Na de bachelor

De arbeidsmarkt

Wat ga je doen nadat je je masteropleiding hebt afgerond? De vraag naar technologische oplossingen in de gezondheidszorg groeit. Daardoor zal er in toenemende mate behoefte zijn aan de ingenieurs achter die oplossingen. Hierbij zijn jouw ideeën en inzichten absoluut nodig.

Twentse biomedisch technologen gaan aan de slag bij:

  • universiteiten (32%)
  • bedrijfsleven (33%)
  • ziekenhuizen (24%)

De overige 10% werkt bij revalidatiecentra, de overheid, ingenieursbureaus of in het onderwijs.

Wetenschap

Een groot deel van de afgestudeerde biomedisch technologen wordt wetenschappelijk onderzoeker, vaak als promovendus bij een universiteit of Universitair Medisch Centrum (UMC). Je werkt dan vier jaar aan je promotieonderzoek. Na succesvolle afronding is je officiële titel doctor (dr.). Ook bij onderzoeksinstituten en revalidatiecentra doen biomedisch technologen wetenschappelijk onderzoek.

Bedrijfsleven

Steeds meer afgestudeerde biomedisch technologen duiken het bedrijfsleven in. Ze worden productspecialist, system engineer of product developer en ontwikkelen nieuwe producten en diensten voor de medische markt. Of ze zijn als projectmanager verantwoordelijk voor de planning, uitvoering en afronding van projecten. Ook in het bedrijfsleven kun je aan de slag als onderzoeker, bijvoorbeeld bij Research & Development-afdelingen van grote bedrijven als Siemens Healthcare en Johnson & Johnson. Sommige biomedisch technologen werken als consultant; door hun achtergrond kunnen ze goed de link leggen tussen onderzoek en de markt en zorginstellingen hierin adviseren.

Ziekenhuizen

Biomedisch technologen die in het ziekenhuis aan de slag gaan, houden zich bezig met het gebruik, het onderhoud en de veiligheid van medische apparatuur in het ziekenhuis. Een vak apart hierbij is dat van Klinisch Fysicus. Klinisch fysici adviseren over de aanschaf van − dure en complexe − medische apparatuur en zijn verantwoordelijk voor veiligheidsmanagement, risicoanalyses en stralingshygiëne. Als klinisch fysicus kun je je specialiseren op het gebied van radiologie, audiologie/videologie, nucleaire geneeskunde of radiotherapie. Je kunt doorgroeien tot klinisch fysicus als je, in zowel de bachelor als de master opleiding, een bepaald vakkenpakket hebt gevolgd en de vervolgopleiding tot klinisch fysicus met succes hebt afgerond.

Chat offline (info)