Studenten

Laura Ooms

Aan het eind van het tweede jaar van de bachelor moest ik, samen met mijn projectgroep die bestond uit vijf meiden, een onderzoek uitvoeren voor de zorgsector van de gemeente Enschede. Best eng, want we hadden een echte opdrachtgever en een echt probleem waar wij (maar eventjes) in tien weken een oplossing voor moesten bedenken. Hierdoor hadden we wel een grote uitdaging!

De gemeente Enschede droeg ons meerdere problemen aan, waarvan wij er één hebben gekozen: eenzaamheid. Toen wij dit onderwerp kozen was er niet duidelijk wat het probleem was en of er überhaupt een probleem was. Uiteindelijk zijn wij er achter gekomen dat eenzaamheid bij 1 op de 3 jongeren voorkomt. Een schrikbarend hoog getal wat wij niet hadden verwacht en waar de gemeente, maar ook de zorgprofessionals uit de gemeente Enschede, niet van op de hoogte waren. Daarom hebben wij gekeken naar de rol die de gemeente Enschede het beste kan gaan spelen om de prevalentie van eenzaamheid onder jongvolwassenen te reduceren.

Het leukste aan het project vind ik dat er echt iets met ons project is gedaan. Tijdens het onderzoek hebben wij veel interviews gehouden met verschillende partijen, waaronder de zorgprofessionals van de gemeente Enschede. Zij wisten niet dat eenzaamheid onder jongvolwassenen voorkwam en nu zij dit wel wisten wilden zij dit direct gaan meenemen in hun werk en vertellen aan hun collega's zodat ze ermee aan de slag konden gaan. Tijdens het project hadden wij dus al iets bereikt! Dat was gaaf!

Het eindproduct van ons project was een infographic (soort brochure) en een adviesrapport. Dit hebben we gepresenteerd voor de gemeente en deze was enthousiast. Op de infographic staan allemaal weetjes over eenzaamheid en hoe professionals eenzamen kunnen helpen. De gemeente is van plan om deze infographic in te gaan zetten.

Meer weten?
Neem dan contact op met de opleiding via health-sciences@utwente.nl

Chat offline (info)