European Public Administration

Waarom European Public Administration aan de Universiteit Twente?

De Universiteit Twente staat vooral bekend om haar hightech opleidingen. Maar wist je dat de UT al sinds de oprichting ook sociaalwetenschappelijke opleidingen zoals European Public Administration aanbiedt? Dit vinden wij heel normaal. Want ook al ben jij geen bèta, studeren in een hightech omgeving geeft je een voorsprong. Technologie speelt een grote rol in ons dagelijks leven en raakt dus ook het vakgebied van de bestuurskunde en Europese politiek.


BACHELOR OPEN DAGEN EUROPEAN PUBLIC ADMINISTRATION
Kom naar de open dagen op vrijdag 20 of zaterdag 21 november. Meld je nu direct aan voor de open dag van European Public Administration of bekijk eerst het programma van de bachelor open dag.
meld je aan

Lees hier de 7 redenen om Europese bestuurskunde aan de Universiteit Twente te studeren: 

  1. Specialisaties European Studies en Bestuurskunde;
  2. Breed van opzet en multidisciplinair;
  3. Connectie met nieuwe technologie;
  4. Toepassings- en projectgerichte aanpak;
  5. Persoonlijke aandacht en excellentie;
  6. Klaar voor een internationale carrière;
  7. Een speciale plek om te studeren.

1. Connectie met nieuwe technologie

Technologische ontwikkelingen hebben een grote invloed op maatschappelijke problemen en daarmee ook op het vakgebied van de bestuurskunde. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen in het digitale landschap, zoals sociale media platforms en de invloed daarvan op de privacy van internetgebruikers,sociale veiligheid op straat, of ongelijkheid tussen burgers.

Je kunt daarnaast ook denken aan de inzet van robots in de zorg die gevolgen heeft voor de kwaliteit van dienstverlening, toegankelijkheid van de zorg, maar ook op de werkgelegenheid. Of de gevolgen van klimaatverandering voor de ontwikkeling van steden en woonwijken over de hele wereld. Als bestuurskundige en Europa-expert moet je daarom goed op de hoogte zijn van nieuwe technologische ontwikkelingen. Aan de Universiteit Twente leer je bovendien innovatieve toepassingen en technologieën in te zetten om maatschappelijke problemen te verklaren en te beïnvloeden.

"Wij vinden het heel normaal dat je overziet hoe social media en andere nieuwe technologieën onze privacy beïnvloeden. Als bestuurskundige en Europa-expert gebruik jij deze kennis bij het adviseren over wetten en regels. Het geeft je een voorsprong. En meer kans op de arbeidsmarkt. Briljant toch?"

2. breed van opzet en multidisciplinair

De multidisciplinaire combinatie van bestuurskunde en Europese Studies maakt dat deze opleiding uniek is in de wereld. Dat heeft met drie aspecten te maken:

a. Europa is de schakel tussen lokaal, nationaal en internationaal bestuur

De modules binnen de opleiding bieden inzicht in de complexe en fascinerende context van het moderne openbaar bestuur op internationaal, Europees, lokaal of nationaal niveau. Toekomstige leiders van Europa en in landen overal ter wereld hebben een grote voorsprong als ze inzicht hebben in hoe alle bestuursniveaus in elkaar grijpen.

b. De combinatie van bestuur, beleid en management

Aan de University of Twente hebben we 40 jaar ervaring met bestuurskunde. Bij bestuurskunde leer je niet alleen te draaien aan de knoppen van de samenleving (beleid maken), maar ook hoe je dat op de juiste manier doet (management). Je leert daarnast wat voor gevolgen dat heeft voor de wijze waarop de samenleving bestuurd kan worden.

c. Oriëntatie op beleid en management

Onze focus op beleid is de beste voorbereiding op een carrière bij internationale organisaties, overheidsinstellingen of consultancybureaus die zich richten op complexe maatschappelijke vraagstukken. Bovendien wordt tijdens de opleiding veel aandacht besteed aan management, strategie en leiderschap en leer je hoe je te werk gaat binnen complexe netwerken van belanghebbenden, besluitvormers, de top van het bedrijfsleven en belangenorganisaties.

3. Specialisaties European Studies en Bestuurskunde

De opleiding European Public Administration aan de Universiteit Twente is uniek omdat:

  • het een aanvulling is op European Studies met de beste ingrediënten uit de bestuurskunde;
  • het een aanvulling is op bestuurskunde met de beste ingrediënten van European Studies.

Dit brede perspectief geeft je een grote voorsprong op de arbeidsmarkt. Met je brede kennis van nationaal en internationaal bestuur ben je uitstekend toegerust om met complexe bestuurskundige vraagstukken aan de slag te gaan en haalbare oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke problemen.

Tijdens deze opleiding krijg je vele keuzemogelijkheden. Het is een ideale manier om erachter te komen waar je interesses en talenten liggen. Natuurlijk houd je je primair bezig met de uitdagingen waar Europa, de wereld, nationale samenlevingen en lokale gemeenschappen voor staan, vanuit het perspectief van beleid en management. De specialisaties European Studies en bestuurskunde (Public Administration) bieden nog meer mogelijkheden om dieper op de materie in te gaan.

De opleiding biedt een breed scala van onderwerpen waar je je in kunt verdiepen, zoals veiligheid, migratie, innovatie, publiek-private samenwerking, verkiezingen, radicalisme, besluitvorming en internationale conflicten, maar ook gezondheid, onderwijs, duurzaamheid en watermanagement. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

4. Toepassings- en projectgerichte aanpak

Aan de Universiteit Twente vinden wij het heel normaal dat je als bestuurskundige denkt als een ingenieur. Dit betekent dat je problemen op een systematische manier kunt analyseren. Je leert hoe nationale en internationale overheden samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties problemen in de samenleving oplossen en hoe jij daar als bestuurskundige een belangrijke rol in kunt spelen. Denk bijvoorbeeld aan de opsporing van internationale criminelen binnen de EU. Je werkt toepassingsgericht en vindt tegelijkertijd de benodigde academische diepgang. Briljant toch?

"Wij vinden het heel normaal dat je weet hoe je irisscans inzet bij het opsporen van internationale criminelen binnen de EU. Als bestuurskundige en Europa-expert gebruik jij deze kennis bij het beschermen van burgers. Het geeft je een voorsprong. En meer kans op de arbeidsmarkt. Briljant toch?"

Het projectgerichte onderwijsmodel van de Universiteit Twente biedt je ruimschoots de gelegenheid je theoretische kennis toe te passen tijdens praktische projecten. Dat doe je in kleine groepen. Het grote voordeel van projectgericht onderwijs is dat kunt ontdekken waar je goed in bent. Elke student werkt aan een bepaald aspect van een opdracht, dus je kunt verschillende taken hebben: de ene keer ben je onderzoeker, dan weer manager of ontwerper. Door verschillende rollen te spelen, kom je erachter wat het beste bij je past!

Simone: "Dat de opleiding projectgericht is, vind ik een groot voordeel. Je kunt je vers opgedane kennis meteen in de praktijk brengen door samen te werken met andere studenten." Lees Simones ervaringsverhaal.

5. persoonlijke aandacht en excellentie

De opleiding European Public Administration heeft een lage student-docentratio. Je kent al snel al je medestudenten en docenten bij naam. Aan de Universiteit Twente kun je rekenen op een uitstekende persoonlijke begeleiding en een plezierig, informeel contact tussen de studenten en de medewerkers. We werken met individuele tutorgroepen zodat je snel je draai zult vinden aan de universiteit.

Door deze persoonlijke benadering kunnen studenten die behoefte hebben aan een nog uitdagender studieprogramma deelnemen aan verschillende excellentieprogramma’s. Onze meest getalenteerde en gemotiveerde studenten kunnen in speciale teams aan extra uitdagende projecten werken, die een afspiegeling zijn van de absolute top op onderzoeksgebied. Studenten die deze projecten tot een goed einde brengen, ontvangen een speciaal certificaat. Een betere voorbereiding voor een veelbelovende carrière kun je je niet wensen!

6. Klaar voor een internationale carrière

Met een bachelordiploma European Public Administration van de Universiteit Twente heb je een streepje voor. Ten opzichte van andere afgestudeerden Bestuurskunde heb jij niet alleen kennis van de nationale politiek, maar ook van het internationale bestuur. Bovendien is de opleiding volledig Engelstalig en hebben de studenten en docenten vele verschillende nationaliteiten. Daarnaast weet jij je kennis over nationaal en internationaal bestuur te verbinden met technologische innovaties. Dit geeft jou een voorsprong op de arbeidsmarkt. Briljant toch? Meer weten? Bekijk de mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Je kunt je studie ook combineren met een stage bij een internationale organisatie. Dankzij deze mogelijkheden kun je een netwerk opbouwen in de professionele wereld en dit verder uitbouwen. Je kunt ook keuzevakken volgen op andere universiteiten: in Nederland, Duitsland of verder weg, zoals op topuniversiteiten in China!

7. Een speciale plek om te studeren

a. Ondernemend

De Universiteit Twente moedigt ondernemende studenten aan. Gemotiveerde en ambitieuze studenten kunnen hun eigen bedrijf beginnen nog voordat ze hun studie hebben afgerond. In 2013 werd de Universiteit Twente uitgeroepen tot de meest ondernemende universiteit van Nederland. Yonas Negash is zo’n student. Hij heeft tijdens de opleiding European Public Administration aan de Universiteit Twente zijn eigen bedrijf opgezet. Lees meer over zijn ervaringen als jonge ondernemer.

b. Een geweldige, groene campus

De Universiteit Twente is de enige echte campusuniversiteit in Nederland. Op de fraaie groene campus is alles wat je nodig hebt op loopafstand: woonruimte, onderwijsfaciliteiten, sport- en culturele voorzieningen. Dankzij de vele studentenverenigingen die regelmatig activiteiten organiseren valt er altijd wat te beleven. Doe mee aan onze digitale campustour of bekijk de video over de campus:

c. Wonen in Enschede

De Universiteit Twente bevindt zich in de fraaie stad Enschede, in het oosten van Nederland. Het levendige centrum is erg populair bij studenten: in de vele restaurants, cafés of kroegen rond de Oude Markt kom je altijd wel bekenden tegen. In Enschede kom je bovendien veel gemakkelijker aan woonruimte dan in andere universiteitssteden.

STUDENT MATHIAS OVER EUROPESE BESTUURSKUNDE

Meer informatie

Lees meer over het studieprogramma, de specialisaties European Studies en Public Administration, of bekijk wat je mogelijkheden zijn na de bacheloropleiding European Public Administration.

Chat offline (info)