Van Mechanical Engineering studente tot waterstofautobouwer

Renske koos voor de Universiteit Twente om haar bacheloropleiding Mechanical Engineering te gaan doen. Vele beslissingen heeft ze na haar start aan de bacheloropleiding genomen: wel of niet deelnemen aan de Ladies Kick-In? Bij welke vereniging ga ik, bij een sport, een dispuut of een studievereniging? Of gewoon allemaal? En kan ik een tussenjaar nemen om te werken aan een nieuwe, nog betere, waterstofauto?

Waarom koos je voor de Universiteit Twente?

Renske: “Uiteraard heb ik rondgekeken op de verschillende technische universiteiten om te kunnen beslissen waar ik uiteindelijk wilde gaan studeren. De meeloopdag aan de UT heeft wel de doorslag gegeven. Het was een hele leuke en interessante dag, de kleinschalige sfeer op de campus sprak me erg aan en ik voelde me meteen opgenomen. Daarnaast heb je hier een vastliggend programma in je eerste en tweede jaar, wat ik wel prettig vond omdat ik nog niet echt wist wat ik wilde. Aan het eind van je bachelor doe je dan een minor waar je keuzevrijheid hebt in je vakken en daarna een bacheloropdracht. Hiermee verdiende de UT de meeste punten en besloot ik me in te schrijven voor de bachelor Mechanical Engineering aan de UT.”


Tijdens de Ladies Kick-In hoorde ik dat een meisje dat Technische Natuurkunde ging studeren nog geen slaapplaats had, toen heb ik mijn kamer aangeboden en we zijn nog steeds vriendinnenRenske Pijnenburg

Mechanical Engineering? Kom je dan niet in een mannenwereld terecht?

Renske: “Ja, er zijn inderdaad veel jongens die deze opleiding doen, maar daar heb ik me niet door laten weerhouden. Het is een geweldige opleiding en ik zou veel meer meiden aan willen raden deze opleiding in overweging te nemen. En eerlijk, het aantal dames binnen deze opleiding groeit!” lacht Renske en ze vervolgt: “Je hoeft echt niet bang te zijn dat je het enigste meisje bent, ik heb zelf een paar vriendinnetjes binnen de studie gemaakt, en je kunt natuurlijk ook nog vriendinnen buiten je opleiding zoeken. Ik ben zelf bijvoorbeeld ook lid geworden van het meidendispuut van Mechanical Engineering – een vereniging van meiden die gezellige dingen ondernemen en ook nog eens allemaal ME studeren. Je hebt meteen een band zou je kunnen zeggen. Ik ben zelf niet echt een super actief lid meer, omdat ik het nu erg druk heb met andere dingen, maar het is er altijd wel heel gezellig! Voordat je gaat studeren kun je daarnaast deelnemen aan de Ladies Kick-In om meiden te ontmoeten (de Kick-In is sowieso een echte aanrader, moet je zeker aan deelnemen als je aan de UT gaat studeren!). Voor dat de Kick-In voor alle nieuwe studenten begint, vindt deze Ladies Kick-In plaats. Nu kun je denk ‘hey, is dat nu echt nodig?’ Voor sommige meiden wellicht niet, maar ik heb wel deelgenomen en het was echt een hele toffe ervaring. Hier doen veel meiden aan mee die zich voor een opleiding hebben aangemeld waar niet zo veel meiden (nog) voor inschrijven. Dus je maakt niet alleen kennis met de meiden van je eigen opleiding, maar met veel meer anderen die ook een technische studie hebben gekozen. Tijdens mijn Ladies Kick-In hoorde ik dat een meisje dat Technische Natuurkunde ging studeren nog geen slaapplek had tijdens de Kick-In, toen heb ik mijn kamer aangeboden en we zijn nog steeds vriendinnen. Zo kan het lopen.”

Wat maakt Mechanical Engineering aan UT zo interessant?

“Tijdens werkcolleges kun je docenten heel gemakkelijk benaderen en zelfs na de colleges kun je een mailtje sturen met een vraag of je loopt even bij de docent langs. Het is hier echt heel laagdrempelig. Er is altijd hulp te vinden als je even vastzit met iets, de deuren van de docenten staan meestal ook gewoon open en binnenlopen gaat dus eigenlijk als vanzelf. Er is zelfs een docent die probeert om van alle nieuwe eerstejaars Mechanical Engineering studenten de naam te leren! Je bent hier – door de kleinschaligheid – geen nummer en dat maakt het heel fijn” legt Renske uit.

“Mijn favoriete vakken zijn Fluid Dynamics, Wiskunde en Dynamica. Dynamica werd door mijn docent heel goed uitgelegd en de stof is ontzettend interessant. Je begrijpt het, het kwartje valt en je hebt het idee van ‘oh, daarom is het dus zo!’ Je leert dingen over de buiging van voorwerpen, en bijvoorbeeld eigen frequenties berekenen. Dit heeft met trillingen te maken, en ook of iets uit elkaar gaat vallen of niet. Dat kan natuurlijk best belangrijk zijn in bepaalde gevallen!” vertelt Renske. “Fluid Dynamics is stromingsleer. Er stroomt bijvoorbeeld water door een buis en met de parameters bekijk je wat de druk is aan het begin van de buis en aan het eind. Hiermee kun je bijvoorbeeld een koelsysteem voor een raket ontwikkelen (dat was het project wat erbij hoorde in die module). Je wilt ook kijken hoe dik zo’n buis moet zijn om te voorkomen dat het koelsysteem ontploft. Ik vind dit erg interessant.”


Het was best zwaar om een minor naast mijn werk bij het Green Team Twente uit te voeren, maar ik ben blij dat ik het toch gedaan heb. En trouwens, je moet een extra uitdaging niet uit de weg gaan, toch?Renske Pijnenburg

Hoe zit het met de uitdagingen naast je studie?

Renske: “Ik ben klaar met mijn tweede jaar en had besloten een jaar met mijn bachelor te stoppen en een tussenjaar in te plannen om lid te worden van het Green Team Twente (GTT). Dit is een  studententeam dat werkt aan het maken van de meest efficiënte waterstofauto en het bevorderen van een duurzame toekomst. We zijn een multidisciplinair team bestaande uit studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente, dus bestaande uit verschillende opleidingen. Elk jaar wordt er een nieuw team gevormd om deze uitdagingen aan te gaan.”

“Wat de uitdaging wat groter maakte”, lacht Renske, “Is dat ik ook een minor in Bio-Robotica opgepakt heb tijdens de eerste weken van Green Team. Dat was wel pittig, maar dit lukte me! In module 8 (laatste module van het 2e jaar) was ik al bezig geweest met Systems & Control, een beetje programmeren en controllers ontwerpen. Dit vond ik wel moeilijk want dit onderwerp ligt me niet zo,  maar is zeker interessant. Tijdens de minor  Bio-robotica ga je hier ook weer mee bezig en aangezien ik er toch meer van wilde leren heb ik me ingeschreven voor deze minor.  Als project bij deze module moesten we een robot maken voor mensen met Duchenne. Duchenne is een ziekte waarbij de spieren steeds slapper worden, maar de seintjes vanaf de hersenen naar de spieren werken nog wel, en daar hebben we gebruik van moeten maken. Wij hadden zelf bijvoorbeeld  een robot gemaakt die tafeltjes schoonmaakt met behulp van deze seintjes. Die zouden nu tijdens de Coronamaatregelen eigenlijk wel heel handig zijn 😊 Het was best zwaar om dit naast mijn werk bij het Green Team Twente uit te voeren, maar ik ben blij dat ik het toch gedaan heb. En trouwens, je moet een extra uitdaging niet uit de weg gaan, toch?”

“In module 9 (in begin van het 3e jaar) ga ik starten met mijn 2e minor ‘leren lesgeven’. Hiermee kun je dus voor de klas staan op een middelbare school, en wiskunde of natuurkunde uitleggen. Het lijkt me leuk om aan deze leerlingen mijn kennis over te dragen”, vertelt ze.

Renske: “En natuurlijk is het ook belangrijk om fit te blijven. Op de campus kun je alle sporten doen die je je maar kunt bedenken. Ik ben lid geweest van de High Tech Hitters (het honkbalteam op de UT), Linearecta (de turnvereniging) en nu doe ik in het centrum van Enschede dansles in Lindy Hop. Naast sporten ben ik ook lid geworden van een ander dispuut naast het meidendispuut van Mechanical Engineering waar ik eerder al over vertelde. Dit dispuut had ik tijdens de Kick-In ontmoet en ben toen lid geworden. We hebben 1x in de 2 weken iets leuks zoals bijvoorbeeld een borrel. We hebben ook door het jaar heen andere activiteiten zoals een broers en zussen dag of een Paasontbijt.. Echt super leuk zo’n dispuut, want ontspannen is ook belangrijk! Ik ben ook lid van onze studievereniging Isaac Newton. Tijdens mijn eerste jaar heb ik commissiewerk gedaan en heb bijvoorbeeld een eerstejaarsweekend georganiseerd. Dat was even een klus, maar zeker super leuk om te doen. En binnen je opleiding zelf kun je ook nog op een andere manier actief zijn, zo heb ik tijdens de Open Dagen van Mechanical Engineering geholpen, ben ik meeloopmentor geweest en nu zelfs coördinator om alle mentoren aan te sturen en alle vragen voor meeloopdagen in goede banen te leiden. Dus zoals je wel kunt zien, je kunt nog genoeg naast je studie doen, als je het maar goed onder controle houdt. Want je eerste prioriteit is natuurlijk je studie!”

 Wat heb je bij Green Team Twente gedaan?

“Iedereen heeft zo zijn eigen taken en functies, de mijne was Chief Structural Engineer. Met z’n 5-en zorgen we voor de ‘shell’ (body) van de auto en de interne structuur, zeg maar de frameconstructie. Bij het ontwerpen van de body moeten we kiezen voor heel licht materiaal zoals carbon, want hoe zwaarder de shell des te inefficiënter je auto gaat rijden, en dat wil je uiteraard niet. Vooral niet als je gaat deelnemen aan de Shell Eco-Marathon. Het team van afgelopen jaar is zelfs wereldkampioen geworden, dus dat wilden we dit jaar ook! Maar helaas werd de wedstrijd gecancelled door Covid-19. Dat was natuurlijk ontzettend jammer. Maar tijdens de ontwikkeling van onze shell wisten we dit nog niet aangezien dit eerder in het jaar was. De body moet dus heel licht zijn, maar ook heel sterk. Daarom hebben we gekozen voor carbon: losse vezels en lijm zorgen voor een goede constructie. Maar dit moet wel hard worden in een oven, dus dat hebben we bij het NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum) uitgevoerd. De body kreeg een ‘upper surface finish’ om de body onder nog meer extra druk fijn te persen en zo sterker en minder zwaar te worden. Gelukkig heeft het coronavirus ons er ook niet van weerhouden om de auto verder af te maken. Met wat maatregelen is dit grotendeels gelukt en wachten we op de onthullingsdatum: 29 juni 2020. Helaas door de coronamaatregelen kunnen we dit niet live uitvoeren, dat zou natuurlijk een veel grotere impact hebben. Maar het is nu eenmaal niet anders. De onthulling wordt er niet minder spannend om!” aldus Renske.

Zou je andere studenten aanraden om ook een jaartje Green Team Twente lid te worden?

Renske: “Ik zou dit zeker aanraden aan iedereen met een interesse in duurzaamheid, waterstof promoten of een nieuwe winnaar hoopt te worden van de Shell Eco Marathon 😊. Daarnaast proberen we de auto “road legal” te krijgen, dus dat is ook nog een hele taak! Je werkt aan veel projecten en hebt met diverse bedrijven contact en je ervaart hoe het is om samen te werken met studenten van andere disciplines en hoe je je eigen capaciteiten het beste in kunt zetten. Om goede resultaten te boeken vraag je je vaak af ‘als dit maar goed gaat’, ‘hoe kunnen we de risico’s analyseren en kunnen we fouten fixen? Als dat niet kan kunnen we voor een andere optie kiezen, maar welke dan? Wat zijn eigenlijk de juiste keuzes?’ Echt een super uitdaging, het is niet alleen heel leuk en gezellig, maar ook nog eens heel leerzaam. Dus ik zou zeggen: DOEN!”

ℹ️ Meer informatie over de Bacheloropleiding Mechanical Engineering vind je op de website.

💻  Volg het Green Team Twente op Facebook via @greenteamtwente

📷  Team- en profielfoto Green Team Twente zijn gemaakt door Jaap Eijsker.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies