Na je bacheloropleiding Biomedische Technologie heb je diverse mogelijkheden. Ga direct aan de slag in één van de diverse branches of verdiep je verder en volg de masteropleiding Biomedical Engineering of één van de andere masteropleidingen.

Masteropleidingen

Na de bacheloropleiding Biomedische Technologie stromen de meeste studenten door naar de tweejarige Engelstalige masteropleiding Biomedical Engineering aan de Universiteit Twente. Hiervoor ben je met je bacheloropleiding Biomedische Technologie direct toelaatbaar. Deze master biedt je de mogelijkheid om je verder te specialiseren in één van de master tracks. Na afronding van deze masteropleiding mag je jezelf Master of Science noemen. Maar het kan ook zijn dat je je juist verder wilt specialiseren in een specifieke technische richting, bijvoorbeeld in de master Mechanical Engineering.

De master Biomedical Engineering

In het eerste jaar van de masteropleiding Biomedical Engineering verdiep je je in één van de specialisaties: Bionanotechnology, Imaging & Diagnostics en Neural & Motor Systems. Daarnaast maak je de keuze tussen onderzoek en toepassing en ontwerp. Wil je verder met (wetenschappelijk) onderzoek bij een onderzoeksinstituut als MIRA of bij een Research & Development afdeling? Of zie je een toekomst in het bedrijfsleven als ontwerper van originele technologische toepassingen? Afhankelijk van je voorkeur stel je jouw eigen vakkenpakket samen. Het tweede jaar van de masteropleiding bestaat uit een (internationale) stage van drie maanden en je afstudeeropdracht. Na de succesvolle afronding van je master ben je Ingenieur en Master of Science.

Specialisaties master opleiding

Bionanotechnology

Binnen de specialisatie Bionanotechnology houd je je bezig met het herstellen van beschadigd weefsel zoals bot, bloedvaten of organen. Bij het onderzoek naar celgroei en weefselherstel komen verschillende disciplines samen; denk aan biologie, chemie, nanotechnologie en engineering. Onderzoekers naar innovatieve methoden om patiënteigen cellen te gebruiken voor het creëren van nieuw weefsel. Eén manier hiervoor is het laten groeien van cellen van de patiënt op een biomateriaal, een soort raster. Dit raster met cellen kan vervolgens in de patiënt worden geplaatst. Tijdens het genezingsproces lost het raster langzaam op. Op deze manier kun je bijvoorbeeld nieuw kraakbeen laten groeien in een versleten knie.

Lees meer over de masteropleiding Bionanotechnolgy. 

Imaging & Diagnostics

Deze specialisatie is gericht op het in beeld krijgen van (ziekte)processen in het menselijk lichaam. Hierbij maak je gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van (foto)akoestiek, echografie, magnetisme en straling. Binnen onderzoeksinstituut MIRA is bijvoorbeeld een nauwkeurige en pijnloze methode ontwikkeld om met behulp van fotoakoestiek borstkanker bij vrouwen te detecteren. Bij een ander groot onderzoek binnen deze specialisatie wordt gekeken hoe je met nanodeeltjes tumoren kunt detecteren en vernietigen.

Lees meer over de masteropleiding Imaging & Diagnostics.

Neural & Motor systems

In deze specialisatie bestudeer je de interactie tussen de hersenen, de zenuwen, de spieren en het skelet, meestal met als doel om motorische functies te laten herstellen. Voorbeelden van onderzoek binnen deze specialisatie zijn de ontwikkeling van geavanceerde revalidatierobots, apparaten om pijngevoeligheid bij patiënten te meten, 3D-bewegingssensoren en innovatieve prostheses.

Lees meer over de masteropleiding Neural & Motor systems.

Chat offline (info)