Alumnuservaring

Studiekeuze gemaakt?

Emiel Kappert gebruikt zijn ‘tweetaligheid’ bij BASF

Als membraantechnoloog moet hij verstand hebben van zowel materiaalkunde als procestechnologie. Beide vakgebieden vormden de basis van zijn bacheloropleiding Chemische Technologie (Chemical Engineering) in Twente.

Emiel heeft in het Duitse Ludwigshafen gemerkt hoe handig zijn ‘tweetaligheid’ is. En dan heeft hij het niet over zijn kennis van het Nederlands en het Duits. ,,Procestechnologie is in Duitsland vaak onderdeel van de opleiding werktuigbouwkunde. Dan wordt het lastig als je iets moet weten van chemische reacties. Het is belangrijk dat mensen, ook van verschillende vakgebieden, dezelfde taal spreken. Ik ben blij dat ik tweetalig ben opgevoed en de werelden van chemie én procestechnologie begrijp.”

Groepsgevoel

Juist de breedte van de opleiding was voor Emiel de reden om Chemical Engineering te gaan studeren, een opleiding waarin ook vakken als wiskunde ruimschoots aan bod komen. Een meeloopdag overtuigde hem in 2004 dat het in Twente moest gebeuren. ,,Een fantastische ervaring. De student met wie ik meeliep, introduceerde me bij zijn vrienden. Ik voelde me meteen thuis op een plek waar ik eigenlijk niemand kende. Ik denk dat het ook het verschil is met andere universiteiten. In Twente is er sprake van een zeer sterk groepsgevoel. Met elkaar heb je een leuke tijd.”

Studievereniging Alembic

Zijn lidmaatschap van studievereniging Alembic maakte die periode extra interessant. Emiel, die twee jaar lang voorzitter van de vereniging was, zou iedereen aanraden lid te worden. ,,Goed voor de binding tussen studenten”, vindt hij. ,,Het is niet alleen gezellig maar ook loopbaan oriënterend. Tijdens studiereizen binnen en buiten Europa maak je kennis met de chemische industrie en de mensen in een andere cultuur. Je leert veel mensen kennen, ook buiten de eigen universiteit. Toen ik hier bij BASF bij de koffieautomaat stond, kwam ik zomaar iemand tegen die ik nog van de studievereniging in Eindhoven kende. We hadden toen regelmatig contact met elkaar. De chemische wereld is al met al toch een kleine wereld.”

Membranen in de chemie

Emiel maakte na de bacheloropleiding de keuze voor materiaalkunde: hij volgde in Twente de master Materials Science. Daarna promoveerde hij aan de UT op zijn onderzoek naar de thermische behandeling van membranen. De baan bij BASF kwam in 2014 op zijn pad tijdens het PhD-traject. Emiel volgde voor zijn promotie een Winterschool in de sneeuw. Naast kritische discussies met vakgenoten was er voldoende ruimte voor skiën en informele contacten. Een van zijn collega’s bracht hem op het spoor van BASF.

In zijn hoedanigheid als membraantechnoloog heeft Emiel veel aan zijn kennis van procestechnologie. ,,Ik heb door Chemical Engineering zo’n brede basis dat ik verschillende kanten op kan. Maar wel een brede basis met diepgang. Ik houd me nu bezig bezig met scheidingsprocessen in de chemische industrie, waarin wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. Dat zijn andere uitdagingen dan bij membranen die worden gebruikt voor het scheiden van water. Het is daarbij heel handig dat ik veel weet van het toepassingsgebied chemie. Toepassing in de procestechnologie zit altijd in mijn achterhoofd.”

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies