Communication Science

Waarom Communication Science

aan de Universiteit Twente?

De Universiteit Twente staat vooral bekend om haar hightech opleidingen. Maar wist je dat de UT ook sociaalwetenschappelijke opleidingen zoals Communication Science aanbiedt? Dit vinden wij heel normaal. Studeren in een hightech omgeving geeft jouw een voorsprong. Technologie speelt een grote rol in ons dagelijks leven en heeft ingrijpende gevolgen voor de manier waarom mensen met elkaar communiceren. 

DIT ZIJN WIJ! 

DE 6 KWALITEITEN van COMMUNICATION SCIENCE 

Wij geloven in techniek

Aan de University of Twente, een van ’s werelds vooraanstaande technische research-universiteiten, word je getuige én onderdeel van innovaties op het gebied van communicatie, media en techniek. Je raakt vertrouwd met de communicatietheorie, maar ook met het gebruiken van technische tools die je nodig hebt om Big Data te verwerken en te analyseren, communicatieoplossingen te ontwerpen, communicatietechnologieën te verbinden, communicatiemiddelen te creëren  en de mensen om je heen effectief te helpen communiceren in een complexe, getechnologiseerde wereld. Denk aan Google Analytics, PechaKucha, het Internet der Dingen, technische communicatie en veel meer. Omgekeerd zullen de ‘techneuten’ en ingenieurs aan onze universiteit versteld staan van jou, omdat je niet alleen hun taal verstaat, maar ook in staat bent die handig en creatief te vertalen naar de buitenwereld – en zo ‘high tech’ en ‘human touch’ op verrassende manieren bij elkaar te brengen. 

Wij geloven in organisaties & onderkennen de veranderingen waar zij vandaag de dag voor staan

Ooit hielden communicatiedeskundigen zich bezig met ‘praatjes en plaatjes’ terwijl de rest ‘het echte werk’ deed. Tegenwoordig draait alles om communicatie. Van het kleinste detail tot de meest doordachte strategie. Van de tweets van de receptioniste en de Facebook-pagina’s van werknemers tot het bedrijfslogo of de foto’s van de directeur op een feestje.  In Twente rusten wij jou toe om te doorzien, verbinden, ontwerpen en beïnvloeden. We leiden je op tot een bruggenbouwer, een schepper van mogelijkheden, een versneller – kortom, tot het type communicatie-expert dat bedrijven vandaag de dag keihard nodig hebben. 

Wij geloven in internationalisering

Internationalisering is een van de speerpunten van de University of Twente. Voor ons gaat dat veel verder dan het aanbieden van Engelstalige opleidingen. Het betekent dat we een toenemend percentage buitenlandse studenten verwelkomen en onze studenten mooie kansen bieden om in het buitenland te studeren of stage te lopen. Het betekent grenzen verleggen, culturele verschillen overbruggen, werelden met elkaar verbinden. Het betekent dat we je klaarstomen om als wereldburger en wereldcommunicator je plek in te nemen – en anderen te helpen om met vertrouwen hún plek in te nemen in de connectieve ‘global village’ die onze wereld geworden is. 

Wij geloven in ondernemerschap

Wist je dat de University of Twente al meerdere keren verkozen is tot de Meest Ondernemende Universiteit van Nederland? Dat we bijvoorbeeld 900 succesvolle startende ondernemingen op onze naam hebben? En wist je dat tegenwoordig meer communicatiewetenschappers dan ooit eigen baas zijn of een eigen bedrijf runnen? Tel die feiten bij elkaar op en je snapt wel dat de UT bij uitstek de plek is om jezelf voor te bereiden op een carrière als communicatieondernemer. 

Wij geloven in de handen uit de mouwen steken

Meer dan andere universiteiten verbinden wij in al onze opleidingen theorie en praktijk. Naarmate je kennis groeit, dagen wij je meer uit om die te gaan toepassen in projecten en praktijkopdrachten. Je zult teams vormen met medestudenten en samen oplossingen ontwerpen voor concrete problemen die externe bedrijven bij ons neerleggen. Dankzij ons ongeëvenaarde netwerk in het bedrijfsleven halen we je voortdurend uit de collegezaal en de bibliotheek om je los te laten in de echte wereld. We krijgen je ook behoorlijk aan het zweten – want in de wereld van vandaag is effectief communiceren niet alleen leuk, maar ook pittiger dan ooit.

Wij geloven in jou

Succesvolle communicatie anno nu gaat verder dan goed schrijverschap, welbespraaktheid of sterke ‘soft skills’. Die heb je zeker nodig, evenals een degelijke basis in ‘analytics’ en een (bescheiden) dosis technisch vernuft. Maar boven alles draait communicatie om jou. Om datgene waarvoor jij staat. De mate waarin jij anderen kunt raken. Daarom besteden wij in onze bacheloropleiding Communication Science – geheel uniek – aandacht aan wie je bent als mens. We dagen je uit. We spiegelen met je. We moedigen je aan je sterkten en zwakten onder ogen te zien, ermee aan de slag te gaan. Want aan de University of Twente geloven we niet zozeer in de communicatiewetenschap op zichzelf: wij geloven in jou.

BEN JIJ DIT? 

DE 7 EIGENSCHAPPEN VAN DE COMMUNICATION SCIENCE STUDENT 

  1. Je bent slim en nieuwsgierig en wilt doorgronden hoe allerlei zaken in elkaar steken;
  2. Feiten, cijfers en trends spreken je aan; van ideeën, inzichten en vernieuwingen veer je op;
  3. Je bent opmerkzaam en sensitief en neemt vaak signalen waar die anderen ontgaan;
  4. Je bent niet per se een activist of allesweter, maar wel degelijk een bezield en betrokken bij de wereld om je heen;
  5. Je bent geïnteresseerd in mensen, organisaties en (internationale) culturen, maar evenzeer in (sociale) media, technologie en ‘analytics’;
  6. Je beweegt je met gemak in en tussen uiteenlopende werelden en het geeft je voldoening om die werelden te verbinden en te beïnvloeden;
  7. Je ziet jezelf niet direct als een toekomstig ‘CEO’, maar je zou het bepaald niet onaardig doen als ‘CEO-fluisteraar’.
Chat offline (info)