Elektronica is ongemerkt overal om je heen aanwezig. In apparaten wordt de elektronica steeds kleiner, bevat meer sensoren (microfoon, camera en bewegingssensor), actuatoren (antennes, luidsprekers, beeldschermen, projectoren en pompjes) en wordt steeds slimmer. De ‘slimme trucjes’ gebeuren binnen in een chip, waarin van alles wordt geregeld door miljarden elektronische componentjes. 

Stel dat er een chip onder je huid zit en je in een ‘slim’ huis woont. De chip praat met het huis om zo dingen automatisch voor je te regelen. Je staat ’s morgens op, de slaapkamerdeur wordt voor je geopend en automatisch worden broodjes in het broodrooster aangezet. Jouw favoriete muziek in de douche gaat aan, zodra je de deur opent. De open haard gaat lekker aan, omdat weersensoren hebben gemeten dat het buiten sneeuwt. Automatisch bestelde boodschappen staan voor de deur, omdat de koelkast zelf producten bestelt die op zijn. Dit zijn slechts een paar ideeën van slimme systemen in jouw eigen huis, maar zo zijn er superveel mogelijkheden met chips, sensoren en actuatoren om je heen.

Bedenk een leuke toepassing  met 4, 5 OF 6 VWO

Je rijdt op een scooter (of fiets) op een drukke weg, waarbij je goed op het verkeer moet letten. Krijg je net een belangrijk berichtje binnen op je smartphone, dat je echt moet lezen … je kunt niet stoppen aan de kant van de weg, maar het is ook niet verstandig om op je smartphone kijken. Bedenk een toepassing, waarbij je gebruik maakt van een of meerdere chips, sensoren of actuatoren, waardoor je toch op een veilige manier erachter komt wat er in het berichtje staat.

Prijs

De opleiding Electrical Engineering, waar ze natuurlijk alles weten van elektronische systemen, gaat de inzendingen beoordelen op innovatie en haalbaarheid. Bedenkt jouw klas de beste toepassing? Dan komt Bram Nauta, hoogleraar aan de Universiteit Twente op het gebied van chips (elektronische wel te verstaan ;-)), jouw klas 100 zakken “eetbare” chips overhandigen. Ook vertelt hij jullie in een super interessant gastcollege waar het met de elektronica in de toekomst naar toe gaat!

voorwaarden

  • Inzending VOOR 31 MAART 2015 (max. 1 A4) via onderstaand formulier;
  • 4/5/6 VWO kan meedoen.
  • Als winnaar ga je akkoord met het meewerken aan een nieuwsbericht.
  • Het ingezonden materiaal kan worden gebruikt voor communicatiedoeleinden van de Universiteit Twente.
  • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Winnaars krijgen automatisch bericht.

Meer informatie

Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met Sandra Lentfert van de opleiding Electrical Engineering via s.lentfert@utwente.nl.

Deelnameformulier

Chat offline (info)