Civil Engineering

Stappenplan studiekeuze

Een studiekeuze maken is een belangrijke beslissing in je leven. Oriënteer je daarom goed, en verdiep je daarna in de opleidingen waarin je interesse hebt. Dit stappenplan helpt je om een studie te vinden die goed bij je past. Op die manier hoef jij later hopelijk niet aan je studiekeuze te twijfelen en zit je bij de opleiding van je keuze ook echt op de goede plek. Denk niet te snel dat je het wel weet. Neem de tijd om te ontdekken of de opleiding en de universiteit goed bij jou passen.

Het stappenplan

Stap 1: Ontdek je talent

Verzamel informatie over jezelf. Waar word je enthousiast van? Wat vind je leuk? Wat kun je goed? Waar heb je talent voor? Bedenk goed wat je moet doen om zo veel mogelijk te weten te komen.

 • Zet op papier waar je interesses liggen en wat je talenten zijn.
 • Doe een studiekeuzetest, bijvoorbeeld studiekeuze123.
 • Praat met je decaan op school.
 • Vraag je decaan om een scholenvoorlichting van de Universiteit Twente. Studenten van de Universiteit Twente komen dan langs om te vertellen over de verschillende opleidingen en mogelijkheden, en hoe het is om te studeren aan de Universiteit Twente.
 • Pre-U biedt allerlei oriënterende studiekeuzeactiviteiten om erachter te komen wat je interesses zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een masterclass volgen waarin je je verdiept in een bepaald thema. Of bieden we je hulp bij het maken van je profielkeuzewerkstuk

Ga naar stap 2 van het studiekeuzeproces: oriënteer je op jouw ideale opleiding en universiteit.

Stap 2 : Oriënteer je op jouw ideale opleiding en universiteit

Wat is de ideale opleiding voor jou? Wat vind jij belangrijk aan een opleiding? En welke universiteit past goed bij jou? Zet dit voor jezelf op een rijtje. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de inhoud van de opleiding, de manier van lesgeven en beroepsperspectieven. Maar ook aan de sfeer binnen de opleiding en de universiteit. Oriënteren doet iedereen op zijn eigen manier. Weet jij eigenlijk al wat voor opleiding jij wilt volgen, alleen nog niet waar je dat wilt en aan welke universiteit? Bezoek dan een van onze open dagen. Wil je nog een extra uitdaging? Kijk dan ook eens naar onze excellentieprogramma's. Lees hieronder tips die je helpen bij je oriëntatie.

HBO of Universiteit?

Je kunt een bacheloropleiding volgen in het hbo of aan de universiteit. Wat zijn de verschillen tussen deze opleidingen? Een hbo-opleiding is een toegepaste, beroepsgerichte opleiding die vier jaar duurt. De opleiding leidt op tot ‘Bachelor of Professional studies’. In beginsel doe je geen fundamenteel onderzoek, want dat is voorbehouden aan universitaire opleidingen. Niet dat je op de universiteit per se onderzoeker wordt, want ook met een wetenschappelijke opleiding kun je ontwerper, organisator of ondernemer worden. Maar op een universiteit horen academische kennis en onderzoeksvaardigheden altijd tot de basis. En vaak word je er ook opgeleid door onderzoekers. Academische bacheloropleidingen duren drie jaar en leiden op tot ‘Bachelors of Science’. De meeste studenten die een bachelorstudie aan de universiteit volgen, kiezen ervoor om zich daarna nog een of twee jaar verder te bekwamen. Je wordt dan ‘Master of Science’. De bachelor-masterstructuur is in heel Europa gebruikelijk.

VERZAMEL INFORMATIE OVER DE OPLEIDINGEN

 • Bekijk opleidingswebsites van hogescholen en universiteiten. 
 • Bekijk opleidingswebsites van de Universiteit Twente
 • Vraag de brochure met alle bacheloropleidingen van de Universiteit Twente aan.

STEL VRAGEN EN KOM LANGS

 • Chat, bel of kom langs bij ons Study Information Centre
 • Bezoek een van onze open dagen om alles over de opleiding van je keuze te weten te komen. Je krijg dan antwoord op vragen als: hoe zit het studieprogramma in elkaar? Welke afstudeerrichtingen zijn er? Voor welke functies word je opgeleid? Wat zijn je mogelijkheden op de arbeidsmarkt? Daarnaast kun je de sfeer proeven op de Universiteit Twente en bij de opleidingen, waardoor je een beter beeld krijgt.
 • Speciaal voor meiden in 4 en 5 VWO organiseren we de High Tech High Tea. Om jou te laten kennismaken met de breedte en de mogelijkheden op het gebied van 'bèta' en techniek, en hoe andere meiden tot die keuze gekomen zijn.

Ga naar stap 3 van het studiekeuzeproces: Kijk en vergelijk.

Stap 3: Kijk en vergelijk

Heb je opleidingen gevonden die bij jouw interesse en capaciteiten passen? Vergelijk ze dan. Dat doe je door je erin te verdiepen. En door te kijken bij welke universiteit je je echt thuis voelt. Hoe doe je dat?

 • Bezoek onze open dagen en spreek met studenten en docenten. Bij de open dagen kom je nog veel meer te weten over de opleidingen die je wel wat lijken.
 • Doe een meeloopdag. Met een meeloopdag ervaar je zelf hoe het is om de opleiding van jouw keuze te studeren. Dat doe je door een dagje met een student op pad te gaan.
 • Kom proefstuderen aan de University of Twente en volg masterclasses bij Pre-U.
 • Wil je een extra uitdaging, zowel voor of tijdens je studie? Kijk dan eens bij het Pre-U Honoursprogramma of de andere excellentieprogramma's van de UT.

Heb je nog vragen? Stel ze dan vooral! Chat, bel of kom langs bij ons Study Information Centre. De studieadviseurs van de opleidingen helpen je graag.

Ga naar stap 4 van het studiekeuzeproces: neem je beslissing.

Stap 4: Neem je beslissing

Heb je de vorige drie stappen doorlopen en voldoende informatie gekregen? Bepaal dan welke opleiding het best bij je past. Ga daarbij vooral af op je eigen gevoel, het is tenslotte ook jouw keuze.

Voordat je je voor 1 mei aanmeldt voor een opleiding, moet je jezelf eerst een aantal vragen stellen:

 • Heb ik me voldoende goed voorbereid?
 • Is er een loting voor mijn opleiding?
 • Is er een decentrale selectie?
 • Heb ik het juiste profiel?

Heb je het antwoord op deze vragen? Schrijf je dan vóór 1 mei in via Studielink. Het is belangrijk om je op tijd aan te melden. Niet alleen omdat de Universiteit Twente je aanmelding dan tijdig kan verwerken, maar ook omdat je mee kunt doen aan de laatste studiekeuzeactiviteiten. Zo kun je je ervan verzekeren dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Ga naar stap 5 van het studiekeuzeproces: de uiteindelijke match.

Stap 5: De uiteindelijke match

Heb je je voor 1 mei via Studielink ingeschreven voor een opleiding aan de Universiteit Twente? Dan krijg je een uitnodiging om mee te doen aan bepaalde studiekeuzeactiviteiten. Zie het als een finale studiekeuzecheck. Voor sommige opleidingen is dit verplicht. De opleidingen Technische Geneeskunde en Technology and Liberal Arts & Sciences (ATLAS) van University College Twente (Engels) kennen geen studiekeuzecheck, maar hebben een andere procedure. Kijk op de pagina Studiekeuzecheck voor meer informatie en check de site van een opleiding voor specifieke studiekeuzeactiviteiten van die opleiding.

Chat offline (info)