Alumnuservaring

Studiekeuze gemaakt?

Bitterballenles komt Veiligheidsadviseur Rick van pas

Projectcoördinator Rick Elbersen van advies- en ingenieursbureau Tauw denkt soms nog terug aan de les over bitterballen. ,,In Twente heb ik geleerd om probleemoplossend te denken.” 

Rick adviseert namens Tauw bedrijven in de chemische industrie (zoals Akzo, DSM en Shell) over externe veiligheid. Zijn klanten zijn wettelijk verplicht om risico’s van hun activiteiten (met gevaarlijke stoffen) in kaart te brengen. Tauw wordt vaak ingeschakeld om deze risico’s voor de directe omgeving te berekenen. ,,Ik merk dat bedrijven het prettig vinden dat ik een chemische achtergrond heb. Ik heb veel kennis van materiaalkunde en technische processen. Dat praat makkelijker dan met een bedrijfskundige, vinden ze.”

Op eigen benen

Rick koos in 2005 voor Chemische Technologie, omdat scheikunde op de middelbare school zijn favoriete vak was. Het lag voor de hand om in Eindhoven te studeren, vlakbij zijn ouderlijk huis in Deurne, maar juist afstand was een reden om naar Enschede te verhuizen. ,,Ik wilde graag op eigen benen staan en iets opbouwen. De campus speelde ook een rol. Ik zag daar tijdens de open dag allemaal mensen aan het sporten, dat voelde meteen goed.”

Een doordacht carrièreplan was er niet. Rick zou wel zien wat hij met CT ging doen. De opleiding beviel hem prima. ,,Ik kreeg vakken die ik niet had verwacht. Energie en entropie bijvoorbeeld, waarbij je leert om chemische reacties te voorspellen. En fysische transportverschijnselen, een nuttig vak waar ik ook in mijn huidige functie iets aan heb.”

Efficiënte zonnecellen

Na de bachelor volgde Rick de master Chemical Engineering, waarin materiaalkunde centraal stond. Na zijn studie zocht hij een volgende uitdaging en koos hij voor een vervolg in de wetenschap. Hij ging promotieonderzoek doen naar zonnecellen, die dankzij het modificeren van het oppervlak een hoger rendement zouden behalen. Zijn onderzoek wees uit dat het kon, maar dat deze oplossing voorlopig nog te duur zou zijn. ,,Dat duurde me te lang. Het werd me allemaal te fundamenteel. Ik wilde juist actuele problemen oplossen.”

Diepvries

Daarom stapte hij in het bedrijfsleven. Sinds 2016 werkt Rick bij Tauw, waar hij als projectcoördinator probleemoplossend te werk moet gaan. Hij kan daarbij terugvallen op de praktische opdrachten uit zijn studietijd. ,,Ik herinner me dat we ooit moesten uitrekenen wanneer een bitterbal uit de diepvries een kerntemperatuur van 60 graden zou bereiken in een pan met vet van 190 graden. Zo waren er meer leuke beeldende opdrachten. Ik heb in de opleiding geleerd om een probleem eerst helemaal te ontleden en de informatie te verzamelen die je nodig hebt voor een berekening. Dat heeft alles te maken met analytisch denken. Het is voor mij vanzelfsprekend geworden om op die manier te werken.”

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies