Na het kiezen van een profiel in 3 vwo ga je je in 4, 5 en 6 vwo oriënteren op een vervolgopleiding en probeer je te achterhalen welke studie bij je past. Voor de één staat de keuze al vrij snel vast en voor de ander is het een lastiger proces. Ons stappenplan kan je hierbij helpen.

Ontdek welke studie bij je past

Een technische studie is zeker het overwegen waard. Techniek zie je namelijk elke dag terug. Van de meest alledaagse dingen zoals de vertrek en aankomsttijden op een treinstation tot high tech oplossingen in de gezondheidszorg.

De Universiteit Twente heeft een stappenplan ontwikkeld om je te helpen met het vinden van een studie die voldoet aan jouw wensen. Neem de tijd om te ontdekken of de opleiding en de universiteit van je keuze goed bij jou passen.

Het stappenplan

1. Ontdek je talent

Verzamel informatie over jezelf. Waar word je enthousiast van? Wat vind je leuk? Wat kun je goed? Waar heb je talent voor? Bedenk goed wat je moet doen om zoveel mogelijk te weten te komen.

2. Oriënteren

Wat wordt jouw ideale opleiding en universiteit? Wat vind jij belangrijk aan een opleiding? En welke universiteit past goed bij jou? Zet dit voor jezelf op een rijtje en oriënteer je verder. Denk daarbij bijvoorbeeld aan inhoud van de opleiding, de manier van lesgeven, beroepsperspectieven, maar ook de sfeer binnen de opleiding en de universiteit. Oriënteren doet iedereen op zijn of haar eigen manier. 

3. Kijk en vergelijk

Heb je opleidingen gevonden die bij jouw interesse en capaciteiten passen? Vergelijk dan de opleidingen. Verdiep je in de verschillende opleidingen en bij welke universiteit je je echt thuis voelt. 

4. Neem je beslissing

Heb je verschillende studiekeuzeactiviteiten gedaan? Heb je voldoende informatie gekregen? Ga dan na welke opleiding het beste bij je past. En ga daarbij vooral ook af op je eigen gevoel, het is tenslotte ook jouw keuze.

5. De uiteindelijke match

Als je je voor 1 mei hebt ingeschreven via Studielink voor een opleiding aan de Universiteit Twente kan het zijn dat de opleiding jou (verplicht) uitnodigt om deel te nemen aan een matchingsactiviteit. Zie dit als een finale studiecheck. De activiteit kan voor iedere opleiding verschillend zijn. Opleidingen van de Universiteit Twente bepalen namelijk zelf de verdere invulling van zo’n matchingsactiviteit en of deelname verplicht is.

Techniekmeiden helpen je op weg

De boodschap lijkt ons duidelijk. Waar je uiteindelijk ook voor kiest, laat je goed voorlichten! Bezoek open dagen, loop een dagje mee of stel eens aan je schooldecaan voor dat de Techniekmeiden van de UT een keertje een voorlichting op jouw school verzorgen. Tijdens zo’n bezoek vertellen technische studentes over technische studies, wat je er later mee kunt en natuurlijk over hun eigen ervaringen. Uiteraard is er volop mogelijkheid om vragen te stellen. We vertellen je er graag meer over! Mail ons op techniekmeiden@utwente.nl

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies