Alumnuservaring

Studiekeuze gemaakt?

Conceptueel ontwerpen is de basis voor researcher Michiel

Michiel Raaijmakers werkt als researcher bij AkzoNobel aan het verbeteren van chemisch-technologische processen. ,,Ik ben blij dat ik een brede opleiding heb gehad, zodat ik snel kan schakelen met collega-specialisten.”

Samenwerken in projectvakken

Eindhoven was dichterbij, maar toch koos Michiel in 2005 voor de Universiteit Twente. ,,Een goede sfeer en een leuke campus trokken me over de streep. Bovendien wilde ik graag naar een andere omgeving om nieuwe mensen te leren kennen.”

Scheikunde was zijn favoriete vak op de middelbare school, Chemische Technologie een logisch vervolg na het vwo-diploma. Vooral de procestechnologische kant van de opleiding sprak hem aan. ,,Ik vond tijden de studie vooral de projectvakken interessant. Wat doe je met je kennis, hoe vertaal je die naar iets op papier? Het was leuk om in werkgroepen daarmee bezig te zijn. Je werkt samen met anderen aan een probleem. Het is een goede zaak dat de UT op die voet verder is gegaan in het Twents Onderwijsmodel (TOM).”

Liever fundamenteel

Michiel vervolgde zijn opleiding met de mastertrack Chemical Engineering. Hij ontdekte dat onderzoek hem het beste lag, reden om in Twente het PhD-traject in te gaan. ,,Ik ben niet het type dat na de master als ingenieur in een plant problemen van de korte en middellange termijn op gaat lossen. Een alternatief zou zijn geweest om bij een ingenieursbureau te werken, maar aan de ontwerptafel zijn de conceptuele keuzes met betrekking tot type reactor- en scheidingstechnologie eigenlijk al gemaakt. Ik vind het interessanter om naar de fundamentele achtergrond te kijken, zodat er op de lange termijn grote technologische innovaties kunnen worden gerealiseerd. Waarom werkt het zoals het werkt, en hoe vertaalt zich dat naar de procesvoering?”

Van experiment naar ontwerp

Als PhD'er hield Michiel zich bezig met membraantechnologie voor het scheiden van gassen. Hij werkte binnen een groot Europese onderzoeksproject aan een membraan dat in staat is om bij hoge temperaturen gassen te scheiden. Het was de opstap naar zijn huidige baan als researcher bij AkzoNobel.

,,Ik onderzoek hoe we technologische processen verbeteren, bijvoorbeeld door efficiëntere stof- en warmteoverdracht. Ik doe dat samen met experts met verschillende achtergronden, zoals fluïdica en distillatie. We werken niet op basis van trial & error, maar willen eerst begrijpen hoe iets werkt. Dat betekent: data genereren in het lab, modelleren met de computer en het begrip hieruit vertalen naar een chemisch-technologisch ontwerp. Mijn functie heeft alles te maken met conceptueel ontwerpen. Ik ben blij dat ik dat in Twente heb geleerd.”

 

Benieuwd wat Michiel nu bij AkzoNobel doet? Bekijk deze video: https://youtu.be/rOvCjrRXqiw.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies