EUROSIM-PROJECT

STUDENTEN LEREN OVER EUROPESE BESLUITVORMING

Mathias Quickert, eerstejaarsstudent European Public Administration (EPA), nam deel aan het excellentieprogramma van zijn studie, waarin hij meedeed met het project “EuroSIM”. Als onderdeel van dit project namen hij en zijn medestudenten deel aan een internationale conferentie op de Universiteit Twente. In dit artikel vertelt hij over zijn ervaringen.


“IK VOELDE ME EVEN GEEN STUDENT MEER.”

Van 4 tot 7 januari was Enschede het tijdelijke administratieve centrum van Europa. Waarom? Gedurende deze vier dagen kwamen ongeveer 200 studenten samen op de campus om het besluitvormingsproces van de Europese Unie te simuleren. EPA-student Mathias Quickert speelde de Griekse premier Antonis Samaras. “Ik voelde me even geen student meer.”

Het excellentieprogramma EuroSIM is een rollenspel waarin Europese en Noord-Amerikaanse studenten een paar dagen in de huid van EU-leden kruipen. Gesimuleerde debatten en introducties van gastsprekers gaven de studenten inzicht in de Europese besluitvorming. Door de excursies die er tijdens de vier dagen waren, ontstond er een vriendelijke, informele sfeer.

SPREKEN NAMENS GRIEKENLAND

“Ik had enkele dagen invloed. Ik was belangrijk, ik voelde me net een vip,” zegt Mathias over de conferentie. Samen met medestudenten Simone van Have en Lukas Spielberger vertegenwoordigde hij de Griekse delegatie, die moeite had met het Europese sociale- en inkomstenbeleid. “De studenten spraken elkaar net als in het echt met de landnamen aan, wat de formele setting onderstreepte”, aldus Mathias.

Hij kijkt tevreden terug. “In de rol van de Griekse premier Samaras deed ik vaak mijn mond open. In de echte Europese politiek kan Griekenland waarschijnlijk niet zoveel zeggen omdat ze financiële ondersteuning van de andere landen ontvangt.”

De studenten die Griekenland vertegenwoordigden, kregen een daverend applaus van de andere vertegenwoordigers toen ze voorstelden de socialezekerheidsstelsels van de armste lidstaten te ondersteunen. Verder besloten ze een sociaalsubsidieprogramma voor de armste regio’s in te voeren. “Het deed er voor ons niet toe wie er voor de kosten opdraaide”, legt Mathias uit.

VERKOOP JE IDEEËN

“De deelname aan EuroSIM liet me zien dat hoe je jezelf en je ideeën presenteert net zo belangrijk is als de boodschap die je wilt overbrengen. In de eerste sessie werd ik door de presentator als UT-student aangekondigd, dus ik zei hem dat ik als Antonis Samaris aangesproken wilde worden. Door die grap wist iedereen wie ik was.”

“Het was echt heel leuk. Niet alleen omdat we Europese zaken bespraken, maar ook omdat we studenten van andere universiteiten op een informele manier leerden kennen tijdens excursies naar het Kröller-Müller Museum en de Grolsch Bierbrouwerij. Ik heb met veel internationale studenten gesproken. Je netwerkt en wisselt ideeën uit of drinkt een biertje met elkaar”, zegt Mathias.

Chat offline (info)