EU-verdrag met Oekraïne
EU-verdrag met Oekraïne
Martin Rosema

Tegenstanders EU-verdrag met Oekraïne hebben dubbele voorsprong

De tegenstanders van het EU-verdrag met Oekraïne, waarover op 6 april een referendum wordt gehouden, staan op voorsprong. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente in samenwerking met I&O Research. In januari zou 56 procent van de kiezers tegen het verdrag hebben gestemd, als het referendum toen was gehouden; 44 procent zou ‘voor’ hebben gestemd. Deze cijfers hebben in de media direct veel aandacht gekregen. Maar volgens onderzoeker Martin Rosema zijn de resultaten die gaan over de ‘framing’ van het referendum veel interessanter.

De campagne moet nog goed op gang komen en dat kan tot flinke veranderingen leiden. Rosema: “Ongeveer één op de drie kiezers die zegt te willen gaan stemmen weet nog niet of ze ‘voor’ of ‘tegen’ gaan stemmen. Dus er zijn voor beide kampen nog veel kiezers te winnen.” Wat volgens hem vooral interessant is, zijn de analyses van de motieven van de kiezers.

Meer of minder Europese Unie

Het onderzoek laat zien dat de stemvoorkeur zeer sterk samenhangt met hoe burgers in het algemeen over de Europese Unie denken en veel minder sterk met hoe men over de regering oordeelt, terwijl dat vaak wordt gedacht. Rosema: “Als burgers sceptisch zijn over Europese integratie en geen verdere uitbreiding willen, dan stemmen ze tegen het verdrag. Dat betekent dat de initiatiefnemers er heel goed in zijn geslaagd om het referendum te ‘framen’ als een referendum dat gaat over ‘meer of minder Europese Unie’. Daarmee staan ze eigenlijk op een dubbele voorsprong, want dat maakt het extra lastig voor de voorstanders om de uitslag naar hun hand te zetten.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat de mening over het Rusland van Poetin nauwelijks een rol speelt. De komende weken zal blijken of de campagne van het ‘ja-kamp’, die deze week werd afgetrapt, daar verandering in kan brengen. De onderzoekers zullen dat in de komende maanden bestuderen.

Het onderzoeksrapport kan worden gedownload via een link op de website van I&O Research.

Een artikel over dit onderzoek staat op de voorpagina van: De Volkskrant

Janneke van den Elshout
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies