Studieopbouw BSc Industrial Engineering & Management

Studiekeuze gemaakt?

Modules Industrial Engineering & Management

Tijdens deze driejarige bacheloropleiding volg je twaalf modules: vier modules per jaar. In elke module behandel je een thema en komen alle belangrijke aspecten van je studie samen: theorie en praktijk, onderzoek en het ontwerpen van oplossingen, zelfstudie en teamwerk.

Een vast onderdeel van elke module is het project, waarin je de opgedane kennis toepast op een actuele uitdaging en met jouw team een werkbare oplossing ontwerpt. Heb je de opleiding succesvol afgerond, dan ben je Bachelor of Science (BSc).

Overzicht modules

In het eerste jaar leg je een sterke bedrijfskundige basis met behulp van wiskundige modellen en analysetools. In het tweede jaar ga je dieper in op diverse onderwerpen, zoals het financiële aspect, het verbeteren van processen en werk je veel in multidisciplinaire projecten. Het derde jaar vul je in met jouw vrije keuzeruimte en de afstudeeropdracht.

  • Jaar 1EC
    • Module 1 | Intro to Industrial Engineering & Management15

      In de eerste module maak je kennis met het vakgebied. Het teamproject draait om de logistiek zeer complexe organisatie van de Batavierenrace, de grootste studentenestafettewedstrijd ter wereld, waarvoor jouw team een simulatiemodel bouwt. Deze module volg je samen met eerstejaarsstudenten van de opleiding Business & IT.

    • Module 2 | Operations management15

      In de tweede module leer je hoe je bedrijfsprocessen efficiënt inricht. Je gaat in het teamproject aan de slag voor Diversey, een specialist in professionele hygiëne- en reinigingsoplossingen. Zo ontwerp je bijvoorbeeld een nieuwe productielijn, of werk je aan het verbeteren van de voorraadhoogte en magazijnindeling.

    • Module 3 | Business intelligence & IT15

      Tijdens deze module leer je samen met Business & IT-studenten hoe je informatie uit IT-systemen van bedrijven of organisaties kunt halen en analyseren. Welke data, informatie en kennis is er allemaal nodig voor een bedrijfsproces? Welke hardware, software, netwerken, functies en databases heb je nodig voor een goede bedrijfsvoering? In deze module maak je zelf een interface om je bedrijfsresultaten in één oogopslag zichtbaar te maken.

    • Module 4 | Supply chain management15

      In module 4 leer je hoe ketens van bedrijven worden georganiseerd en hoe je problemen hierin kunt aanpakken. Voor je teamproject ga je door middel van serious gaming zelf een distributienetwerk inrichten. Zo bereken je bijvoorbeeld waar en hoeveel voorraden er opgeslagen moeten worden en hoe je de producten het beste kunt transporteren.

  • Jaar 2EC
    • Module 5 | Finance for engineers15

      In module 5 leer je hoe financiële geldstromen in bedrijven lopen, hoe je een kostprijs berekent en hoe je risico’s beheerst. Hoe stel je een jaarverslag op? Hoeveel investeringen zijn er nodig voor een nieuwe productietechniek en hoe snel verdien je die terug? Kun je extra geld vrijmaken met behulp van een aandelenuitgifte? Dit soort vragen pak je in deze module bij de kop. Ook het onderwerp ‘option pricing’, oftewel het bepalen van de prijs van opties, komt aan bod.

    • Module 6 | Consumentenproducten15

      Dit is de eerste module die meer gaat over producten dan over processen. In deze module leer je over (massa)productontwerp, productietechnieken en marketing. We werken in deze module samen met productiebedrijven. Het project voer je uit in een multidisciplinair team waarin ook studenten Industrial Design Engineering en Mechanical Engineering deelnemen. Je ontwerpt en fabriceert zelf een nieuw product. Daarbij doe je marktonderzoek, maak je prototypen, richt je de benodigde bedrijfsprocessen in, selecteer je de juiste productietechnieken en presenteert je je product.

    • Module 7 | Van product design naar online business15

      In module 7 leer je wat er allemaal komt kijken bij het opstarten van een bedrijf dat online producten verkoopt. Je past de opgedane kennis weer toe in een multidisciplinair team met studenten Business & IT. Samen ontwerp je een eigen product en zet je een online bedrijf op om het product te verkopen.

    • Module 8 | Processen modelleren & optimaliseren15

      Deze module heeft een zeer wiskundig en praktisch karakter. Je leert samen met studenten van de opleidingen Applied Mathematics en Civil Engineering hoe je processen die niet goed te voorspellen zijn vanwege onzekere factoren kunt verbeteren door te modelleren en computersimulaties uit te voeren. In het project werk je aan een casus uit de zorgsector.

  • Jaar 3EC
    • Modules 9&10 | Vrije keuze30

      n de vrije keuzeruimte heb je verschillende mogelijkheden:

      Modules van andere opleidingen of universiteiten
      Je kunt modules volgen van andere opleidingen aan de Universiteit Twente of vakken aan andere universiteiten. Alles is mogelijk, van natuurkunde tot psychologie.

      High Tech Human Touch (HTHT) minor
      Je kunt aan de UT een High Tech Human Touch minor volgen, bijvoorbeeld New Technology Business Development, Governance of Innovation and Socio-Technical Change, From Prototype to Society, Cybercrime & Cybersecurity of Aerospace Management & Operations.

      Crossing Borders Module
      Deze module bereidt je voor op het werken en functioneren in een internationale omgeving, zowel in de publieke sector als in het bedrijfsleven. Je kunt in deze module volop internationale ervaring opdoen.

      Studeren in het buitenland
      Wij moedigen onze studenten sterk aan om buitenlandse ervaring op te doen tijdens deze bachelor. We hebben partneruniversiteiten in diverse Europese landen, maar ook verder weg, zoals in Mexico, Australië, Indonesië en Taiwan. Het aantal partners waarmee we samenwerken groeit voortdurend, dus jouw opties ook.

    • Module 11 | Voorbereiding afstuderen15

      In deze module bereid je je voor op het uitvoeren van jouw individuele afstudeerproject. Je schrijft een onderzoeksplan en bespreekt dat met ons. Je begint data te verzamelen en je kijkt naar de ethische kanten ervan. Het doel is om ervoor te zorgen dat je in het laatste kwartiel van dit jaar meteen kunt starten aan je afstudeeropdracht.

    • Module 12 | Bacheloropdracht15

      In het laatste onderdeel van deze bacheloropleiding, je afstudeeropdracht, komt alles wat je in drie jaar hebt geleerd samen. Nu kun je laten zien wat je waard bent, door alles wat je geleerd hebt toe te passen in je afstudeerproject. Veel van onze studenten voeren hun afstudeeropdracht uit bij een externe organisatie in binnen- of buitenland. Zo heeft een van onze studenten berekend hoe politiehelikopters het beste kunnen worden ingezet – een oplossing die veel landelijke aandacht trok. Je kunt ook aansluiten op onderzoek dat gaande is aan de UT.

Test jouw verwachting van deze opleiding

Soms melden studenten zich aan met een incompleet beeld van deze opleiding. Dat kan heel teleurstellend zijn en dat willen we graag voorkomen. Daarom hebben we een (Engelstalige) tool ontwikkeld die kan helpen om erachter te komen of jouw beeld van deze opleiding correct is. Deze mag je voor jezelf invullen en besluiten of de opleiding aan je verwachtingen voldoet. 

Voor het eerst naar de universiteit

Als je eerstejaars student bent, komen er veel nieuwe dingen op je af. We leggen alvast het een en ander uit.

  • Je volgt modules

    Je bacheloropleiding Business Information Technology duurt drie jaar en is ingericht volgens het Twents Onderwijsmodel. Ieder jaar volg je vier modules van tien weken: je rondt tijdens de opleiding dus twaalf modules af. In elke module behandel je een actueel thema uit de samenleving of het bedrijfsleven. Binnen dat thema komen alle onderdelen van je studie samen: theorievakken en practica, onderzoeken van verbanden en het ontwerpen van oplossingen, zelfstudie én teamwerk.

  • Studiepunten, hoe werkt het?

    Op de universiteit krijg je te maken met studiepunten. Ook wel EC(s) genoemd, afgeleid van het European Credit Transfer System (ECTS), waarmee je opleidingen internationaal kunt vergelijken. Eén EC staat voor 28 uur werk; elk jaar moet je 60 punten behalen.

    Jouw opleiding stelt het aantal uren vast per opdracht, projectverslag of examen. In het eerste jaar moet je minimaal 45 van de 60 punten halen om door te mogen naar het tweede jaar.

  • 45 studiepunten of hoger? Dan mag je naar het tweede jaar.

    Ons doel is om je zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen, daarom hanteren we het principe van een Bindend Studieadvies (BSA). Alle eerstejaarsstudenten ontvangen hun BSA aan het einde van het jaar. Je krijgt een positief advies als je in het eerste jaar 45 of meer van de 60 EC hebt gehaald, met een minimum van drie wiskundecomponenten. Een negatief advies is bindend en betekent dat je met de opleiding moet stoppen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen we je, ondanks een te lage score, toch een positief BSA geven, bijvoorbeeld als we voldoende vertrouwen hebben dat je op de juiste plek zit. Belemmeren persoonlijke omstandigheden zoals ziekte of problemen jouw studieprestaties? Student Affairs Coaching & Counselling (SACC) helpt je verder.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies