In het tweede jaar van de bachelor Gezondheidswetenschappen ga je je kennis verder verdiepen. De projecten worden complexer en veelzijdiger. Je volgt bijvoorbeeld een project over het gebruik van technologie in de gezondheidszorg en over het opzetten van gedegen klinisch wetenschappelijk onderzoek.
Overzicht Modules jaar 2
Module 5: Health Economics & Accounting
Kennis van de economische kant van de zorg is heel belangrijk om de zorg te begrijpen en om vernieuwingen toe te passen binnen de organisatie van de zorg. Deze module is gebaseerd op het concept van Dragon’s Den waarbij je in de huid van een jonge zorgondernemer kruipt die een nieuw (technologisch) product of een nieuwe behandeling wil introduceren binnen de geestelijke gezondheidszorg (bijvoorbeeld mensen met depressie, burn-out, angststoornissen). Je leert kijken naar de economische waarde van de zorg, leert over de bedrijfskundige kant (financieel) van de zorg en naar hoe de zorg gefinancierd kan worden. Ook doe je ervaring op in het opstellen van een businessplan.
Module 6: Klinisch Wetenschappelijk Onderzoek
In deze module ontwikkel je academische onderzoeksvaardigheden die je nodig hebt voor het analyseren en aanpakken van problemen uit de dagelijkse praktijk van de gezondheidszorg en de klinische praktijk. Je leert problemen op het gebied van de volksgezondheid en kliniek in kaart te brengen en deze om te zetten in medisch wetenschappelijke vraagstellingen. Je raakt vertrouwd met epidemiologische begrippen en de specifieke methoden en technieken van ‘evidence-based’ onderzoek. Je leert de opgedane kennis toe te passen door zelf een onderzoeksvoorstel te ontwerpen.
Module 7: Gezondheidtechnologie in de maatschappij
Binnen het project in deze module doe je ervaring op in verschillende rollen die een gezondheidswetenschapper kan vervullen; van het geven van beleidsadviezen en wetenschappelijk schrijven tot het omgaan met de media en het geven van een elevator pitch voor bedrijven. Je krijgt een brede theoretische basis over de ontwikkeling en implementatie van gezondheidstechnologie die gedrag kan beïnvloeden. Ook krijg je inzicht in filosofische benaderingen binnen de techniekfilosofie en techniek-ethiek en leer jij deze toe te passen op vraagstukken rondom technologie en gezondheid.
Als je deze module hebt gevolgd, kan je met een kritisch-analytische houding bijdragen aan een succesvolle en verantwoorde invoering van nieuwe gezondheidstechnologie in de bestaande gezondheidszorg.
Bovenstaand symposium was een inspirerend startschot van module 8, dat ethische en maatschappelijke aspecten van medische technologie behandelde. Er waren zes toponderzoekers aanwezig met verschillende achtergronden, zoals Prof. dr. ir. M.J.A.M. van Putten (Clinical Neurophysiology), Dr. J.C.H. Leijten (Biomedical tissue engineering) en Prof. dr. ir. S. Stramigioli (Robotics and Mechatronics).
Voordelen voor de zorg
Veel van de gepresenteerde innovatieve ontwikkelingen richten zich op het sneller diagnosticeren, sneller behandelen en daarmee uiteindelijk kostenefficiënter werken in de zorg. Daarentegen levert de verhoogde inzet van techniek ook een verhoging van technische kosten op. Deze en andere dillema’s werden tijdens het symposium uitgebreid besproken door de studenten, de onderzoekers en vertegenwoordigers van de faculteit en de gezondheidsopleidingen van de UT, waaronder Gezondheidswetenschappen. Een symposium vol inspiratie voor de GZW-studenten om vervolgens een onderwerp te kiezen voor deze module en daar hun eigen visie op te gaan ontwikkelen.
Module 8: Ontwerpen in de zorg
Je neemt de rol op je van consultant bij een zorgadviesbureau. Jij krijgt, als aankomend gezondheidswetenschapper, de taak om aan de hand van de zogenaamde ‘Algemene bedrijfskundige Probleemaanpak’ een adviestraject uit te voeren. Je past hierbij je opgedane kennis toe in de praktijk en ontwikkelt een professionele werkhouding. Je sluit de module af met een presentatie bij je opdrachtgever, waarin je het traject en je advies presenteert.