Alumni

Alumnuservaring

Reliability Engineer bij Nefit

Hi, mijn naam is Yoeri, ik ben in 2015 afgestudeerd bij de masteropleiding Werktuigbouwkunde in Eindhoven. In 2012 heb ik mijn bachelordiploma Advanced Technology aan de Universiteit Twente behaald.

Op dit moment werk ik bij Nefit. Nefit is sinds 2004 een onderdeel van Bosch Thermotechniek. Wij ontwikkelen CV-ketels voor warm water en verwarming, zowel voor particulieren als (kleinschalige) bedrijven. De ketels worden volledig ontwikkeld, getest en geproduceerd op onze locatie in Deventer. Ik werk als Reliability Engineer om betrouwbaarheid, levensduur en veiligheid van (onderdelen van) de ketels te bepalen.

MIJN KEUZE VOOR ADVANCED TECHNOLOGY

Advanced Technology bood voor mij een enorme kans omdat ik mijzelf niet als natuurkundige of werktuigbouwer zag. Werktuigbouwkunde leek mij een goede keus, maar daarin miste ik de diepgang die je bij Technische Natuurkunde wel krijgt. Dat je door de verschillende keuzevakken nog naar zowel natuurkundige als werktuigbouwkundige masters kon was voor mij de doorslag. Tot slot had ik eigenlijk al heel snel besloten dat de Universiteit Twente voor mij een goede keuze zou zijn, onafhankelijk van welke opleiding het zou gaan worden.

MIJN MASTEROPLEIDING

Ik ben mijn master Werktuigbouwkunde in Eindhoven gaan doen, daar hebben ze een track richting verbranding in automotive technologie. Dat leek mij een heel interessante richting en combineerde mijn interesse in autotechniek en verbranding. De overstap vanaf Advanced Technology ging heel erg soepel!

MIJN DAGELIJKSE WERK

Ik werk op de afdeling Engineering Review & Improvement, hier testen we de levensduur en limitatie van alle concepten die door andere afdelingen ontwikkeld worden. Mijn functie bestaat uit het bekijken van de componenten en bedenken hoe ik de betrouwbaarheid en levensduur ervan kan bepalen. Vervolgens ga ik dit testen en bepaal ik of het voldoet aan de eisen die wij en de overheid stellen. Uiteindelijk test ik ook of alle onderdelen samen in een toestel ook nog steeds veilig zijn. Dit alles wordt natuurlijk in goede banen geleidt door de nodige vergaderingen, rapporten en overleg met collega’s.

Er komt veel kijken bij mijn baan, want je moet van alles wat af weten; we testen van alles, van gasbranders tot pakkingen en warmtewisselaars tot elektronica. Om te bepalen hoe iets stuk gaat moet je snappen waar het onderdeel uit opgebouwd is en waar het slecht tegen kan. Aluminium kan bijvoorbeeld makkelijk 400 graden verdragen, maar slecht tegen zuren, bij andere materialen is dat juist weer andersom!

DE TOEGEVOEGDE WAARDE VAN ADVANCED TECHNOLOGY

Ik krijg vaak de vraag hoe het kan dat ik van veel verschillende technieken wel wat af weet, dan zeg ik altijd dat ik een goede opleiding heb gehad. Dagelijks maak ik hoofdzakelijk gebruik van de kennis die ik op heb gedaan bij Advanced Technology, en dan vooral van analytisch denken, materiaalkennis en wiskundige methoden. Als ik een vraag had aan een studentbegeleider, zeiden ze altijd ‘Wat denk je er zelf van?’. Die vraag stel ik mijzelf nog dagelijks. Advanced Technology heeft voor mij de basis gelegd om logisch en gestructureerd na te denken over problemen met meerdere invalshoeken en technieken. In de praktijk ligt een oplossing namelijk ook vaak niet puur in één discipline.

MIJN GOUDEN TIP

Mijn tip is: Gewoon beginnen! De allerbelangrijkste les die ik bij Advanced Technology heb geleerd is dat elk probleem ingewikkeld is totdat je er aan begint en stap voor stap verder werkt. Probeer niet het hele probleem in één keer op te lossen.

Chat offline (info)