Ervaringen

docentervaring

Pascal Jonkheijm

Hoi, mijn naam is Pascal Jonkheijm en ik ben docent en onderzoeker bij de vakgroep Molecular Nanofabrication aan de Universiteit Twente. Sinds 2008 ben ik verbonden aan deze universiteit.

Ik ben afgestudeerd en gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarna heb ik twee jaar specialistisch onderzoek gedaan in Duitsland op het gebied van chemische biologie. Ik was nieuwsgierig hoe nanochemie mijn onderzoeksterrein verder zou kunnen helpen. Het MESA+-instituut is internationaal toonaangevend op het gebied van nanochemie en nanotechnologie en daarom heb ik de kans gegrepen om in Twente onderzoek te doen.

Mijn onderzoek probeert je moleculair leven te verbeteren. Ik noem mijn onderzoek ook wel ‘biogeïnspireerde moleculaire engineering’. We proberen bioactieve en dynamische systemen te creëren, omdat zulke systemen eigenschappen hebben die cruciaal zijn om cellulaire processen met grote nauwkeurigheid te volgen en te beïnvloeden. Zulke systemen hebben nu verschillende medische toepassingen, zoals coatings van implantaten.

Ik geef in het eerste jaar het vak Grondslagen van de chemie. Dit vak geeft studenten inzicht in waarom moleculen reactief zijn en welke vorm ze hebben. Het is van belang om dit goed te begrijpen en uit te kunnen leggen, om nieuwe organische materialen en moleculen te kunnen ontwerpen voor allerlei toepassingen.

Ik vind het leuk om nieuwe en onbekende materie uit te leggen aan studenten en hen hiermee op gang te helpen. En als ik een eerste blik van begrip bij mijn studenten zie, ben ik tevreden.

Chat offline (info)