Studenten

Sanne Bentum

Een onderzoek naar het effect van medicijnen of technologische ontwikkelingen; elke dag is de gezondheidszorg in het nieuws. Al die verschillende onderwerpen reflecteren precies mijn studie. Door de combinatie van puur medische en beleidsmatige vakken leer je de gezondheidszorg in de hele breedte doorgronden. De ene periode houd je je bezig met biomedische aspecten, de andere keer staan de organisatorische of maatschappelijke kanten van de gezondheidszorg centraal. We hebben onderzocht hoe de veiligheid van operatiekamers beter kan. Is efficiëntere communicatie de oplossing? Moeten we nieuwe technologieën inzetten? Ik vind het super interessant om hier antwoord op te vinden. Met mijn kennis kan ik bijdragen aan het optimaliseren van de gezondheidszorg. Ziekenhuisdirecteur klinkt nu misschien wel erg ambitieus, maar ik zie mijzelf straks zeker in een managementfunctie in een medische werkomgeving.

Hoe heb je je studiekeuze gemaakt?

Ik heb kiezen altijd lastig gevonden, dat was bij mijn studiekeuze niet anders. Met mijn brede profielkeuze had ik nog veel opties opengelaten, juist omdat ik zo’n twijfelaar was. Omdat ik de vakken van het profiel Natuur & Gezondheid leuk vond, ben ik gaan zoeken in de hoek van de gezondheidszorg. Tijdens open dagen heb ik veel studies bezocht, van Rechten tot Geneeskunde en van Tandheelkunde tot Bio psychologie. Maar de perfecte studie zat er niet tussen. Dokter wilde ik niet worden, met rechten heb je zo weinig contact met mensen en tandarts werd het ook niet. Nergens vond ik de brede combinatie in vakken die mij aanspreekt − tot ik via een test terechtkwam bij Gezondheidswetenschappen. Die opleiding past bij mij, omdat ik het leuk vind om oplossingen te bedenken, graag organiseer én geïnteresseerd ben in de gezondheidszorg. Op de open dag ontdekte ik dat deze opleiding een breed scala aan onderwerpen bestudeert, van anatomie aan de ene kant tot beleid aan de andere kant. Dit maakt Gezondheidswetenschappen voor mij de perfecte studie.

WAAROM Heb je voor de Universiteit Twente gekozen?

De opleiding Gezondheidswetenschappen kun je op meer plekken in Nederland volgen. Ik heb overal gekeken en voor de Universiteit Twente gekozen omdat hier voor mij de juiste balans is tussen beleidsmatige en organisatorische vakken enerzijds en biologische en medische vakken anderzijds. Op deze manier leer je de gezondheidszorg vanuit alle perspectieven te observeren en weet je veel van dit vakgebied.

Hoe bevalt studie aan de Universiteit Twente je?

Mijn studie bevalt me heel erg goed. Doordat de opleiding niet zo groot is, heb je al snel leuk en nauw contact met je studiegenoten en ook met de hoogleraren. Dat geldt eigenlijk voor de hele universiteit, die is heel toegankelijk. Wat ik ook leuk vind, is dat op deze universiteit veel georganiseerd wordt door studenten zelf. Door hieraan mee te doen, bouw je heel snel een hecht vriendennetwerk op en beleef je een heel leuke studententijd!

Hoe ziet je week eruit?

Een vooruitblik op mijn agenda van komende week:
Op maandag heb ik een hoor- en werkcollege over anatomie en fysiologie. In de pauze vergader ik met de organisatiecommissie van een hockeytoernooi dat we aan het einde van dit jaar organiseren en werk ik aan het project dat op dit moment loopt. Dinsdag staat een uitgebreid snijpracticum gepland. In de snijzaal toetsen we de theorie die we bij anatomie hebben geleerd met de praktijk. Daar ben ik heel benieuwd naar. Woensdag ga ik aan de slag met mijn projectgroep en hebben we een hoorcollege Zorg- en revalidatietechnologie. Woensdag heb ik in de pauze weer een vergadering. Deze keer van een commissie van de studievereniging waarmee we lezingen organiseren over politieke onderwerpen. Heel leerzaam en leuk, omdat het toch net weer even wat anders is dan je studie. Donderdag geven mijn medestudenten ’s ochtends presentaties over de stand van zaken van hun project en ‘s middags volg ik een hoorcollege Anatomie en een werkcollege over het project. Donderdag zit er waarschijnlijk een stapavond aan te komen. Want donderdag is de vaste uitgaansavond onder studenten. Deze week komt dat mooi uit, want vrijdag ben ik vrij.

Meer weten?
Neem dan contact op met de opleiding via health-sciences@utwente.nl

Chat offline (info)