Anands ervaring

Studiekeuze gemaakt?

bachelorstudent anand nateshan, afkomstig uit india, heeft al in meer dan acht landen gewoond. zijn passie voor technologie was voor hem reden om electrical engineering gaan te studenren aan de universiteit twente. hij vertelt over zijn eerste jaar, uitdagende vakken en het plezier van eigen projecten bouwen.

BIJ ELECTRICAL ENGINEERING LEER JE PROBLEMEN OPLOSSEN

Mijn eerste jaar Electrical Engineering aan de UT was echt het interessantste studiejaar dat ik ooit heb gehad. Ik heb heel veel geleerd over onderwerpen die mij fascineren en heb toepassingen ontdekt van de theorie die we hebben geleerd. Bij het eindproduct van elke module lag de nadruk op nieuwe concepten en de toepasbaarheid daarvan voor praktische oplossingen. Dankzij de nadruk op practica kunnen jonge technologiefanaten zich aan de UT ontwikkelen tot hooggekwalificeerde technici die de uitdagingen van vandaag aankunnen. Daarnaast krijg je dankzij lunchlezingen inzicht in de manier waarop internationale bedrijven dezelfde basiskennis die wij tijdens het eerste jaar opdoen gebruiken om complexe praktische problemen op te lossen. Zo kwam ASML een keer nieuwe methodes presenteren die daar worden gebruikt om halfgeleiderchips te maken en te laten zien hoe die nieuwe technieken zorgen voor betere producten die we dagelijks gebruiken. Al met al heeft mijn eerste jaar Electrical Engineering mij zicht gegeven op de problemen die je kunt oplossen als je voldoende kennis hebt van elektrotechniek.

Anand Nateshan

Ik heb heel veel geleerd over onderwerpen die mij fascineren en heb toepassingen ontdekt van de theorie die we hebben geleerd.

Anand Nateshan

DE UITDAGINGEN VAN ELECTRICAL ENGINEERING

Het meest interessante aan Electrical Engineering zijn absoluut de eindprojecten ter afsluiting van elke module. De practica bouwen toe naar het eindproject en zijn – net als de projecten zelf – heel erg leuk maar ook uitdagend. Zo was bijvoorbeeld het eindproject van de vierde module het bouwen van een antenne die uitzendt met een frequentie van 433 MHz. Als groep hebben we besloten om een drie meter brede schotelantenne te bouwen van met laser uitgesneden hout. Hoewel we het doel van uitzenden bij 433 MHz ook met een veel eenvoudiger ontwerp hadden kunnen bereiken, was het ontwikkelen van de technologie voor de schotel zowel uitdagend als interessant. Ons harde werk is beloond met een 9 voor ons eindproject. Het meest uitdagende aspect van Electrical Engineering is de hoge werkdruk en het verdelen van je tijd tussen de technische en de wiskundige onderdelen van de opleiding. Het was lastig om aan beide onderdelen voldoende tijd te besteden, maar toen dat eenmaal goed ging was het relatief makkelijk om het eerste jaar succesvol af te sluiten.
Doordat ik mijn tijd goed leerde te verdelen, had ik naast de studie genoeg tijd om te sporten. Ik loop graag lange afstanden en speel ultimate frisbee. Ik heb onlangs de halve marathon van Enschede gelopen, naast een groot aantal andere loopwedstrijden in heel Nederland. Ik ben lid van de Disc Devils uit Enschede en wij hebben in Münster en Amsterdam gespeeld tegen andere ultimate frisbee-teams uit de regio. 

DE SFEER BIJ ELECTRICAL ENGINEERING VOLGENS EEN BUITENLANDSE STUDENT

Als buitenlandse student die in ruim acht landen heeft gewoond en gestudeerd wilde ik graag in Nederland studeren, omdat je daar technisch-wetenschappelijke opleidingen van wereldklasse kunt volgen. De Universiteit Twente is een instelling voor hoger technisch onderwijs met een sterk geïntegreerde campus en faciliteiten die voor alle studenten goed toegankelijk zijn. Hier aan de UT zijn hoogleraren en docenten zeer betrokken bij de voortgang van studenten. Ik heb meerdere keren een hoogleraar gemaild over opdrachten die ik lastig vond en heb toen altijd veel hulp gekregen, waardoor ik het probleem uiteindelijk begreep en ervan kon leren.

Anand Nateshan

Ik heb altijd veel hulp gekregen, waardoor ik het probleem uiteindelijk begreep en ervan kon leren.

Anand Nateshan

Daarnaast wordt feedback door studenten zeer op prijs gesteld. Elk jaar wordt de opleiding verbeterd op basis van evaluaties van studenten. Zo heeft aan het einde van het academisch jaar 2017-2018 de opleidingsdirecteur van Electrical Engineering, dr. Anne-Johan Annema, een aantal studenten – waaronder mij – uitgenodigd voor een lunch, om te bespreken hoe het eerste jaar van Electrical Engineering zou kunnen worden verbeterd. Tijdens dat gesprek kwamen verschillende aspecten van de opleiding aan bod die hij wil veranderen, zodat de volgende lichting studenten een nog betere ervaring heeft in het eerste jaar.

REDENEN OM VOOR DE UNIVERSITEIT TWENTE TE KIEZEN

Persoonlijk heb ik voor de Universiteit Twente gekozen in plaats van een instelling voor hoger onderwijs in de VS of Canada omdat dit een opleiding van drie jaar is waarbij de nadruk sterk ligt op elektrotechniek. Omdat ik twaalf jaar in Amerika op school heb gezeten, wilde ik alleen vakken volgen die ik interessant vond, en geen verplichte vakken zoals Engels of economie. Aan de Universiteit Twente mag je je vrije ruimte ook invullen met vakken die geen verband houden met Electrical Engineering, maar dit is niet verplicht. Dat maakte het voor mij een stuk aantrekkelijker. Uiteindelijk heb ik voor de Universiteit Twente gekozen vanwege de perfecte balans tussen traditioneel en modern die je daar vindt. Wiskunde is daar een perfect voorbeeld van: na elk wiskundecollege krijgen de studenten praktische problemen om op te lossen, zodat zij hun inzicht kunnen verdiepen. Die problemen staan op een website genaamd MyLabsPlus én in het studieboek. MyLabsPlus bevat uitstekende stap-voor-stapoplossingen voor alle problemen en er wordt goed uitgelegd hoe je verschillende soorten problemen oplost. Door dat niet verplicht te maken, laat de UT de keuze aan de studenten zelf, maar als die bereid zijn om hun best te doen is er steun en hulp te over.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies