Studieprogramma

Studiejaar 2

Module 5: Ontwikkelen van biologisch weefstel

Het kweken van nieuwe organen uit bestaande lichaamscellen klinkt misschien als toekomstmuziek. Toch kunnen onderzoekers al veel op dit gebied. In de vijfde module duik je het laboratorium in en manipuleer je cellen tot kraakbeen, bot en vet. Vervolgens verdiep je je in de verschillende analysetechnieken om zelf te controleren of het manipuleren inderdaad gelukt is. Daarnaast kijk je naar de ethische aspecten van het werken met gemodificeerde cellen.

Module 6: Transportfenomenen in biologische systemen

Deze zesde module is gericht op transportverschijnselen in het menselijk lichaam. Het menselijk lichaam is een complex systeem waarin het transport van massa, impuls en energie een belangrijke rol speelt. Denk aan het op peil houden van de lichaamstemperatuur door middel van de warmtehuishouding, zuurstofopname via de longen of aan de stofwisseling. Voor jou als biomedisch technoloog is het belangrijk dat je begrijpt hoe deze transportverschijnselen in het menselijk lichaam werken. In deze module krijg je meer inzicht in deze verschijnselen door je te verdiepen in de werking van een kunstnier. Voor het ontwerpen van een kunstmatig orgaan is het belangrijk dat je de werking hiervan kunt modelleren. Je gaat aan de slag met thermodynamica, het maken van wiskundige modellen en de beginselen van stromingsleer. Deze kennis pas je toe in het project waarbij je uiteindelijk een kunstmatig ontwerp van een kunstnier ontwikkelt.

Module 7: Imaging technologies – meten is missen

In deze zevende module verdiep je je verder in beeldvormende technieken zoals optica, ultrageluid (echo) en röntgenstraling. In het project verricht je metingen met deze technologieën. Je denkt na over de interpretatie van gemeten data en analyseert de nauwkeurigheid van je experiment. Wat zegt de meting? En wat doe je bijvoorbeeld als je meerdere keren meet en je krijgt steeds een ander resultaat? De theoretische achtergrond in deze module bestaat uit: systemen en signalen, fysische optica, ultrageluid, anatomie/fysiologie, computed tomography (CT) en foutenleer (statistiek).

Module 8: Brein in balans

De achtste module draait om het houden van evenwicht tijdens het staan. Bij bewegingen stuurt het centraal zenuwstelsel voortdurend aan. Bewegingen worden niet alleen vooraf gepland en aangestuurd, ook tijdens bewegingen worden stuursignalen aangepast om verstoringen te corrigeren. In het project bouw je samen met je projectgroep een wiskundig model waarmee je de menselijke balanshandhaving kunt verklaren. Hierbij neem je onderliggende mechanismen mee, zoals sensorische informatieverwerking, spieractivatie, en spier-skeletmechanica. Vervolgens testen jullie je model door het uitvoeren van een zelfontworpen experiment. Jullie schrijven een artikel over je bevindingen en presenteren dit aan elkaar op het slotsymposium.

Lees meer over het derde studiejaar van de opleiding Biomedische Technologie.

Chat offline (info)