IS TOEGEPASTE WISKUNDE DUURZAAM? JAZEKER, WISKUNDIGE OPLOSSINGEN ZIJN PRIMA HERBRUIKBAAR!

Na een goed overwogen keuze en een leuk matchingsprogramma koos Dieuwertje voor de opleiding Toegepaste Wiskunde. Een brede opleiding die je volop mogelijkheden biedt. Uiteraard komen er behoorlijk wat wiskundige vaardigheden voorbij, maar er wordt zeker ook met andere disciplines samengewerkt. Dieuwertje: “Het mooie van deze wiskunde is dat oplossingen niet slechts voor één probleem ingezet kunnen  worden, het is toepasbaar op meerdere vraagstukken uit de maatschappij.”

Hoe ben je bij de UT beland?

Dieuwertje: “Toen het tijd was om een vervolgstudie te kiezen twijfelde ik nog tussen Technische Geneeskunde en Technische Wiskunde (Nu Applied Mathematics genoemd). Ik wist al door de Open Dagen die ik bezocht had dat ik wilde studeren aan de Universiteit Twente. De sfeer vond ik hier geweldig, het was ook nog niet so far away from home, want ik woonde toen in Goor en de kleinschaligheid trok me ook aan. Dus ik schreef me in voor beide opleidingen aan de UT. Door het matchingsprogramma dat ik na aanmelding doorliep merkte ik dat ik het wiskundeprogramma toch wel heel leuk vond, de mensen mij bijzonder aanspraken en dus gaf deze matching de doorslag: Ik ga Technische Wiskunde studeren.”

Wat vind je zo leuk aan toegepaste wiskunde?

“Op de middelbare school krijg je wel calculus, maar totaal geen voorbeelden wat je er dan mee kunt in de praktijk. Dat is nu wel zo, want je leert meteen de wiskunde toe te passen op problemen uit de maatschappij en dat boeit me. Tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat je wiskundige oplossingen voor problemen in de maatschappij bedenkt, die niet op een enkel probleem toe te passen zijn, maar juist op meerdere. Denk bijvoorbeeld aan signalen en transformaties in het eerste jaar. We werkten toen aan een project om de waterstanden te kunnen voorspellen. De wiskunde die we daarvoor gebruikt hebben wordt ook gebruikt in radio’s en telefoonnetwerken. Dat is toch mooi!” zegt Dieuwertje.

Is de opleiding wat je je ervan voorstelde?

Iedereen die van het vwo naar een wo opleiding overstapt heeft natuurlijk ideeën over hoe het zou kunnen zijn. Je hebt wellicht open dagen bezocht om je er alvast een voorstelling van te kunnen maken, maar komt die voorstelling ook uit? Dat blijft natuurlijk altijd de vraag. “In het begin van mijn studie was ik wat angstig omdat je in de eerste week een intensieve wiskunde week ingaat. Vaak alleen met wiskundevakken om je voor te bereiden op het vervolg dat komen gaat. Je leert een hele andere manier van denken dan je gewend was op het vwo. Daar moest ik echt wel even aan wennen, maar voor je het weet had je die denkwijze te pakken en werd het echt leuk! En naast de studie maak je nieuwe vrienden, word je lid van een studievereniging en maak je hier ook weer kennis met nog meer studenten die al wiskunde, of een ander programma, volgen. Tijdens het eerste jaar woonde ik nog thuis, maar halverwege mijn eerste jaar ben ik op kamers gegaan. Ik kwam terecht in een woongroep van 7 personen. Super gezellige tijd! legt Dieuwertje uit.

Hoe zie jij het leven van een Technische Wiskunde student?

Het leven van een student bestaat uiteraard niet uit studeren alleen. Er zijn tal van mogelijkheden om je naast de studie te vermaken. Dieuwertje werd als eerstejaars al lid van de studievereniging Abacus van haar opleiding. Dieuwertje: “Tijdens het eerste jaar heb ik het wat rustiger aan gedaan. Je stapt over van een vwo- naar een wo-leven en dat heeft toch best wel impact. Het is echt nieuw, serieus en er moest hard gestudeerd worden. In mijn tweede jaar woonde ik op de campus en werd ik wat actiever binnen mijn studievereniging en zat ik in verschillende commissies. De leukste commissie waar ik in gezeten heb is wel de TWick. Samen met een groepje medestudenten regel je de introductie voor nieuwe bachelorstudenten. Je maakt ze wegwijs in het studentenleven en het introductieprogramma eindigt altijd met een kamp. Echt zo verschrikkelijk leuk! Maar zeker zo leuk was het organiseren van een studiereis naar Amerika (New York en Boston) en ik denk ook graag terug aan het organiseren van het symposium over duurzaamheid. Voor mij is mijn lidmaatschap van de studievereniging erg belangrijk. Het is niet alleen een hele leuke en gezellige vereniging, ik heb er ook vrienden voor het leven gemaakt. Door mijn commissiewerk heb ik mijn steentje bijgedragen aan de organisatie van een aantal interessante activiteiten. Want dat kan het bestuur natuurlijk niet alleen! ”

Wat vond je een leuk moduleproject? 

De bachelorprogramma’s op de Universiteit Twente  zijn onderverdeeld in 3 jaren met elk 4 modules. Aan het eind van elke module wordt een projectopdracht uitgevoerd door middel van vakken die je tijdens de module gehad hebt. Dieuwertje: “In module 8 kregen we – samen met de opleiding Civiele Techniek en Technische Bedrijfskunde (tegenwoordig ook Engelstalig: Civil Engineering en Industrial Engineering and Management) – een consultancy opdracht voor een ziekenhuis uitgereikt.  We moesten met verschillende aspecten rekening houden zoals de capaciteit van de parkeerplaatsen (typisch CE), de wachttijden voor patiënten (typisch TW) en strategieën voor afspraken maken en programmeren om via een computersysteem te kunnen zien of de wachttijden verbeteren (typisch IEM). Omdat sommige aspecten goed bij bepaalde opleidingen pasten konden we een mooie arbeidsverdeling maken. Het is natuurlijk ook heel leuk om met verschillende disciplines een opdracht uit te voeren, ook al kies je de onderdelen die het beste bij je eigen opleiding past. Maar je moet er natuurlijk wel uiteindelijk een totaalplaatje van maken via een presentatie en dat doe je uiteraard samen.”

Wat was je uitdaging in het derde jaar?

Het derde jaar wordt afgerond met een bacheloropdracht. “Tijdens mijn bacheloropdracht heb ik me, samen met een aantal studentcollega’s, beziggehouden met het implementeren van een algoritme in python, een programmeertaal. Nu denk je misschien dat dit erg saai is, maar dat was het zeker niet. We hebben dit algoritme getest op een plaatje met bloedvaten om zo de route van een bloedvat te volgen. Ook hebben we gekeken of dit algoritme een berekening kon maken op ons wegennet: wat is de kortste route van Enschede naar Maastricht? De uitkomst bleek hetzelfde op te leveren als in GoogleMaps. Dat was natuurlijk top! Zo zie je maar weer dat één wiskundige oplossing op meerdere wiskundige vragen in te zetten is. Dat vind ik het mooie van wiskunde”, zegt Dieuwertje.

En nu ben je een masterstudent Applied Mathematics

Dieuwertje: “Ik heb gekozen om nog wat verder de wiskunde in te duiken. De specialisatie Applied Analysis sprak me erg aan en nu ik er middenin zit ben ik erg blij dat ik deze richting gekozen heb. Op het moment ben ik bezig met Imaging. Hiermee kun je plaatjes verbeteren, of kun je objecten in een filmpje tracken. Dat klinkt heel gemakkelijk, maar technisch gezien is dat nog wel even een puzzel om voor elkaar te krijgen. En daar ligt dan natuurlijk de uitdaging. Doordat verschillende aspecten uit de wiskunde samenkomen, denk aan analyse, optimalisatie, statistiek en natuurlijk programmeren, vind je de oplossing voor je vraagstuk. Geweldig! Binnenkort ga ik bij TNO stagelopen bij de afdeling Intelligent Imaging. Wat ik precies ga doen zijn we nog aan het uitzoeken, maar ik kijk er nu al naar uit.”

Een laatste aanrader? 

“Ik zou iedereen die op zoek gaat naar een vervolgopleiding echt aanraden om open dagen te bezoeken. Hier kom je er al gauw achter of een opleiding – of universiteit - bij je past, of juist niet datgene biedt waar jij naar op zoek bent.  Natuurlijk kun je ook kiezen om nog eens een meeloopdag te doen. Ik heb zelf meeglopen bij zowel TG als TW. Ze zijn me heel goed bevallen! Zeker de meeloopdag bij TW was echt verrassend leuk. Je krijgt een beter beeld van hoe het ‘echte leven’ op de UT er uitziet in plaats van wat je meemaakt tijdens open dagen. Het matchingsprogramma heeft mij echt geholpen om de knoop door te hakken, dus doe daar vooral aan mee. En als je dan student bent, word lid van de studievereniging en organiseer eens iets leuks. Het is niet alleen leuk om een activiteit te organiseren, je leert er ook nog eens een hoop van. Naast de gezelligheidsactiviteiten zijn er natuurlijk ook veel serieuze, aan je opleiding gerelateerde, activiteiten te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een lunchlezing gehouden door een TW alumnus, een symposium of een studiereis. De kansen komen voorbij, aan jou om die te pakken.” lacht Dieuwertje.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies