De Europese overheid evalueren

In februari 2014 kregen wij, studenten die het vak Evaluating Democratic Governance in Europe volgden, de mogelijkheid om een dagje naar het Nederlandse parlement in Den Haag te gaan. We spraken met Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid voor het CDA, over een aantal problemen en dan vooral over de legitimiteit van de Europese manier van regeren ten opzichte van het Nederlandse model. De mening van Omtzigt was duidelijk: de legitimiteit van de Europese overheid roept vaak vragen op en moet transparanter worden.

Onder de indruk van Den Haag

Na dit inspirerende gesprek kregen we een rondleiding door de parlementsgebouwen en bezochten we de Handelingenkamer, een mooie bibliotheek in een van de historische gebouwen van het parlementscomplex. Daarna bezochten we de publieke tribune van de Tweede Kamer, waar een debat gaande was over een toename van het budget voor sociale zekerheid met 100 miljoen euro.

Hierna mochten we zelf bedenken hoe we onze middag in Den Haag wilden doorbrengen. Sommigen doken uiteraard de kroeg in of gingen shoppen, terwijl anderen de tram namen naar het Scheveningse strand, het Escher-museum bezochten of een van de andere culturele hoogtepunten van de stad bezochten. Na het diner gingen we met de bus terug naar Enschede, overtuigd van het feit dat we zeker nog eens terug moeten naar Den Haag.

Chat offline (info)