Alumni

Ruud Meulenbroek

Alumnuservaring

Process Engineer bij BTG BioLiquids

Ruud Meulenbroek behaalde in 2010 een bachelordiploma Advanced Technology. Hij stroomde door naar de masteropleiding Mechanical Engineering op de Universiteit Twente. Sinds 2012 werkt hij bij BTG BioLiquids in Enschede.

Advanced Technology en mijn masterdiploma

Ik was altijd al zeer geïnteresseerd in wetenschap en technologie. Het concept van de bacheloropleiding Advanced Technology trok mij aan: dat de meeste innovaties opkomen in gebieden waar traditionele disciplines zoals natuurkunde en scheikunde elkaar overlappen. We moeten het opleiden van onze wetenschappers en engineers multidisciplinair aanpakken, en hen voorzien van een gezonde ondernemersgeest als onderdeel van de opleiding.

Tijdens mijn bacheloropleiding kwam ik erachter dat ik geïnteresseerd was in werktuigbouwkunde, vloeistofstroming en modellering. Ik volgde dan ook een minor Aeronautical Engineering en pre-mastervakken voor de specialisatie Thermal Engineering van de masteropleiding Mechanical Engineering op de Universiteit Twente. Tijdens deze masteropleiding kon ik mij verdiepen in deze onderwerpen en maakte ik kennis met de wereld van numerieke modellering, waarmee engineers en wetenschappers zeer complexe problemen kunnen oplossen.

Mijn dagelijkse werkzaamheden

BTG BioLiquids zet zich in voor een schonere energievoorziening door fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame energiebronnen. Onze pyrolysetechnologie converteert binnen enkele seconden de meeste soorten non-food biomassa naar tweede generatie biobrandstof. Deze technologie is oorspronkelijk bedacht op de Universiteit Twente en is verder ontwikkeld door BTG, het eerste spin-off bedrijf van de Universiteit Twente. Als procesengineer ben ik betrokken bij het ontwerp en ingebruikname van deze pyrolysefabrieken. De eerste wordt momenteel gebouwd in Hengelo.

Tijdens mijn afstuderen werkte ik bij een internationaal olie- en gasbedrijf, maar ik besloot het roer om te gooien en te solliciteren bij de kleine, duurzame start-up waar ik nu werk. Vanwege de opzet is er minder tijd om je te specialiseren in een bepaald onderwerp en dus moet je een manusje-van-alles zijn. Op één en dezelfde dag doe ik pr, sales, technische en projectontwikkeling!

Komt wat je geleerd heb tijdens de opleiding van pas?

De grondige scholing op het gebied van wiskundige techniek die ik ontvangen heb op de Universiteit Twente komt erg goed van pas bij het snel en effectief aanpakken van technische problemen, vooral als er warmte- en massaoverdracht bij komt kijken. Ik heb ook veel gehad aan de bedrijfskundige vakken van Advanced Technology. Tijdens mijn eerste jaar bij BTG werd mij gevraagd het bedrijfsplan te schrijven!

Advanced Technology haalt het beste uit jezelf. Je ontdekt welke wetenschappelijke en technische richting het beste bij je past zodat je je kunt gaan specialiseren. Het was voor mij een uitstekende opstap naar een fantastische baan.

Mijn advies voor aankomende studenten

Laat je bij het kiezen van je vakken leiden door je eigen interesses. Word lid van een studie- of sportvereniging. Een goede engineer beschikt ook over organisatorische en leiderschapsvaardigheden.

Chat offline (info)