Online Open Dagen in maart gemist?

In het eerste jaar van de bachelor Industrial Design Engineering leg je een brede basis in verschillende disciplines als wiskunde, vormgeving, mechanica, materiaalkunde, ontwerpen, elektronica, ergonomie. In de teamprojecten die in iedere module terugkomen pas je jouw kennis toe op reële uitdagingen.

  • Jaar 1Jaar 1
  • Introduction to IDE
  • Ideation
  • Realisation of products
  • Smart products

Module 1: Introduction to IDE

In deze eerste module – jouw kennismaking met Industrial Design Engineering – ontwerp je een consumentenproduct. In dit project raak je bekend met de verschillende fasen van een industrieel ontwerpproces. Verder doe je technische basiskennis op en ga je aan de slag met de vakken Design Sketching 1 en Introduction to IDE. Je volgt ook vakken als Mathematics, Statics en Materials; zo raak je vertrouwd met de gevolgen van krachten en vervorming voor producten, materiaalgedrag en materiaalkeuze.

Module 2: Ideation

In de tweede module staat conceptvorming centraal. Je leert hoe je een consumentenproduct ontwerpt, waarbij de nadruk ligt op het genereren en visualiseren van (deel)oplossingen waarbij je rekening houdt met vormgeving, functionaliteit en (technische) haalbaarheid. Je krijgt de vakken Construction, Production 1, Technical Product Modelling 1 en Discovery, die je toepast in het project van deze module. In de eerste drie vakken staat (technische) haalbaarheid centraal; in het vak Discovery leer je vanuit abstracties te ontwerpen en voorwerpen vorm te geven.

Module 3: Realisation of products

In de derde module bouw je verder op wat je in module 2 hebt geleerd. Je werkt je concept verder uit tot een prototype. Er is aandacht voor de relaties tussen geometrie, materiaal en productieproces en er wordt gekeken naar zowel enkelstuks- als massaproductie. Het massaproduct wordt op papier helemaal uitgewerkt. De vakken Design Sketching 2 en Production 2 zijn nauw aan het project gerelateerd. Verder komt het vak Mechanics of Materials aan bod. Net als in de andere modules speelt ook Mathematics weer een belangrijke rol.

Module 4: Smart Products

Hoe moet een ‘slim product’ eruitzien? Zo’n product leer je, in teamverband, te ontwerpen in module 4. Hierbij maak je gebruik van een combinatie van mechanica, elektronica en softwareoplossingen. Je team begint met een analyse van de doelgroep. De volgende stap is het genereren van meerdere productconcepten, waarvan de meest passende wordt geselecteerd. Het resultaat is een ontwerp met een prototype. Je wordt uitgedaagd om de balans te zoeken tussen de deeloplossingen die zijn gevonden in de verschillende domeinen: mechatronica, sensoren en software. Ook kijk je tijdens een gebruikerstest naar de interactie tussen mens en product.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies