Maaike stapte over van haar BSc Creative Technology naar MSc Industrial Design

Door een start aan de University of Twente bij de bachelor Creative Technology deed Maaike veel kennis en ervaring op, om daarna verder te gaan met Industrial Design als haar master. De gezelligheid en het gevoel van thuishoren maakte dat de keuze voor de University of Twente niet moeilijk was. Daarnaast biedt haar opleiding haar de nodige uitdagingen en een goed carrièreperspectief.

De University of Twente voelde aan als een dorp

Maaike startte haar UT carrière bij de bacheloropleiding Creative Technology (Create). Nadat ze goed rondgekeken had wat universiteiten haar zoal te bieden hadden aan opleidingen die zowel creatief als technisch zijn, besloot ze om zich aan te melden voor de bacheloropleiding Creative Technology aan de University of Twente. “Naast dat het een coole opleiding is, waren de Open Dagen interessant en informatief, de campus trok erg, Enschede voelde gemoedelijk en toegankelijk aan en ik voelde me meteen thuis. De UT voelde aan als een dorp waar iedereen elkaar kent, waardoor je de persoonlijke benadering meteen ervaart”, vertelt Maaike.

Hoe heb je je keuze voor een masteropleiding gemaakt?

“Ik heb erg genoten van de focus op productontwikkeling binnen de bacheloropleiding Create. Het programmeren zelf vond ik minder interessant. Door mijn bachelor werd mij duidelijk waar mijn interesse meer naar uitging en kreeg ik een beter beeld wat er in mijn vervolgopleiding zou moeten zitten en wat niet. Ik heb uiteindelijke de keuze gemaakt voor de master Industrial Design”, legt Maaike uit. Ze vervolgt: “Een erg leuk vak is Packaging. Je richt je op een bedrijvenmerk, van model tot ontwerp van het doosje/fles, hoe verpak je dat in grote hoeveelheden en hoe kun je het op pallets naar de nieuwe eigenaar versturen? Je hebt met elk detail van het product te maken tot aan het moment dat het in de schappen staat, inclusief het kostenplaatje wat daar aan komt te hangen. Mede door de enthousiaste docent, kan ik eigenlijk wel zeggen dat dit één van mijn meest favoriete vakken is.”


Ik heb met elk detail van het product te maken, vanaf het ontwerpen van een model tot aan het moment dat het product in de schappen staatMaaike Slot

Wat maakt jouw opleiding uniek in jouw ogen?

Maaike: “Het directe contact en de laagdrempelige manier van communicatie met coördinator of docent en het werken in kleine groepen maken de opleiding heel toegankelijk en aangenaam. Ik heb gekozen voor Management of Product Development en hierbinnen heb je ook contact met bedrijven. Dus je krijgt je kennis niet alleen vanuit het onderwijs zelf, maar ook vanuit het bedrijfsleven. Je krijgt ook meteen te maken met het feit dat opdrachten vertrouwelijk afgehandeld moeten worden, omdat resultaten soms direct door het bedrijf ingezet gaan worden. Het komt ook voor dat we excursies naar bedrijven maken. Op die manier zie je meteen de toepassing van de theorie die je tijdens colleges opdoet en wat dit betekent in de praktijk. Erg interessant uiteraard!”

Wat is jouw carrièreperspectief?

Op het moment is Maaike halverwege haar master en houd ze zich bezig met de productontwikkeling kant van haar opleiding. De combinatie van bachelor en master sluit aan bij wat ze het liefste doet; communicatie, creativiteit en techniek. “Projectleiderschap op het gebied van ontwikkelingen van nieuwe producten lijkt mij erg interessant. De toekomst biedt hiervoor natuurlijk tegenwoordig enorme uitdagingen en kansen. Deze functie zou ik graag willen uitvoeren in een middelgroot – of familiebedrijf – zodat er ook voldoende ruimte is voor inspraak en het brainstormen over creatieve nieuwe ideeën en oplossingen”, vertelt Maaike en eindigt hiermee haar interview.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies