Applied Mathematics

Waarom Applied Mathematics aan de universiteit twente?

TOEPASSINGSGERICHTE OPLEIDING

In vergelijking met bacheloropleidingen aan andere universiteiten ligt het accent bij de Universiteit Twente veel meer op de toepassingen. Je leert bij de opleiding Applied Mathematics hoe je op systematische wijze goede en werkbare oplossingen ontwikkelt voor technologische en maatschappelijke problemen. Je krijgt een grondige theoretische basis, maar je moet ook diepgaande kennis hebben op andere terreinen om wiskunde in de praktijk te kunnen toepassen. Anders dan bij de 'zuivere' wiskunde aan een niet-technische universiteit, is deze opleiding gericht op geavanceerde toepassingen. Daardoor kun je later goed samenwerken met wetenschappers van andere disciplines.

MODULES MET PROJECTEN

De studie Applied Mathematics aan de Universiteit Twente bereidt je optimaal voor op de internationale omgeving waarin je later zult werken. De opleiding is opgezet volgens het internationaal gangbare bachelor-mastersysteem. Uniek aan Twente is ons praktijkgerichte onderwijsmodel. In modules van tien weken staan al je colleges, practica en projecten in het teken van één thema. In elke module werk je samen aan een project in combinatie met projectgroepen. Hierdoor maak je je alle kennis eigen die je nodig hebt om de probleemstelling rondom het thema op te lossen

SLIMME STUDIEOPBOUW VIA DE MODELLEERLIJN

Een ander belangrijk kenmerk van de opleiding Applied Mathematics aan de Universiteit Twente is de zogenoemde modelleerlijn. Deze lijn benadrukt het toegepaste karakter en vormt een belangrijke karakteristiek van de opleiding. Elk studiejaar zijn de problemen die je aanpakt realistischer en complexer dan in het voorgaande jaar. Het hoogtepunt is natuurlijk de bacheloropdracht in het laatste jaar van je bacheloropleiding.

DUBBELSTUDIE

Ben je op zoek naar een extra uitdaging en wil je je ook in natuurkunde of informatica verdiepen? Dan kun je twee opleidingen samen volgen. Aan de Universiteit Twente kun je kiezen voor een dubbelstudie van Applied Mathematics en Technische Natuurkunde, of Applied Mathematics en Technical Computer Science. Als je voor een dubbelstudie kiest, krijg je een aangepast studieprogramma. Je volgt van beide opleidingen een combinatie van delen van modules. Elk kwartiel is je programma net wat zwaarder dan dat van de reguliere studenten. Het is daarom ook van belang dat je goede cijfers hebt gehaald.

TWEEDEGRAADS-LERARENOPLEIDING

Er is in Nederland nog steeds een groot tekort aan academisch opgeleide leraren, met name voor de bètavakken. De kansen op de arbeidsmarkt voor een afgestudeerde wiskundige met lesbevoegdheid zijn dus heel goed. De ‘educatieve bachelor’ leidt studenten op tot docenten die naast een goede vakinhoudelijke kennis ook beschikken over didactische vaardigheden. Na het behalen van het bachelordiploma in de educatieve variant ben je bevoegd om wiskundeles te geven op middelbare scholen. Het gaat om een tweedegraads-lesbevoegdheid, waarmee je docent Wiskunde kunt worden voor de theoretische leerweg van het vmbo en in de onderbouwklassen (klas 1 t/m 3) van havo en vwo. Wil je meer informatie over deze educatieve variant? Neem dan contact op met de bachelorcoördinator, Yael Veenstra.

EERSTEGRAADS-LESBEVOEGDHEID

Wil je ook lesgeven aan leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo? Dan heb je een eerstegraads-lesbevoegdheid nodig. Die kun je na je bachelor behalen via een lerarenopleiding op masterniveau bij de masteropleiding Science Education and Communication (SEC). Deze opleiding wordt verzorgd door ELAN, het opleidingsinstituut voor leraren van de Universiteit Twente. De Universiteit Twente biedt je mentorbegeleiding tijdens dit traject en we hebben afspraken gemaakt met scholen in de regio over begeleiding op de scholen zelf. Je krijgt de mogelijkheid om een eerstegraads-bevoegdheid te behalen door de masteropleiding SEC te doen terwijl je al voor de klas staat Een andere uitstekende route die leidt tot de eerstegraads-bevoegdheid, is de combinatiemaster Applied Mathematics, aangevuld met een halfjaar Didactiek, Pedagogiek en een schoolstage. Je moet dan wel de educatieve bachelor gevolgd hebben.

MOgelijkheden na je bachelor

Wil jij nog allerlei kanten op kunnen nadat je een bacheloropleiding hebt afgerond en ben je nieuwsgierig, een doorzetter die het niet gauw opgeeft als het ingewikkeld wordt? Dan is de universitaire opleiding Applied Mathematics echt iets voor jou. Deze driejarige opleiding geeft je een geweldige basis om je daarna verder te ontwikkelen binnen een ander vakgebied, zoals bijvoorbeeld gezondheid, milieu, logistiek en techniek

Tijdens de opleiding kom je uitgebreid in contact met het bedrijfsleven, want daarmee onderhouden wij nauwe banden. Je werkt aan praktijkgerichte opdrachten. En heb je internationale belangstelling? Dan biedt de opleiding jou de mogelijkheid om een minor in het buitenland te volgen. Een bachelordiploma Applied Mathematics opent voor jou de deur naar een interessante en spannende toekomst. De carrièremogelijkheden zijn excellent: met Applied Mathematics vind je snel een goede baan. En je hebt een ruime keuze aan vervolgopleidingen.

Ben jij op zoek naar een uitdagende opleiding die oplossingen kan bieden voor de maatschappij? Dan zijn wij op zoek naar jou. Laat je overtuigen door een meeloopdag.

Chat offline (info)