Student Bas

Studiekeuze gemaakt?

WIE BEN JE, WAAR KOM JE VANDAAN?  

Mijn naam is Bas en ik ben student Civil Engineering. Na mijn keuze voor University of Twente ben ik verhuisd naar wat voor mij een heel nieuw stuk Nederland was, Twente. Samen met vier huisgenoten woon ik op kamers in Enschede, zo’n 10 minuten fietsen van de universiteit. Tot mijn 18e woonde ik beneden de grote rivieren in een lager stukje Nederland. Het accent ben ik al snel kwijt geraakt en wanneer FC Twente scoort kan ik dat zelfs al wel waarderen.  

WANNEER WIST JE DAT JE CIVIL ENGINEERING WILDE GAAN STUDEREN?  

In de zomer bewaak ik het 21 kilometer lange strand tussen de Brouwersdam en de Oosterscheldekering. Dat zijn twee Nederlandse civiele pronkstukken, met daartussen in nog veel meer civiele zaken: de zeebodem, het strand, de duinen en natuurlijk de zee zelf. Op dat moment, toen ik nog in 4 vwo zat, ontdekte ik dat civiele techniek mijn interesse heeft. Op basis van mijn interesse voor civiele projecten heb ik mijn studiekeuze gemaakt. Daarnaast spraken in de bovenbouw van de middelbare school de technische vakken, zoals wiskunde en natuurkunde, mij aan. Zelfs wanneer ik erover struikelde, dan konden deze vakken mij toch nog steeds uitdagen. Voor een technische studie  komt dit goed van pas. Toch wou ik liever een nog kleurrijker curriculum, dat heeft mijn keuze voor de University of Twente beïnvloed: naast de meer technische vakken zoals mechanica en wiskunde krijg ik ook vakken zoals recht, management en bouwprocessen.  

HOE HEB JE JE VOORBEREID OP DIE KEUZE?  

Mijn studiekeuzeproces is begonnen bij de profielkeuze. Ik heb toen een Natuur&Techniek-profiel gekozen. Onbewust heb ik mezelf toen dus al een bepaalde technische richting ingeduwd. In het vijfde jaar van het vwo ben ik voor het eerst open dagen gaan bezoeken, daarmee heb ik van verschillende technische universiteiten een beeld kunnen vormen. Wat mij direct opviel is dat iedere universiteit een eigen karakter heeft. Om die reden kan ik iedereen aanraden meerdere universiteiten te bekijken, los van de studie die je uiteindelijk kiest. Het karakter van University of Twente sprak mij erg aan. Tijdens de open dagen kon ik veel vragen stellen aan studenten, maar ook de docenten gingen actief het gesprek met mij aan. Vervolgens heb ik mij ingeschreven voor een meeloopdag. Ook deze dag bleek het karakter van de universiteit nog eens te benadrukken. Daar ik op een andere universiteit met een groep van 10 scholieren mee liep, kreeg ik in Twente een persoonlijk mailtje van een student die bereid was mij een dag mee te nemen wanneer het mij uit zou komen. Het beeld wat ik bij deze meeloopdag kreeg, is het beeld wat ik nu nog steeds heb als ik een dag college volg. Voor een ‘meeloper’ wordt er niets mooier voorgesteld en wordt er niets voor je verbloemd. Ik vind het leuk dat je mijn ervaringen leest, maar blijf niet hangen in de websites van de universiteiten. Juist op voorlichtingsdagen en zeker tijdens meeloopdagen, kun je echt proeven van de universiteit en de studies.  

WAAROM HEB JE VOOR TWENTE GEKOZEN?  

De sfeer in Twente, het karakter van de universiteit, het viel me direct op: een informele sfeer die kleinschaligheid uitstraalde. Dit uitte zich vooral in de afstand tussen docenten en studenten. Dit zie je terug in de communicatie over en weer tussen de studenten en de docent. Maar ook tussen de studenten onderling is de sfeer gemoedelijk en overal waar je komt ken je wel iemand. Voor mij had de campus ook iets speciaals en sfeervols. We grappen wel eens dat de campus op Center Parcs lijkt, maar eigenlijk is het meer een dorp vol studenten, dat is uniek in Nederland! Behalve studeren kan ik er ook sporten, een biertje drinken en een aantal vrienden wonen op de campus. Tijdens het studeren is de sfeer erg goed en veel docenten kennen de studenten bij naam. Het contact met de docenten ervaar ik als erg laagdrempelig en open.. Er wordt altijd tijd vrij gemaakt om je verder te helpen en met wat geluk krijg je eerst nog een kop koffie. Dat geeft een warm gevoel, figuurlijk maar met koffie in je handen natuurlijk ook letterlijk.  

WELKE ONDERWERPEN, VAKKEN, PROJECTEN SPREKEN JE HET MEESTE AAN?  

De studie bevalt mij uitstekend en de onderwerpen spreken me aan. Het is technisch, maar doordat er in Twente vanuit een breder perspectief naar civiele techniek gekeken wordt soms ook minder technisch. Dit maakt voor mij de studie breed en uitdagend. Wat mij ook aanspreekt zijn de vele projecten die de studie actueel maken. In het eerste jaar bijvoorbeeld heb ik een computersimulatie van het verkeer in Enschede gemaakt voor een project over sluipverkeer. Om de data voor dit model te verkrijgen moesten we auto’s tellen, onder andere in de straat waar ik woon. Behalve actueel, kwam het project op deze manier ook heel dichtbij, dat maakt een project nog net iets interessanter.  

WELK ADVIES ZOU JE AANKOMENDE STUDENTEN MEE WILLEN GEVEN ALS HET GAAT OM STUDIEKEUZE?  

In mijn ogen is het voornaamste dat je gaat doen wat je zelf leuk vind en gaat studeren wat je interessant lijkt. Laat je vooral ook niet te veel (af)leiden door carrièreperspectief. Vragen zoals ‘wat kun je met die studie’ vind ik echt taboe. Bovendien geven bedrijven nog steeds aan dat er een tekort is aan technisch hoogopgeleiden, met een technische studie zit je dus wel goed. Wat ik ook zeker wil meegeven is datgene te doen waar jij je fijn bij voelt. Als je gaat studeren dan stopt het niet om 17:30 uur op de universiteit. Sporten, studeren, iets voor jezelf doen of bankhangen met je huisgenoten en een biertje, kies vooral dat waar jij zelf gelukkig van wordt. Ga je op kamers, zoek dan een studentenhuis dat bij je past. ‘s Avonds een pizza in de oven schuiven of samen met huisgenoten eten en uitgebreid natafelen, het is er allemaal. Afstand hoeft zeker geen belemmering te zijn, het is een kwestie van durven. Durven ergens voor te gaan en durven dingen op te geven. Na de introductieweek en het eerste weekje studie ben je het studentenleven al volledig ingerold. Nadelen? Jazeker, de eerste keer dat je ouders je studentenhuis te zien krijgen!

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies