Alumnuservaring

Studiekeuze gemaakt?

Joris helpt nu productieprocessen bij ExxonMobil optimaliseren

Joris Betjes ontdekte in Twente zijn fascinatie voor de chemische industrie en stromingsleer. Nu is hij process engineer bij ExxonMobil en doet hij de technische support voor zeven fabrieken van de raffinaderij in Rotterdam.

De zoektocht naar een interessante technische bacheloropleiding bracht Joris in 2007 bij de Universiteit Twente. De sfeer bij Chemical Engineering tijdens de meeloopdag sprak hem meteen aan. ,,Een brede veelzijdige opleiding, waar zowel de materiaalkundige als de procestechnologische kant aan bod komt. Een studie met een goede balans tussen theoretische kennis van onder andere thermodynamica en het in de praktijk brengen van die kennis, bijvoorbeeld in practica en projecten.”

Warm bad

De Twentse campus was een extra trekker. ,,Ik kom uit een dorp bij Alkmaar en wilde graag op kamers. In Twente bleken veel mensen uit verschillende windrichtingen te zitten. De voorzieningen zijn daar van oudsher op ingericht.” Joris besloot in eerste instantie op de campus te wonen, dichtbij de universiteitsgebouwen en alle faciliteiten voor sport en cultuur. ,,Het studentenhuis met zestien studenten was een warm bad. Ik kon een mooi sociaal netwerk opbouwen.”

Stromingsleer

Om de balans tussen studie en allerlei extra-curriculaire activiteiten goed te houden, besloot Joris in het tweede jaar naar de binnenstad van Enschede te verhuizen. In een kleiner studentenhuis kon hij zich beter focussen op Chemical Engineering. Een goede keuze, vindt Joris nog altijd, want het studieprogramma is veeleisend. Vooral de stromingsleervakken waren pittig, al schrok hem dat niet af. ,,Ik vond het toen al interessant om meer te weten over het stromingsgedrag van vloeistoffen, zoals bij het vak fysische transportverschijnselen. Uiteindelijk viel het kwartje en haalde ik een 9. Ik wist dat ik daarin verder wilde.”

Erasmus Mundus master

Joris ging zich na de bachelor verdiepen in de stromingsleer van complexe vloeistoffen en werd toegelaten tot het Europese masterprogramma van Erasmus Mundus. Na studieperiodes in België, Portugal en Slovenië haalde hij in 2014 zijn mastertitel. Joris kon meteen aan de slag bij ExxonMobil in Rotterdam, waar hij eerder had stagegelopen. Hij begon er als environmental engineer en is nu process engineer. Twee verschillende functies, maar dat is niet ongebruikelijk binnen het bedrijf. ,,Het job rotation programma is een soort levenslang traineeship. Het rouleren door de hele organisatie creëert empathie voor collega’s en zorgt ervoor dat je niet vastroest op één werkplek.”

Kilometers pijpleidingen

Joris valt in zijn functie graag terug op de kennis en vaardigheden (analytisch vermogen in combinatie met probleemoplossend denken) die hij opdeed in Twente. Hij is als process engineer het aanspreekpunt voor de technische support van zeven van de ruim 30 fabrieken op de Rotterdamse raffinaderij. Voor de optimalisatie van het productieproces moeten voortdurend inschattingen  en analyses worden gemaakt. Ook moet hij de operators in de fabrieken van adviezen voorzien op basis van de analyses. ,,Deze raffinaderij heeft duizenden kilometers aan pijpleidingen, vaak op hoge druk en temperatuur. Het betekent dat vaak berekeningen nodig zijn, bijvoorbeeld van de stroomsnelheid en drukvallen. Dat heeft alles te maken met de basisconcepten van de stromingsleer.”

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies