Sandra doet onderzoek naar slaap bij IC-patiënten in het UMCG

Mijn naam is Sandra Horsten, ik ben 24 jaar oud, 3e-jaars masterstudent Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente en ik doe onderzoek naar slaap bij IC-patiënten in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In het 2e jaar van de master had ik al een korte stage van 10 weken op de IC van het UMCG gedaan en ik had het toen zo naar mijn zin dat ik hier ook mijn afstudeerstage wilde doen.

Waarom Technische Geneeskunde? 

Ik heb voor de opleiding Technische Geneeskunde gekozen omdat ik geïnteresseerd ben in de geneeskunde, maar het ook leuk vind om bezig te zijn met techniek. Veel mensen gaan na deze studie verder in het onderzoek, maar werken bij een bedrijf of in de directe patiëntenzorg behoort ook tot de mogelijkheden. Zelf zou ik graag werken in een functie waarbij ik contact met patiënten, technologie en onderzoek zo veel mogelijk kan blijven combineren. De afwisseling is wat het zo leuk maakt vind ik.

het slaaponderzoek 

We weten inmiddels allemaal dat een deel van onze patiënten niet goed slaapt tijdens de opname. Dit probleem lijkt het grootst op de Intensive Care (IC), waar ziekte, medicatie, pijn, omgevingsgeluid en licht waarschijnlijk in wisselende mate verantwoordelijk zijn voor het verstoren van de slaap. Het is belangrijk dat patiënten goed slapen, want goede slaap heeft een positief effect op het ziekteproces en het herstel. Bij patiënten kunnen we echter niet goed de invloed van het ziek zijn scheiden van de invloed van omgevingsfactoren. Daarom willen we voor het eerst de slaap van gezonde proefpersonen op de IC onderzoeken. Wat we leren met dit onderzoek gebruiken we om de IC geschikt te maken als ‘slaapkamer’, zonder de functie van ‘werkplek’ teniet te doen. Daarnaast gebruiken we de data van de slaapmetingen bij het ontwikkelen van nieuwe methoden om slaap te beoordelen.

Voor het onderzoek doen 10 artsen of verpleegkundigen (in opleiding) mee die niet werkzaam zijn op de IC. Het onderzoek bestaat uit drie slaapmetingen met EEG elektroden op het hoofd: één nacht thuis, één nacht op een eigen stille IC kamer en één nacht op zaal op de IC.

Technische Geneeskunde / Technical Medicine @ UTwente 

Wil je meer weten over de bacheloropleiding Technische Geneeskunde of de masteropleiding Technical Medicine, bezoek dan de website.

17 januari 2017

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies