Dagmar Grob

Studiekeuze gemaakt?

Kan je kort omschrijven wat je huidige functie inhoudt?

Tijdens mijn promotie traject (PhD student) doe ik onderzoek naar longperfusie CT door middel van temporele subtractie. Dit houdt in dat we de doorbloeding in de kleinste delen van de long afbeelden door een CT scan zonder contrastvloeistof van een CT scan met contrastvloeistof af te trekken. Hierdoor kan je bepaalde ziektes beter zien. Mijn onderzoek bevat technische onderdelen, zoals het werken met een digitaal fantoom, maar ook een groot klinisch deel, waarbij ik bijna 300 patiënten heb moeten vragen om mee te werken met mijn onderzoek om deze subtractie techniek te vergelijken met de huidige techniek.

Wat heb je aan je opleiding Biomedische Technologie in het werk dat je nu doet?

Tijdens deze studie leer je met name technische onderdelen waardoor je snel analytisch verbanden kan zien. Ook heb je programmeer vaardigheden geleerd die je helpen om resultaten sneller en nauwkeuriger te analyseren. Daarnaast heb je net dat beetje extra gehad in het medische vak waardoor je een brug kan maken tussen de technische oplossingen en het medisch probleem.

Welke maatschappelijke uitdagingen zie je? En hoe kan het vakgebied Biomedische Technologie daaraan bijdragen?

Zeker in de ziekenhuis wereld zijn er veel maatschappelijke uitdagingen. Het is belangrijk om persoonsgerichte zorg te geven, maar dit ook betaalbaar te houden. In de medische beeldvorming is artificial intelligence de nieuwe hype en biomedische technologie kan hier zeker aan bij dragen als je net dat beetje extra kan met programmeren. Doordat je ook medische kennis hebt, kan je ervoor zorgen dat je onderzoek doet naar hetgene wat echt van belang is voor radiologen. 

Wat heeft jou het meest geïnspireerd tijdens jouw studietijd op de Universiteit Twente?

De keuze voor mijn richting in de medisch beeldvorming. Ik twijfelde tussen de imaging and diagnostics en de neural & motor systems. Ik vond het biomechanische deel ontzettend interessant en concreet terwijl medische beeldvorming soms toch wat abstracter is vanwege de kleine niet zichtbare deeltjes die beeldvorming weergeven. Toch vond ik het veruit het meest fascinerend om het menselijk lichaam van binnen te kunnen afbeelden, ook omdat er nog zoveel te verbeteren valt, waardoor ik deze richting heb gekozen.  

Wat heb je naast je studie ondernomen? En hoe komt die ervaring je nu van pas?

Naast verschillende commissies bij de studievereniging en hockeyvereniging, heb ik veel gehad aan mijn bijbaan als coördinator van het studentenvoorlichtingsteam bij BMT. De organisatorische vaardigheden zijn van groot belang in de onderzoekswereld, gezien je veel moet samenwerken om bepaalde taken voor elkaar te krijgen. Ook het deelnemen aan de adviescommissie van de opleiding BMT heeft me laten inzien dat veranderingen langzaam gaan in grote organisaties. Graag zou je zelf sneller nieuwe dingen of veranderingen willen implementeren, maar door hier werkzaam te zijn geweest krijg je begrip voor waarom het lijkt alsof het langzaam gaat. Echter realiseer je dat iedere kleine verandering een groot gevolg heeft op verschillende niveaus.  

Wat zou je aankomende studenten aanraden die nu hun studiekeuze moeten maken?

Kies met name iets wat je leuk vindt! Dit is een vaak voorkomend gezegde en soms is het makkelijker om de keuze te maken door veel dingen te zien, en te bepalen wat je in elk geval niet leuk vindt. Verder heb je met deze opleiding een grote baangarantie. Niets is namelijk zo vervelend dan jong en afgestudeerd zijn, en geen baan kunnen vinden. Als je voor biomedische technologie kiest zou ik met name adviseren op tijd een duidelijke keuze te maken in een specifieke richting, zodat je je meer specialiseert.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies