European Public Administration

Studieprogramma Bsc European Public Administration

De bachelor European Public Administration is een driejarige opleiding die je opleidt tot Bachelor of Science. De opleiding heeft twee specialisaties: Bestuurskunde en European Studies. Een studiejaar bestaat uit vier modules, waarin je telkens één centraal thema behandelt. 

In het eerste jaar leg je een solide basis met modules over technologie, organisatie, beleid en bestuur. Deze modules bieden jou en je medestudenten een gemeenschappelijke basis van waaruit je vervolgens je eigen interesses kunt volgen. Je ontwikkelt een breed, integraal perspectief met aandacht voor de Europese context.

Nadat je in de eerste drie semesters een stevige basis hebt gelegd, kun je je in de tweede helft van het tweede jaar gaan specialiseren. Je kiest een van de volgende twee vakgebieden, of een combinatie van beide:

In het derde jaar kun je kiezen uit specialisatiemodules, keuzemodules, minors of een stage en schrijf je je bachelorscriptie binnen de door jou gekozen specialisatie.

Hieronder vind je een overzicht van het studieprogramma:

Onderwijsmethoden en modules

Het onderwijs bij de opleiding European Public Administration is opgezet volgens het Twents Onderwijsmodel. Elke module van tien weken (15 studiepunten) behandelt één thema, dat terugkomt in de colleges, practica en projecten. De modules in het eerste jaar zijn:

 • The Modern State: over het opstellen van een democratische grondwet.
 • European Challenges: over het thema migratie.
 • Policy-Making: over het ontwerpen en doorvoeren van duurzaam beleid.
 • Regional Innovation: over hoe je een regio innovatiever kunt maken binnen een Europese context.

Aan de Universiteit Twente zit je nooit een hele dag met je neus in de boeken. Elke module bestaat uit projecten waarin je samenwerkt met andere studenten. We willen je een actieve leerhouding aanleren, zodat je erachter komt waar je goed in bent en hoe je je sterke punten in de praktijk kunt brengen. Per week heb je ongeveer 16 uur les. Als je daar de projecturen bij optelt, houd je nog 15 uur over voor zelfstudie.

Tijdens de hele opleiding word je begeleid en gecoacht door een groep jonge, enthousiaste docenten. We hanteren verschillende toetsmethoden, van individuele schriftelijke examens tot groepsopdrachten en van mondelinge tentamens tot presentaties. Je speelt ook een actieve rol in de beoordeling van je medestudenten (peer review) en leert daardoor te reflecteren op je eigen werk en dat van anderen.

Een week uit het leven van een student

Onderzoeksmethoden en professionele vaardigheden

Tijdens de opleiding ontwikkel je je analytische en academische vaardigheden, die onmisbaar zijn als je hierna een masteropleiding wilt gaan doen en in je latere carrière. Tijdens de opleiding (in alle modules) wordt er aandacht besteed aan:

 • Logisch redeneren
 • Wetenschapsethiek
 • Wetenschapsfilosofie
 • Literatuuronderzoek
 • Theorie en onderzoek
 • Onderzoeksopzet
 • Dataverzameling (enquêtes, interviews)
 • Statistiek

Tijdens de opleiding ontwikkel je ook je academische en professionele vaardigheden, zoals schrijven, presenteren, debatteren en onderhandelen en leer je samen te werken (ook in teamverband), feedback te geven en ontvangen, en nog veel meer. Tijdens deze Engelstalige opleiding word je ondergedompeld in het Engels, dus je taalvaardigheid zal met sprongen vooruit gaan.

Marleen over het Engels tijdens de opleiding: "Vanwege het grote aantal internationale studenten moet je van begin af aan Engels praten. Het is helemaal niet erg als je fouten maakt. Als je geïnteresseerd bent in de Engelse taal, ga je die vanzelf vloeiend spreken." Lees meer over de ervaringen van Marleen.

Activiteiten buiten het studieprogramma

Studeren doe je fulltime. Er wordt van je verwacht dat je als student heel gemotiveerd bent en bereid bent tijd en energie in je studie te steken. Dit betekent niet dat je geen weekendbaantje kunt hebben en je kunt natuurlijk gewoon sport of je hobby’s uitoefenen. Deze activiteiten mogen je studie echter nooit in de weg zitten. Projectgericht onderwijs is een intensieve manier van leren en er wordt veel van je verwacht. Maar wie flink investeert, kan later terugkijken op een fantastische en gedenkwaardige studietijd.

De opleiding biedt allerlei extra activiteiten aan om je kennis uit te breiden:

 • We hebben een excellentieprogramma voor studenten: het STAR-programma.
 • We organiseren uitstapjes naar relevante organisaties, zoals de Tweede Kamer in Den Haag. 

We organiseren carrièredagen om studenten informatie te geven over hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

BINDEND STUDIE ADVIES

Aan het einde van het eerste jaar van de opleiding European Public Administration ontvang je van ons een Bindend Studie Advies (BSA). Dit advies is gebaseerd op je resultaten in het eerste jaar. Je krijgt een positief advies als je minimaal 45 van de 60 ECTS uit het eerste jaar behaald hebt. Lees meer over het BSA

Lees meer

Meer informatie over het eerste jaar en de specialisaties European Studies en Public Administration vind je hier.

Chat offline (info)