Luuk Spreeuwers

Studiekeuze gemaakt?

Een wereldrecord in 3D gezichtsherkenning                                                    

Luuk Spreeuwers, Universitair Docent Electrical Engineering

Luuk Spreeuwers is universitair docent bij de afdeling Electrical Engineering. Hij doet onderzoek naar biometrie, dat is het herkennen van mensen op basis van metingen aan het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn gezichtsherkenning, vingerafdrukherkenning en irisherkenning die ook steeds meer in allerlei apparaten in het dagelijks leven te vinden zijn, zoals laptops en mobiele telefoons. Er zijn ook heel serieuze toepassingen zoals de automatische paspoortcontrole op Schiphol en bewijsmateriaal voor forensisch onderzoek. Bij beide is Luuk betrokken en werkt daarbij samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, beveiliging van Schiphol, politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Zijn grootste wapenfeit wat betreft zijn onderzoek is in de 3D gezichtsherkenning waar Luuk een wereldrecord heeft neergezet dat nog steeds staat: beter dan 99% correcte herkenning op een speciale 3D gezichtsherkenningsbenchmark. In tegenstelling tot gewone gezichtsherkenning wordt bij 3D herkenning niet gebruik gemaakt van gewone beelden, maar van 3D metingen van het oppervlak van het gezicht dat met speciale camera's wordt opgenomen, die een beetje te vergelijken zijn met een kinect: een consumenten 3D camera voor spelcomputers. Het voordeel is dat deze herkenning niet eenvoudig met een foto voor de gek kan worden gehouden.

Luuk geeft het mastervak "Advanced Computer Vision and Pattern Recognition", dat heel erg projectgestuurd is: de studenten maken groepjes en kiezen een project en moeten dan zelf een systeem bouwen voor een bepaalde toepassing en aldoende leren ze zo over methoden voor computer vision en patroonherkenning. Voorbeelden van projecten zijn het schatten van de leeftijd op basis van gezichtskenmerken of het volgen van voetbalspelers in een video van een wedstrijd. De projecten worden altijd gekozen in lijn met het onderzoek van de vakgroep en zijn dus echte, actuele onderzoeksprojecten. Het gebeurt dan ook met enige regelmaat dat uit een dergelijk studentenonderzoek een echte publicatie volgt op bijvoorbeeld een conferentie. De studenten mogen dan ook zelf hun werk gaan presenteren wat een geweldige beloning voor hun werk is.

Luuk Spreeuwers geeft ook een module in het eerste jaar van Electrotechniek over Circuit Analysis. Ook daar speelt het project al een belangrijke rol en is heel actueel, want er wordt een omvormer voor zonne-energie ontworpen en gebouwd die gelijkspanning naar wisselspanning om moet zetten en die ook nog precies moet aanpassen aan de netspanning. De projecten werken vaak enorm motiverend en het feit dat het niet alleen maar oefeningen zijn, maar echt onderzoek stimuleert dat nog meer.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies