Elektrotechnici zijn breed inzetbaar, vooral omdat hun opleiding een brede wetenschappelijke basis heeft en niet gericht is op een specifiek beroep. Je wordt een innovator: iemand die nieuwe methoden en technieken ontwikkelt. Je kunt aan de slag als systeemontwerper, onderzoeker of projectleider bij een multinational (bijvoorbeeld ASML, NXP, Philips of Thales), of je kunt kiezen voor een carrière op een R&D-lab of bij een semioverheidsinstelling (zoals TNO, ASTRON of een academisch ziekenhuis). Er zijn ook afgestudeerden die de voorkeur geven aan een kleiner bedrijf (zoals Nedap, Aemics en Sensata), een octrooibureau of softwarebedrijf, of ze zoeken een baan als technisch consultant of in het onderwijs. En mocht het je lukken een uniek eigen elektronicaconcept te ontwerpen, dan kun je misschien een eigen bedrijf beginnen!


Wat je ook kiest, je creëert je eigen toekomst en werkt intussen aan oplossingen voor de problemen van morgen. Je zou een nieuw communicatiemiddel kunnen uitvinden of een microscopische chip kunnen ontwikkelen. Of misschien ben jij wel degene die de eerste robotarm maakt waarmee hartoperaties kunnen worden uitgevoerd. Zie je jezelf al als systeemontwerper bezig met de nieuwste apparatuur om chips te maken? Of lijkt het je wel wat om nieuwe satellietcommunicatie te ontwikkelen waarmee de verste uithoeken van het heelal kunnen worden verkend? Of ben jij meer iemand die als projectleider een team aanstuurt van ingenieurs die 3D-bewegingen vastleggen voor de animatie van virtuele personages in de nieuwste tekenfilms? Welke loopbaan je ook kiest, als elektrotechnicus vind je je eigen toekomst uit. Qua beroepsperspectieven is dit een van de beste opleidingen die je kunt kiezen.

ONDERZOEK, ONTWERPEN EN MANAGEMENT

Tijdens deze bacheloropleiding ontwikkel je je onderzoeks-, ontwerp- en managementvaardigheden en ontdek je waar jouw kracht ligt:

  • Als onderzoeker aan een universiteit of instituut verleg je misschien wel de grenzen van je vakgebied door een manier te vinden om elektronica te ontwikkelen met behulp van nanotechnologie.
  • Als ontwerper kun je een slimme pil ontwikkelen met verschillende laboratoriumfuncties in één chip die door het hele lichaam reist om belangrijke metingen te doen (zoals bloedwaarden). Dit zou een kleine, ongevaarlijke pil moeten zijn die signalen kan uitzenden. Zo’n pil kan ertoe bijdragen dat patiënten de beste behandeling tegen kanker krijgen; doordat er kostbare tijd wordt bespaard is er minder kans dat de verkeerde behandeling wordt gekozen.
  • Als manager kun je een team van ingenieurs gaan aansturen die werken aan de nieuwste sensoren en software voor het vastleggen van bewegingen. Je team registreert en analyseert de bewegingen van skiërs en onbemande vliegtuigen en zet deze om in 3D-animaties voor gebruik in de filmindustrie.

ERVARINGEN

Lees de ervaringen van alumni die nu met hun masteropleiding bezig zijn of een eigen bedrijf zijn begonnen.

Chat offline (info)