‘Technische Bedrijfskunde in Nederland studeren? Waarom eigenlijk niet’, dacht Nina

Nina (22jr) komt uit het Duitse plaatsje Kamp-Lintfort en zij begon haar studentenleven aan de Universiteit Twente (UT). Een aantal jaren geleden ging Nina op zoek naar een opleiding die paste bij haar interesses en verwachtingen. Op jonge leeftijd wist ze al dat ze management wilde gaan studeren. Maar na wat rondgekeken te hebben vond ze dit toch te mager omdat ze wist dat ze de wiskunde en de techniek zou gaan missen. Het praktijkgerichte onderwijs met projecten aan de UT vond ze erg interessant en heeft toen de knoop doorgehakt om in het buitenland te gaan studeren.

Waarom de bachelor technische bedrijfskunde?

Ze heeft gekozen voor de bachelor Technische Bedrijfskunde. Dit is een opleiding die in het Nederlands gegeven wordt, dus Nina moest Nederlands leren zodat ze aan de studie kon deelnemen. Het was een pittige cursus tijdens de zomervakantie, vele avonden werden er aan besteed, maar uiteindelijk is het certificaat behaald en kon ze de studie starten. De uitdaging die zij zocht in de wiskunde en de bedrijfskundige accenten als logistiek, optimalisatie, management kwamen allen aan bod en Nina was er erg gelukkig mee. ‘Ik vind het erg leuk om wiskundige formules zo in te zetten zodat het bedrijf er echt iets aan heeft, zoals bijvoorbeeld het efficiënter inzetten van hun vrachtwagens’ zegt Nina. ‘Wat deze opleiding ook erg interessant maakt is het feit dat jij de link bent tussen de technische middelen en het management. Jij bent degene die uit kunt leggen aan het management waarom bepaalde techniek die je inzet juist goed is voor het bedrijf en waardoor zij winst kunnen maken’, legt Nina uit.

In de bacheloropleiding heeft Nina een simulatie opdracht uitgevoerd samen met medestudenten van de opleidingen Civil Engineering en Applied Mathematics, nl. zorg er voor dat het management van het ziekenhuis in Enschede een goed, onderbouwd plan krijgt voor het opzetten van een orthopedische afdeling. ‘Hiervoor maakten we gebruik van het vak Simulatie dat we in die periode net kregen. Door het uitwerken van een simulatiemodel kwamen we tot een goed eindresultaat. We besloten dit via een presentatie aan het management – dit waren onze docenten – uit te leggen. Je zou het bijna een rollenspel kunnen noemen’ vertelt Nina. Ze vervolgt ‘mijn taak was het praktische deel van de presentatie op me te nemen en het management er dus van te overtuigen dat wij een geweldig plan ontwikkeld hadden en dat wij het team waren om voor deze opdracht aan te nemen. Net zoals je het in de maatschappij ook zou doen. Erg leuk!’

Doorstromen in de MSc Industrial Engineering and Management

Na afronding van haar Technische Bedrijfskunde Bachelor is zij doorgestroomd in de Master Industrial Engineering and Management (IEM). Zij heeft gekozen voor de specialisatie Production and Logistic & Management. ‘ ‘Ik heb deze richting gekozen omdat het mij enorm boeit dat je een opdracht uitwerkt tot een product dat je dan aan de klant wilt verkopen zodat deze daarmee winst kan behalen, of efficiëntere inzet van de middelen kan realiseren’, zegt Nina. ‘Ik ben hier erg op mijn plaats en ik zou deze opleidingen zeker willen aanraden. Meiden moeten zich niet door een technische studie laten afschrikken maar er gewoon voor gaan als je denkt dat hier je passie ligt. Je moet het gewoon doen, want het is echt heel leuk!’

Nina Rusch
“Wat deze opleiding erg interessant maakt is het feit dat jij de link bent tussen de technische middelen en het management”

Hoe ziet je toekomstperspectief er uit?

De carrièrekansen liggen uiteraard voor het opgrijpen. Vele bedrijven vinden het zeer prettig om afstudeerders te begeleiden bij hun afstudeeropdracht binnen het bedrijf. Op die manier krijgen studenten uiteraard een goed gevoel hoe het is om binnen een bedrijf te werken en de bedrijven zelf krijgen een goede oplossing voor hun probleem. Win-win situatie dus. Nina gaat verder ‘ik weet nu nog niet goed waar ik wil gaan werken als ik afgestudeerd ben. Er is nog zoveel keus en het is allemaal ook zo interessant. Om mijn skills binnen het technische management uit te bouwen wil ik in mijn keuzeruimte vakken binnen Civil Engineering gaan doen. Die vakken zijn erg interessant en geven mijn eigen IEM opleiding nog wat extra’s mee. Na mijn afstuderen wil ik kijken of ik binnen een bedrijf nog een stage kan doen. Dit onderdeel zit niet in het opleidingsprogramma van de master IEM, maar  er bestaat binnen de Master veel kans om je op andere onderdelen te verbreden.  Deze kans wil ik nu pakken, voordat ik op zoek ga naar een baan. Op die manier krijg ik wellicht ook meer inzicht wat ik leuk ga vinden: de consultancy in gaan of toch meer richten op productieplanning binnen een bedrijf’, eindigt Nina haar interview.

Meer informatie over BSc TBK of MSc IEM

Ben jij – net zoals Nina – op zoek naar een management opleiding met een technische inslag? Kom dan naar de Open Dagen of neem een kijkje op de websites:

BSc Technische Bedrijfskunde

MSc Industrial Engineering and Management

Kijk voor de data voor de Open Dagen op de website

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies