kijkje bij Mechanical Engineering. Ik besefte me dat het geen voorwaarde is dat je van klussen houdt om de studie te doen. Na het vergelijken met andere studies en een gesprek met iemand die de technische sector van binnenuit kent, kwam ik tot de conclusie dat Werktuigbouwkunde de studie was die het meest overeenkwam met mijn interesses en mijn toekomstbeeld om docent te worden of bij defensie te werken. Uiteindelijk heb ik Werktuigbouw gekozen vanwege de brede technische basis die gelegd wordt, de vele mogelijkheden op de arbeidsmarkt later en de goede link met de praktijk. 

In het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel geleerd. Ik verwachtte veel natuurkunde en wiskunde. Dit is zeker uitgekomen. Daarnaast zijn er elke module ongeveer twee practica. Zo heb ik op verschillende manieren leren lassen en hebben we stukjes staal van structuur laten veranderen. Deze link met de praktijk zorgt ervoor dat je gevoel krijgt bij de stof waar je theoretisch mee bezig bent.

Wat mij soms tegenvalt, is het motiveren van mezelf voor vakken die iets minder interessant zijn. Er is bij de Universiteit niemand die je huiswerk controleert. Je moet zelf plannen en bedenken welke opgaves je gaat maken. Tijdens het tentamen zal je erachter komen of dat genoeg is. Tot nu toe is dat nog altijd goed gegaan, maar soms is de laatste week voor de tentamens wel heel hard werken. Overeenkomstig met de middelbare school is het motto: ‘Begin op tijd met leren’. Dat geldt helaas nog steeds. 

Mijn keuze voor de stad Enschede is voortgekomen uit het gevoel waar ik mijzelf rond zag lopen. De universiteit is heel ruimtelijk opgezet en is kleinschalig in vergelijking met Delft en Eindhoven. Ik heb een kamer op de campus tegen de rand van het bos wat ik erg rustgevend vind. Toch heeft Enschede een centrum met veel gezellig uitgaansactiviteiten. Vooral bij mijn studentenvereniging kan ik terecht voor gezellige borrels en sociale contacten. 

In Enschede heb ik naast een interessante studie met leuke practica en diepgaande vakken de goede mix gevonden tussen rust, gezelligheid en hard studeren.  

Mirjam Bos,
Eerstejaars Werktuigbouwkunde studente

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies